Vražda v Bílém domě (1997)

Vražda v Bílém domě (Murder at 1600)
73.3 %
 
 

Murder at 1600

Další název: Vražda v 1600; Vražda v Bielom dome (SK); Mord im Weißen Haus

    Žánr: thriller / politický / akční
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 14.8.1997        
    Délka: 107 min.
„Zavražděná dívka na půdě Bílého domu, komplot proti prezidentovi a nekompromisní detektiv na stopě skutečného pozadí zločinu.“
Na toaletě v Bílém domě objeví uklízečka mrtvolu mladé ženy. Vyšetřováním je pověřen detektiv Harlan Regis, pomáhat mu má agentka Nina Chance. Společně odjedou do bytu zavražděné ženy, Carly Townové, která pracovala v protokolárním oddělení. Tady zjistí, že agenti FBI je předešli a odnesli si všechno, co mělo pro vyšetřování nějaký význam. Regisovi se přesto podaří objevit stopu. Najde lístek k vyzvednutí fotografií, na kterých mimo jiné objeví jednoho muže z ochranky prezidentova syna Kylea. Dřív než se stačí pátrání rozjet, šéf ochranky Spikings mu oznámí, že dopadli vraha. Podle jejich tvrzení je jím uklízeč, který se ženě bezvýsledně dvořil a na kritickou dobu nemá alibi. Regis vzápětí zjistí, že je sledován, a podle informací od Niny pochopí, že Carla byla jednou z mnoha milenek prezidentova syna. Podaří se mu agentku získat na svou stranu a s její pomocí se dostat k zadrženým materiálům jako je Carlin zápisník a kazeta z bezpečnostní kamery. Mezitím se politická situace vyostřuje. Prezident odmítá rozpoutat válku se Severní Koreou, která zadržuje třináct amerických vojáků jako rukojmí. Vyšetřování se pokusí překazit tajná služba, která chce oba vyšetřovatele zadržet. Těm se však podaří uprchnout a pokračovat v pátrání. Všechny stopy naznačují, že vrahem je buď Kyle, nebo dokonce sám prezident, Regis však s pomocí Niny zjistí, že důkazy byly podstrčeny. Pravdu odhalí také Spikings, vzápětí je však chladnokrevně zavražděn. To už je ovšem Regis s Ninou na stopě skutečného pachatele a nic je nedokáže zastavit.

Zdroj: Nova

režie:
Dwight H. Little
 
 
hraje:
Wesley Snipes (Harlan Regis), Diane Lane (Nina Chanceová), Daniel Benzali (Nick Spikings), Dennis Miller (detektiv Stengel), Alan Alda (Alvin Jordan), Ronny Cox (president Jack Neil), Diane Baker (Kitty Neilová), Tate Donovan (Kyle Neil), Harris Yulin (generál Clark Tully), Tom Wright (Cooper), Nicholas Pryor (Paul Moran), Charles Rocket (Jeffrey), Nigel Bennett (Burton Cash), Tamara Gorski (mladá žena v baru), Douglas O'Keeffe (John Kerry), Tony Nappo (Luchessi), Tom Urich (moderátor zpráv na CNN)
 
 
scénář:
Wayne Beach, David Hodgin
 
 
kamera:
Steven Bernstein
 
 
hudba:
Christopher Young
 
 
výprava-architekt:
Nelson Coates
 
 
kostýmy:
Denise Cronenberg
 
 
střih:
Billy Weber
 
 
zvuk:
Christopher S. Aud, James Beshears, Bruce Carwardine, Allen Hartz
 
 
výtvarník:
Dan Yarhi
 
 
zvláštní efekty:
Neil Trifunovich, Jason Board, Bob Hall
 
 
koproducent:
Ralph S. Singleton
 
 
koordinátor kaskadérů:
Shane Cardwell
 
 
masky:
David R. Beecroft, Marilyn Terry, Laini Thompson
 
 
výkonný producent:
Michael G. Nathanson
 
 
producent:
Arnold Kopelson, Arnon Milchan
 
 
úvodní titulky:
Robert Dawson
 
 
kaskadér:
Phil Chiu, Shelley Cook, Brian Jagersky, Danny Lima
 
 
casting:
Amanda Mackey Johnson, Cathy Sandrich
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.