Wallis a Eduard (2005) [TV film]

Wallis a Eduard (Wallis & Edward)
50 %
 
 

Wallis & Edward

Další název: Her royal affair, Wallis a Eduard - Láska alebo trón / Wallis a Edward

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 94 min.
V roce 1934 byl Edward, Princ z Walesu, následník britského trůnu, nejslavnějším a nejžádanějším svobodným mládencem na světě. Rozhodně to však nevypadalo, že by se chtěl brzy usadit a začít žít spořádaným životem, který od něj celá země očekávala. Jeho četné milostné eskapády plnily titulní strany všech bulvárních listů a časopisů a celá královská rodina se marně snažila najít pro něj tu pravou urozenou vyvolenou. A pak jednoho dne potkal paní Wallis Simpsonovou, Američanku, která se před svým sňatkem s byznysmenem Ernestem Simpsonem už stihla jednou provdat a rozvést. Edwarda, jemuž až dosud každý pochleboval a podlézal, okouzlila Wallisina bezprostřednost a otevřenost, Wallis nepochybně lichotil zájem a pozornost budoucího krále. A nikdo, ani oni sami, si asi v tu chvíli nedokázali představit, jak osudovým se nejen pro ně, ale pro celou říši jejich setkání stane.
Rekonstrukce událostí, které v roce 1936 vedly k abdikaci krále Edwarda VIII., je prý poprvé v historii nahlížena očima Wallis Simpsonové. Je to tedy jakýsi pokus o oddémonizování ženy, která byla příčinou jednoho z největších skandálů své doby a kterou svět obviňoval, že Anglii ukradla krále.

režie:
Dave Moore
 
 
hraje:
Joely Richardson (Wallis Simpson), David Westhead (Ernest Simpson), Lisa Kay (Mary Raffray), Helena Michell (Thelma Furness), Stephen Campbell Moore (Eduard), Simon Hepworth (Perry Brownlow), Bill Champion (Bertie), Monica Dolan (Elizabeth), Debora Weston (Kitty Rogers), Mykolas Dorofejus (Herman Rogers), Clifford Rose (král Jiří V.), Margaret Tyzack (královna Marie), Miriam Margolyes (teta Bessie), David Calder (Winston Churchill), Richard Johnson (Stanley Baldwin), Julian Wadham (Alec Hardinge), Ken Bones (Maitland), Remigijus Bilinskas (Thewkes), Airida Gintautaite (Cain), Varis Vētra (soudní úředník), Rupert Vansittart (šéf biřiců), Dalius Mertinas (seržant Evans)
 
 
scénář:
Sarah Williams
 
 
kamera:
Mike Eley
 
 
hudba:
John E. Keane
 
 
kostýmy:
Michael O'Connor
 
 
střih:
Melanie Viner-Cuneo
 
 
zvuk:
Wayne Brooks
 
 
produkce:
Alan Harris, Mark Pybus
 
 
zvláštní efekty:
Michael Clifford (koordinátor)
 
 
masky:
Deborah Jarvis, Jan Sewell (design)
 
 
výprava:
Michael Carlin
 
 
výkonný producent:
George Faber, Alan Harris, Charles Pattinson, Simon Vaughan, Nick Witkowski
 
 
rekvizity:
Ramūnas Rastauskas
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.