Zajatec 2. avenue (1975)

Zajatec 2. avenue (The Prisoner of Second Avenue)
79.6 %
 
 

The Prisoner of Second Avenue

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 98 min.
Herecké mistrovství Jacka Lemmona, jenž všechny své role dokázal prodchnout neobyčejnou lidskostí a neopakovatelným osobním kouzlem, připomene hořce laděná komedie, která byla natočena podle úspěšné divadelní hry Neila Simona. Ztvárnil zde postavu newyorského úředníka Mela Edisona, jenž žije se svou ženou Ednou (v podání Anne Bancroftové) ve čtrnáctém patře výškového domu na Manhattanu. Je horký letní den, dusno k zalknutí, výtah z neznámých příčin nejezdí. Z venku se šíří pach odpadků, je slyšet štěkot psa, hluk letadel i sousedů, kteří pořádají nikdy nepřestávající mejdany. A jako by podle zákona schválnosti právě porouchaná klimatizace vhání do bytu mrazivý vzduch. Osmačtyřicetiletý Mel přitom prožívá jeden z nejdramatičtějších momentů svého života...
Ještě zajímavost: Sylvestr Stallone zde ztvárnil roli "kapsáře". Divadelní předloha byla u nás uváděna pod názvem Vězeň na Druhé avenue.
Česká televize

režie:
Melvin Frank
 
 
hraje:
Jack Lemmon (Mel Edison), Anne Bancroft (Edna Edison), Gene Saks (Harry Edison), Elizabeth Wilson (Pauline), Florence Stanley (Pearl), Maxine Stuart (Belle), Ed Peck (muž z patra), Gene Blakely (Charlie), Ivor Francis (Psychiatr), Dee Carroll (Helen), Ketty Lester (prospěšný prodavač), M. Emmet Walsh (Doorman), F. Murray Abraham (taxikář), James McCallion (p. Cooperman), Arlen Stuart (žena ve výtahu), Sylvester Stallone (mladík v parku), Alan DeWitt (Wayne Morgan), Lonnie Burr (NEUVEDEN - muž na ulici), Stack Pierce (detektiv), Patricia Marshall (žena z patra), Fat Thomas (autobusák), Harry Ray (muž se psem)
 
 
námět:
Neil Simon (div. hra)
 
 
scénář:
Neil Simon
 
 
kamera:
Philip H. Lathrop
 
 
hudba:
Marvin Hamlisch
 
 
kostýmy:
Joel Schumacher
 
 
střih:
Bob Wyman
 
 
zvuk:
Tex Rudloff, Arthur Bloom
 
 
výprava:
E. Preston Ames
 
 
producent:
Melvin Frank
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.