Volný pád (1992)

Volný pád (Falling Down)
84.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Falling Down

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Francie
    Premiéra v ČR: 11.11.1993        
    Délka: 112 min.
„Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat.“
Je 12. června 1991 a v nesnesitelném horku uvízly v dopravní zácpě uprostřed Los Angeles desítky řidičů. Nervozita a napětí houstnou, až jednomu z nich povolí nervy. William Foster vystoupí z vozu a se slovy ?jdu domů!?, se vydá na cestu, z níž, jak se později ukáže, není návratu. Když mu arogantní prodavač odmítne rozměnit na telefon, mění se osobní vzpoura muže v pomstu. Pomstu světu, městu, společnosti, lidem. Baseballovou pálku, jeho první zbraň, postupně nahradí nože, brokovnice, samopal a bazuka. Jeho cesta je stále destruktivnější, zůstávají za ním trosky a později i mrtví. A přesto ho po celou dobu chápeme, protože dělá to, co bychom často nejraději udělali sami. Po stopách tragického hrdiny se vydává policista Prendergast, který má právě odejít do výslužby. Odhalí jeho totožnost a zjistí, že byl před pár týdny bezohledně vyhozen z práce. Přišel o rodinu a je stejně tak útočníkem, jako obětí. Přestože detektiv chápe, co se odehrává ve Fosterově nitru, je přesvědčen, že musí dostát své povinnosti a zastavit ho, dřív než situaci ještě více zhorší.

Zdroj: Nova

režie:
Joel Schumacher
 
 
hraje:
Michael Douglas (William Foster), Robert Duvall (Prendergast), Barbara Hershey (Beth), Rachel Ticotin (Sandra), Tuesday Weld (Prendergastová), Frederic Forrest (majitel obchodu se zbraněmi), Lois Smith (Fosterova matka), Michael Paul Chan (pan Lee), Raymond J. Barry (kapitán Yardley), Karina Arroyave (Angie), Kimberly Scott (Jones), James Keane (Keene), Bruce Beatty (policista), Joey Hope Singer (Adela), D.W. Moffet (Lydecker), Steve Park (Brian), Ebbe Roe Smith (role neurčena), Mark Frank
 
 
scénář:
Ebbe Roe Smith
 
 
kamera:
Andrzej Bartkowiak
 
 
hudba:
James Newton Howard
 
 
výprava-architekt:
Barbara Ling
 
 
kostýmy:
Marlene Stewart
 
 
střih:
Paul Hirsch
 
 
zvuk:
David MacMillan, Shawn Murphy
 
 
vedoucí produkce:
Arnon Milchan
 
 
produkce:
Arnold Kopelson, Herschel Weingrod, Timothy Harris
 
 
titulky-česká verze:
Marie Fronková (české dialogy a režie české verze)
 
 
dabing:
František Němec (William Foster), Ilja Prachař (Prendergast), Dana Batulková (Beth), Veronika Freimanová (Sandra), Jana Drbohlavová (Prendergastová)
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
kaskadér:
Gary McLarty, Gregory J. Barnett
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.