Železný dědek (1948)

Železný dědek
74.4 %
 
 

Další název: Old Ironside

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.12.1948        
    Délka: 83 min.
POZOR SPOILER

Strojvůdce Antonín Matys řídí se svým zetěm Vojtou Janderou lokomotivu, když na ně začne nalétávat letadlo. Je totiž válka. Všichni se běží ukrýt, jen Matys zůstává na lokomotivě a zajede s ní do tunelu. Při tom je raněn do nohy.
Vlivem zranění je dočasně neschopen práce a polehává doma. To jej štve a vzpomíná na svou lokomotivu, které říká Líza. Jeho zeť zrovna dostává papíry, a je z něj také strojvůdce.
A je po válce. Matys dostává obsílku k lékaři. Vojta má pohotovost, ale protože se mu zrovna narodí syn, jde mezi kamarády, aby jim to všem řekl. Přitom se ovšem nacamrá jako ta slíva a neví, že má jet pro uvízlý rychlík. Ale dozví se to tchán a ihned chvátá místo něj. Přitom zadrží utržené vagony a zabrání tím neštěstí. Legrace je v tom, že za to má dostat odměnu Vojta, a ten ji nechce. Raději by se přiznal, ale nátlak i ze strany jeho ženy jej donutí, aby ji přijal.
Na základě lékařského vyšetření dostává Matys dopis o trvalé výslužbě. Když se jde opět podívat na Lízu, spřátelí se s partou kluků a rozhodnou se Lízu opravit tak, aby byla schopná provozu. Jenže tou dobou se znova hovoří o krádežích a podezřelý je právě Matys. Když mu zpod kabátu vypadne vrtačka, mají někteří lidé jasno. A tak je posazen na točnu, aby jej do toho důchodu slavnostně otočili…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Kubásek
 
 
hraje:
Jaroslav Marvan (strojvůdce Antonín Matys), Marie Ježková (Božena, Matysová žena), Otomar Krejča (strojvůdce Vojta Jandera, zeť Matyse), Vítězslav Boček (přednosta ing.Podroužek), Vladimír Hlavatý (dělník Žejdlic), J. O. Martin (dílenský mistr František Zálabský), Lubomír Lipský (topič Vašek Kajdoš), Emil Bolek (strojvůdce Kotrba), Stanislav Neumann (zřízenec Hanousek), Ladislav Kulhánek (revizní lékař), Karel Effa (prodavač v konzumu), Pavel Spálený (skladník), Jaroslav Orlický (mistr), Josef Steigl (mistr), Ladislav Sedláček (přednosta stanice), Antonín Šůra (učedník Bořík), Bolek Prchal (skladník), Jarka Pižla (host v bufetu), Josef Hlinomaz (dělník), Emil Dlesk (dělník), Jindra Hermanová (prodavačla v konzumu), Vilém Prokop Mlejnek (hudebník), František Marek (dělmistr), Marie Kautská (Marie), Karla Kučerová (zdravotní sestra), Božena Herrmannová (kantýnská), M. Magálová (písařka), Vladimír Dvorský (učedník), Vladimír Macour (učedník), Františka Horáková (prodavačka v konzumu)
 
 
námět:
Jaroslav Zrotal
 
 
scénář:
Karel Steklý, Jaroslav Mach
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Miloš Smatek
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
kostýmy:
František Krýsl, Věra Tatterová
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
výtvarník:
Josef Gabriel, Vladimír Mácha
 
 
II. kamera:
Jaromír Holpuch
 
 
masky:
Antonín Riegl
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Pitrák
 
 
asistent kamery:
Václav Pazderník, Jiří Tarantík
 
 
odborný poradce:
Bohumil Purmann
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Rudolf Fencl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.