Vesničko má, středisková (1985)

Vesničko má, středisková
88.3 %
 
 
 
 

Další název: My Sweet Little Village

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1986        
    Délka: 100 min.
„Mozaika ze střípků lidských příběhů na námět Zdeňka Svěráka“
Kdo by neznal dnes již klasiku české komedie, jakou bezesporu je film režiséra Jiřího Menzela VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ. Když ne každý, tak jistě skoro každý český divák zná roztomilého závozníka Otíka, který tak rád chodí do biografu, zná i jeho šéfa pana Pávka, co prý jednomu z obyvatel vesničky zbořil celou stodolu. Celou atmosféru typické středočeské vesničky dolaďuje žárlivý „jézéďák“ Turek, jemuž dělá velké vrásky jeho záletná manželka, neboť se stále více objevuje ve společnosti místního zootechnika, ale vše je tajné, neboť Turek se ve vzteku nezná. Nezbývá než poslat Otíka do biografu, například na atraktivní rumunský film, a zatím využít s paní Turkovou úkryt Otíkovy malebné chaloupky. Že je v té chvíli nejvíce využit zejména tzv. „spací“ kus nábytku, je víc než jasné. Když diváka už omrzí záletné hrátky nevěrné paničky, může se pobavit například tím, kterak místní rostlinář Kunc dává do kapsy vypálené sirky. Pozor ovšem na to, když sirky začnou hořet, může být ohrožena důležitá funkce, ale jestli půjde zrovna o funkci rostlináře, to nejlépe potvrdí místní pan doktor. Ten má plné ruce práce s hypochondrickým dědečkem, který si nosí své „choroby“ napsané na papírku, a zdá se, že jediná účinná léčba jeho neduhů bude na doktorovo doporučení exkurze pelhřimovského krematoria. Tedy – pokud se tam ovšem nějaké nachází...Nad tím ovšem nemá divák čas přemýšlet, neboť je zahlcen dalšími zápletkami, např. v podobě zamilovaného mladého Pávka do sympatické paní učitelky, což by nebyl žádný problém, kdyby ona svoji přízeň nevěnovala jistému malíři, jenž má až podezřele velký zájem o Otíkovu chalupu. Chudák Otík. Nedobří a úlisní lidé ho nalákají do Prahy, kde se nachází 56 biografů. Jenže něco, nebo spíš někdo, tu chybí. Ano, je to starý dobrý šéf pan Pávek, kterému se jeho svěřence zželí a sám si pro něho do Prahy dojede. Středisková vesnička se probouzí do nového dne, „náhrobní“ umělec na hřbitově pokračuje v práci na milionářské hrobce, pan doktor naboural své nové auto kochajíc se krásami okolí, a dvojice ve složení Otík – Pávek svižným pochodovým tempem se ubírá přes náves na šichtu do JZD.

KDE SE NATÁČELO
Vstupní brána do mateřského JZD Pávka a Otíka již dnes ve středočeské vesničce Křečovice na Sedlčansku chybí, ale jinak se vesnička příliš nezměnila. Přímo na návsi se nacházejí vrata, do nichž najel s novou škodovkou Rudolf Hrušínský jako místní svérázný pan doktor. Je zde také Otíkova chalupa, místo dostaveníček Libuše Šafránkové s Janem Hartlem, samozřejmě pouze v rámci jejich filmových postav. Majitelem chalupy je Bohumil Herma, který si již zvykl, že zvědaví turisté občas nakukují přes vrata do dvora.
A kde bydlel pan Pávek? Z filmu víme, že jeho dům byl přímo za hřbitovní zdí a nejlepší teplotu mělo pivo ze sedmého schodu v jeho sklepě. Paní Lída Zemanová je majitelkou tohoto domku sousedícího s místem posledního odpočinku. Ráda vzpomíná na natáčení, kdy přátelsky vycházela se štábem pana režiséra Menzela a dokonce z králíka zabíjeného před kamerou uvařila prochladlým filmařům polévku. Podával se také grog pro zahřátí, protože při natáčení bylo poměrně dost chladno. Pivo ze sedmého schodu asi ve skutečnosti nebylo tolik aktuální, Zemanovi dokonce ani sedm schodů do sklepa nemají, jsou pouze dva. Správně orosené pivo pana Pávka „vyrobila“ mraznička. Komparsisty ve filmu byli většinou obyvatelé Křečovic, na které při každé repríze filmu paní Zemanová vzpomíná. Mnozí již totiž zemřeli.
Kdo se rozhodne navštívit „vesničku střediskovou“, může si kromě míst natáčení prohlédnout také domek a náhrobek na hřbitově houslisty a hudebního skladatele Josefa Suka, který se v Křečovicích narodil.

Zpracováno s využitím této publikace:
LAUDIN, Radek: Nejznámější filmová místa křížem krážem po Česku, vydal Fragment, Praha, 1. vydání, 2008, ISBN: 978-80-253-0578-2  Autor: Petra.Barbie

režie:
Jiří Menzel
 
 
hraje:
János Bán (závozník Otík Rákosník), Marián Labuda (řidič Karel Pávek), Rudolf Hrušínský (MUDr. Skružný), Petr Čepek (řidič Josef Turek), Libuše Šafránková (sekretářka Jana Turková), Jan Hartl (zootechnik ing. Václav Kašpar), Miloslav Štibich (předseda JZD Vojtěch Kalina), Oldřich Vlach (rostlinář Jaromír Kunc), Stanislav Aubrecht (Jarda Pávek), Zdeněk Svěrák (malíř Evžen Ryba), Magdalena Šebestová (učitelka Věra Kousalová), Július Satinský (pilot Štefan), Josef Somr (ředitel Dřevoplechu), František Vláčil (děda František Ticháček), Milena Dvorská (Růžena, Pávkova žena), Milada Ježková (drůbežářka Ludmila Hrabětová, Otova teta), Ladislav Županič (náměstek v Dřevoplechu Robert Rumlena), Jitka Asterová (Rumlenová), Jiří Lír (hostinský Bedřich Rambousek), Blanka Lormanová (zdrav. sestra Půlpánová), Rudolf Hrušínský (mechanik Drápalík), Evžen Jegorov (hrobník Fanda Odvárka), Jiří Schmitzer (okrskář Tlamicha), Rudolf Hrušínský (Honza Kalina, ml.), Vlastimila Vlková (babi Pávková), Jana Vaňková (Kalinova žena), Petr Brukner (družstevník Duda), Míla Myslíková (kuchařka Fialková), Jan Hraběta (kombajnér Žežulka), Jana Kušiaková (kuchařka Mařenka (jako Jana Hanáková)), Milan Šteindler (závozník Šesták), Vladimír Hrabánek (školník Pavlíček), Zuzana Burianová (Bohunka), Klára Pollertová–Trojanová (Majka Pávková), Vida Neuwirthová (sekretářka ředitele v Dřevoplechu), Jan Kašpar (bagrista Ferda), Vlasta Jelínková (Ticháčková), Jiří Racek (zrzavé dítě), Marie Poláková (hlasatelka), Libuše Štědrá (kuchařka), Jaroslav Tomsa (řidič nákladního auta), Josef Vondráček (šedá uniforma), Petr Studenovský (televizní redaktor), Karel Engel (dubl za Mariána Labudu), Dana Hajná (pokladní kina Hrušková), Jiří Kalenský (dubl za Rudolfa Hrušínského), Jiří Kraus (dubl za Jánose Bána), Alena Fišerová (ředitelka školy)
 
 
námět:
Zdeněk Svěrák
 
 
scénář:
Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel (technický scénář)
 
 
kamera:
Jaromír Šofr
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Zbyněk Hloch
 
 
kostýmy:
Běla Suchá (návrhy), Ludmila Ondráčková, Dana Chaloupková, Iva Bártová, Jana Soudná
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Karel Jaroš, František Černý
 
 
mluví:
Jan Schánilec (hlas z televize)
 
 
text písně:
Tomáš Hanák
 
 
II. kamera:
Karel Hejsek
 
 
II. režie:
Věra Pištěková
 
 
masky:
Tomáš Kuchta, Šárka Šimůnková, Simona Marešová
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Pavel Nový, Jan Peterka
 
 
asistent režie:
Petr Slabý, Jan Hraběta, Hana Suchá
 
 
asistent kamery:
Antonín Mařík
 
 
fotograf:
Jiří Kučera
 
 
asistent vedoucího výroby:
Emil Sirotek, Gabriela Kerekešová
 
 
výprava:
Bedřich Čermák, Rudolf Beneš, Stanislav Rovný
 
 
vedoucí výroby:
Jan Šuster
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
efekty:
Ludvík Malý (triky)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.