Vzpoura na lodi Bounty (1935)

Vzpoura na lodi Bounty (Mutiny on the Bounty)
82.1 %
 
 

Mutiny on the Bounty

    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 132 min.
Charles Laughton jako despotický kapitán Bligh a Clark Gable jako odbojný první důstojník Fletcher Christian jsou hlavní hvězdy filmu.

Příběh čerpá z historických událostí ze dne 28. dubna 1789. Tehdy odmítla posádka lodi Bounty nedaleko Tahiti nastoupit do služby a posadila kapitána s osmnácti členy posádky do člunu, na němž se Bligh dostal na Jávu. Potomci vzbouřenců z Bounty a jejich tahitských žen žijí dodnes na ostrově Pitcairn v Polynésii.

S rozpočtem 2 milióny dolarů inscenoval režisér Frank Lloyd toto námořní dobrodružství v hollywoodském bazénu a na tichomořském ostrově Catalina. Film je na hony vzdálen obvyklým dobrodružným snímkům a ziskem 4,5 miliónu dolarů byl ve své době největším finančním úspěchem od Bena Hura (1926).  Autor: curil

režie:
Frank Lloyd
 
 
hraje:
Charles Laughton (Bligh), Clark Gable (Christian), Franchot Tone (Byam), Herbert Mundin (Smith), Eddie Quillan (Ellison), Dudley Digges (Bacchus), Donald Crisp (Burkitt), Henry Stephenson (Sir Joseph Banks), Francis Lister (kpt. Nelson), Spring Byington (Mrs. Byamová), Movita (Tehani), Mamo Clark (Maimiti), Percy Waram (Coleman), David Torrence (Lord Hood), John Harrington (Mr. Purcell), Douglas Walton (Stewart), Ian Wolfe (Maggs), Hal Le Sueur (Millard), Byron Russell (Quintal)
 
 
námět:
Charles Nordhoff (román (1932)), James Norman Hall (román (1932))
 
 
scénář:
Talbot Jennings, Carey Wilson, Jules Furthman
 
 
kamera:
Arthur Edeson
 
 
hudba:
Herbert Stothart, Nat W. Finston
 
 
střih:
Margaret Booth
 
 
zvuk:
Douglas Shearer
 
 
producent:
Irving Thalberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.