Velká samota (1959)

Velká samota
68 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 15.1.1960        
    Délka: 114 min.
POZOR SPOILER

Martin Souček přijíždí do vesnice Velká Samota, kde je již mimo ni očekáván svým děvčetem Aničkou. On ji povídá, že si ji odveze, a že už mají byt.
Jenže pak vidí že předseda družstva nemá žádný respekt, že lidi ve sklípku chlastají a práce žádná. On je totiž Martin zvíře na ministerstvu, a to mu všichni začnou vyčítat. Prý tam vylezl po jejich zádech a „fčíl“ přišel poučovat. To Martina nakrkne a prohlásí, že zde zůstane natrvalo.
Když tuto novinku sdělí Anně, není zrovna nadšená. Pak je Martin zvolen předsedou družstva a hned začne dělat pořádek. Navrhne trest za chlast a je to odhlasováno.
Nu, začínají mu starosti, při kterých není na Annu čas. Pak žene lidi na plevel a přijdou skoro všichni. Jen opilec Ferenc si natruc dává kořalku, ale jeho vlastní žena jej přede všemi umravní. A pak pro onoho opilce všichni odhlasují trest, dokonce i jeho žena.
Od svého nastávajícího tchána Cyrila, soukromníka, se dozví, že jeden člen družstva, Kučera, krade. Martin požaduje tvrdý trest. Dokonce i vystěhování z vesnice. Čímž naštve všechny obyvatele. Ale hlavně tchána. Ten mu přede všemi vynadá a zakáže přístup k němu do domu. Ani Anna již o něj nestojí právě kvůli Kučerovi. Prý ho vyhnal.
Pak je svatba a Martin se postupně dozvídá co si o něm lidé myslí. Na hostině dochází ke sporům a hádkám s Cyrilem.
Martin najde venku plačící Annu a zdá se, že smíření není daleko.
Obec jako první udělá jarní práce, a za to lidi dostanou odměnu. Prapor. A do družstva se vracejí lidé. Cyril s dcerou Annou již zůstali docela sami, kteří ještě v družstvu nejsou.
Jsou žně a předseda se pokouší pracovat s lidmi, ale sklízí jen posměch. Za to pak vyjde najevo, kolik budou brát peněz a hned je vše v dobrém. Lidé jásají, že mají sklizeno a vymláceno, jen Anna s otcem ještě tvrdě pracují. Anna odkládá hrábě a …
Předsedovi nesou dožínkový věnec a pějí, jakým je jim příkladem, jenže milý předseda je nalitý jak žok...  Autor: Pitryx

režie:
Ladislav Helge
 
 
hraje:
Július Pántik (Martin Souček), Blanka Bohdanová (Anna Malcová, Součkova snoubenka), Bohumil Šmída (Malec), Václav Lohniský (Sláma), Rudolf Hrušínský (bývalý předseda JZD František Kaláb), Frída Bachletová (Součková), Oľga Adamčíková (Křístková), Samuel Adamčík (Esterka), Karel Šeplavý (Ferenc), Zdeněk Řehoř (učitel Hort), Adam Matejka (Houfek), Arnošt Navrátil (předseda ONV), Oldřich Velen (vesničan), Václav Kyzlink (Bojanovský), Miroslav Olejníček (Kučera), Elena Rampáková (role neurčena), Mária Sýkorová (stařenka), František Šlégr (hostinský), Josef Koza (vesničan), Alois Klejzar (mladý družstevník), Jana Rubášová (Eliška, Ferencova dcera), Ladislav Suchánek (role neurčena), Marie Široká (družstevnice), Jana Macenauerová (role neurčena), Otto Maruštík (opilec), Libuša Kulhánková Gymerská
 
 
námět:
Ivan Kříž
 
 
scénář:
Ivan Kříž, Ladislav Helge (+ technický)
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka, Josef Novotný
 
 
hudba:
Gustav Křivinka
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Eva Vaníková
 
 
střih:
Josef Dobřichovský, Růžena Hejsková
 
 
zvuk:
Jiří Pavlík, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
výtvarník:
Jiří Rulík, František Rieger
 
 
zpěv:
Soubor Krajského stř. lid. kult. ve Strážnici (Vínečko bílé,), Samuel Adamčík (Mal som frajarenku)
 
 
masky:
František Malec, Erna Beranová, Jiří Budín
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Olga Mimrová, Ludmila Venclíková
 
 
asistent režie:
Zdena Štekrová, Ivan Passer
 
 
asistent kamery:
Jaroslav Kaiser
 
 
pomocná režie:
Čestmír Mlíkovský
 
 
odborný poradce:
Čeněk Hlaváček, Jakub Zemánek, Václav Vážný (jazykový)
 
 
asistent vedoucího výroby:
Václav Matějka
 
 
asistent architekta:
Jan Oliva
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín, Slávek Volavý
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Kučera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.