Vrána (1994)

Vrána (The Crow)
82.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Crow

    Žánr: horor / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 2.12.1994        
    Délka: 101 min.
„Dramatický příběh rockového zpěváka, který se po své smrti vrací pomstít smrt své snoubenky.“
Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky.

Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O’Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu.

V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho.

Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně díky své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky.

Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O’Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku.

Zdroj: ČT

režie:
Alex Proyas
 
 
hraje:
Brandon Lee (Eric Draven), Michael Wincott (Top Dollar), Rochelle Davis (Sarah), Ernie Hudson (Albrecht), David Patrick Kelly (T Bird), Bai Ling (Myca), Michael Massee (Funboy), Bill Raymond (Mickey), Marco Rodríguez (Torres), Sofia Shinas (Shelly), Anna Levine (Darla), Tony Todd (Grange), Jon Polito (Gideon), Thomas Rosales (Sanchez), Angel David (Skank), Laurence Mason (Tin Tin)
 
 
námět:
James O'Barr (comics a comicsové sešity)
 
 
scénář:
David J. Schow, John Shirley
 
 
kamera:
Dariusz Wolski
 
 
hudba:
Graeme Revell
 
 
kostýmy:
Arianne Phillips
 
 
střih:
Dov Hoenig, Scott Smith
 
 
zvuk:
Joseph Phillips (supervize), Brian McPhearson, Brian Williams, Joseph T. Sabella
 
 
produkce:
Edward R. Pressman, Jeff Most
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
mluví:
Theodore Borders
 
 
II. režie:
Andrew Mason
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeff Imada
 
 
vizuální efekty:
Andrew Mason (supervize)
 
 
výprava:
Alex McDowell
 
 
kaskadér:
Simone Boisseree, Al Goto, Lori Lynn Ross
 
 
vedoucí výroby:
Robert L. Rosen, Sherman L. Baldwin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.