Za humny je drak (1982)

Za humny je drak
70.9 %
 
 

Další název: A Dragon Down the Lane

    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1983        
    Délka: 88 min.
„Pohádka o království na dlani a jeho drakovi“
Když je malý drak živený jen dřevěným uhlím z milíře, vyroste z něj nenapravitelný dobrák. A přesně takový je drak Mrak, na kterého narazí skupina šlechticů v lese za sedmi vršky a sedmi potůčky. Ti ovšem nečekají, až se drakova dobrácká povaha projeví, a v hrůze vezmou nohy na ramena. Aby se před králem neponížili, ještě své vyprávění o hrůzném drakovi zveličí, a tak má král rázem starostí nad hlavu. A ještě jich přibude, když spatří svou dceru s nešikovným loutnistou Marianem. Ten se mu totiž jako případný ženich vůbec nezamlouván a už vůbec ne jako případný zachránce princezny, kdyby snad drak požadoval princeznu ke svačině. Navíc se brzy ukáže, že hrdinové jsou velmi vzácná odrůda, a tak se zachránci na hrad příliš nehrnou a místní šlechtici místo broušení mečů také jen hledají výmluvy. Král se tedy rozhodne hledat jinou princeznu, kterou by drakovi podstrčil místo své dcery, a když žádnou nenajde, udělá princeznu z uhlířovy dcery Lidky. Ta je naštěstí nebojácná. S drakem se rychle spřátelí a společně s dědou se ho dokonce rozhodne chránit před případnými hrdiny, kteří by mu chtěli ublížit.

Zdroj: Nova

režie:
Radim Cvrček
 
 
hraje:
Jiří Císler (král Jan), Štefan Kvietik (uhlíř Patočka), Josef Kemr (děda Kovanda), Lubomír Kostelka (hrabě Hugo z Justova), Ivana Andrlová (Lidka, Patočkova dcera), Jan Šťastný (princ Jan, syn krále Jana), Maroš Kramár (loutnista Marián), Peter Debnár (Černovous), Drahomíra Hofmanová (uhlířka Růžena, Patočkova žena), Mojmír Maděrič (šlechtic Radomil), Karel Semerád (šlechtic Zdislav), Oldřich Velen (šlechtic Otto), Jan Skopeček (jasnovidec), Antonín Jedlička (hvězdopravec), Stanislav Tříska (žalářník), Karol Čálik (králův komorník), Oldřich Vykypěl (král Marian), Miroslav Středa (lovčí Bořivoj), Maxmilián Hornyš (starší šlechtic), Pavel Leicman (šlechtic), Zdeněk Dvořák (šlechtic), Eva Matalová (selka), Jaromír Roštínský (šlechtic Marek), Vlasta Mecnarowská (hospodyně), Jana Beránková (princezna Viola, dcera krále Jana), Josef Jakubec (Vincek), Martin Mráz (Matěj Patočka), Miroslav Krejčiřík (Jožánek), Zdeněk Sýkora (hlásný), Karel Šikula (starší šlechtic), František Houdek (šlechtic), Milan Rabas (bubeník)
 
 
námět:
Markéta Zinnerová
 
 
scénář:
Markéta Zinnerová
 
 
kamera:
Karel Kopecký
 
 
hudba:
Harry Macourek
 
 
výprava-architekt:
Zdeněk Rozkopal
 
 
kostýmy:
Taťáňa Havlíčková (návrhy kostýmů), František Zapletal (vedoucí kostymér), Lubomíra Jančová, Marie Uherková
 
 
střih:
Antonín Štrojsa
 
 
zvuk:
Radomír Koutek
 
 
dabing:
Gustav Bubník (princ Jan), Mirko Musil (Radomil), Stanislav Fišer (Zdislav)
 
 
mluví:
Josef Kemr (drak), Miroslav Moravec (uhlíř Patočka [za Štefana Kvietika]), Michal Suchánek (princ Jan, syn krále Jana [za Jana Šťastného]), Ilona Svobodová (princezna Viola, dcera krále Jana [za Janu Beránkovou]), Petr Svoboda (loutnista Marian [za Maroše Kramára]), Jiří Bruder (Černovous [za Petera Debnára]), Martin Sobotka (Jožánek [za Miroslava Krejčíříka]), Jiří Prager (šlechtic Marek [za Jaromíra Roštínského]), Jan Faltýnek (králův komorník [za Karola Čálika]), Dalimil Klapka (kočí), Karel Sommer (Vincek [za Josefa Jakubce])
 
 
zpěv:
Dalibor Mašek
 
 
text písně:
Ivo Havlů
 
 
II. kamera:
Arne Parduba
 
 
masky:
Dušan Brodanský (umělecký maskér), Ctibor Kloupar, Jindra Raabová
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Petřík
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Věra Kopecká, Jiří Zemanec
 
 
asistent režie:
František Hlaváček
 
 
pomocná režie:
Ivan Frič
 
 
fotograf:
Ota Kamenský
 
 
spolupráce:
Zdeněk Skaunic
 
 
asistent vedoucího výroby:
Kamil Spáčil, Marie Šenkeříková
 
 
trikové snímky:
Zdeněk Rozkopal, Jindřich Liška, Ivo Hejcman, Karel Kopecký
 
 
asistent architekta:
Josef Havlíček, Petr Smola
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Stibor
 
 
skript:
Eva Cvrčková
 
 
asistent zvuku:
Ladislav Procházka
 
 
rekvizity:
Ivo Formánek, Josef Vojtášek
 
 
vedoucí výpravy:
Jaroslav Chytrý
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.