Venoušek a Stázička (1939)

Venoušek a Stázička
60 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.3.1939        
Kdo se dá do sporu s tetou Klotyldou, má to předem prohrané. Školák Venoušek, mladší syn švagra Huňáčka, je pěkné kvítko, proti tetě vede samé lumpačiny, není na něj spolehnutí. Když se mu zatoulal pes, kterého venčil pro tetu Klotyldu, případ vyřešil krádeží jiného psa, který patřil Stázičce Vaňousové. A podle pořekadla, že s poctivostí nejdál dojdeš, psa vrátil - a Stázička se stala jeho kamarádkou. V novinách vyjde zpráva, že ženy budou propuštěny ze služeb, a to rovnou namíchne tetu, která pracuje jako přepojovatelka na ústředně. Uličník Venoušek se doma od včerejška neukázal, táta je se starším synem Standou překvapivě klidný, ale teta, ta zase ne. Ten zatím lumpačí s kamarádem Pepíkem, se kterým se vsadil, že Prahu projede tramvají bez lístku. Doma po výprasku Venoušek uloupil tetě Klotyldě artefakty, ta spustila pláč a domáhala se zavolat policii. Z fotografií chlapci usoudili, že teta před světem ukrývá velké tajemství o ztraceném dítěti.

Ve filmu v roli uličníka Venouška exceluje Věra Ferbasová, v roli tety Klotyldy lze stejné říci o Zdeňce Baldové.  Autor: jarda53

režie:
Čeněk Šlégl
 
 
hraje:
Věra Ferbasová (Venouš Huňáček), Eva Gerová (Stázička Vaňousová), Vladimír Salač (ševcovský učedník Pepík zvaný Zrzek), Jaroslav Marvan (Josef Huňáček, Venouškův otec), Zdeňka Baldová (teta Klotylda, Josefova švagrová), František Filipovský (Standa, Venouškův starší bratr), Antonín Kandert (Ladislav Vaňous, Stáziččin otec), Ferenc Futurista (švec Nesvačil), Marie Svobodová (služka u Vaňousů), Vladimír Pospíšil-Born (pan domácí), Jindra Hermanová (telefonistka), Ella Nollová (kamarádka Klotyldy), Milada Gampeová (kamarádka Klotyldy), Marie Nademlejnská (kamarádka Klotyldy, žena ministerského sluhy), Marie Pelcrová (kamarádka Klotyldy), F. X. Mlejnek (stěhovák), Karel Postranecký (průvodčí v tramvaji), Emanuel Kovařík (průvodčí v tramvaji), Renata Libertinová (telefonistka), Milada Smolíková (kamarádka Klotyldy, žena majitele koloniálu), Jarmila Vacková (kamarádka Klotyldy)
 
 
námět:
Josef Skružný (humoristický román)
 
 
scénář:
Čeněk Šlégl, Antonín Drvota
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Josef Dobeš, Karel Hašler (píseň Po Starých zámeckých schodech)
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Božena Vališová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
zpěv:
Eva Gerová, Věra Ferbasová, Jaroslav Marvan
 
 
text písně:
Ladislav Brom
 
 
asistent režie:
Antonín Drvota
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Brom
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.