Zpráva o Europě (2013)

Zpráva o Europě (Europa Report)
65.2 %
 
 

Europa Report

Další název: Europa

    Žánr: sci-fi / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
„První pokus o vyslání posádky do hlubin vesmíru přináší nečekaná odhalení.“
Díky digitálním technologiím se dnes již fantazii nekladou meze. O to vzácnější úkaz v současnosti představují filmy jako Zpráva o Europě, které se nespokojí s prvoplánovým zahlcováním smyslů a naopak počítačové triky využívají decentně, ve službách příběhů ohledávajících samotnou podstatu vědecko-fantastického žánru.

Projekt režírovaný ekvadorským rodákem Sebastiánem Corderem přináší nápaditou kombinaci sci-fi s konceptem „found footage“, neboli fikčních scén, které se tváří jako skutečný záznam událostí. Zpráva o Europě spadá do malé množiny snímků, které rámec zdánlivého zachycení reality využívají nápaditě a posilují jím dramatický efekt svého vyprávění.

To v tomto filmu pojednává o vědecké misi Europa jedna, jež byla jako první vesmírná loď s posádkou vyslána za hranice oběžné dráhy Země. Šestičlenný tým složený z vědců a astronautů z celého světa směřoval na Europu, jeden z měsíců Jupiteru, s úkolem nasbírat vzorky, které by prokázaly, či vyvrátily hypotézy o přítomnosti živých organismů pod ledovým povrchem měsíce. Jak se dozvídáme z úvodních titulků, ještě před polovinou letu ztratilo řídící středisko s Europou jedna kontakt. Celý film je pak stylizovaný jako odtajněný záznam kamer z vnějšku i interiéru lodi.

Prostředí vesmíru tentokrát nezavdává k divokým hrdinským dobrodružstvím v cizích galaxiích, nýbrž staví na tématu křehkosti člověka vůči nekonečné velikosti kosmu. Zvolená vyprávěcí forma reportáže tento motiv pomáhá dramaticky strukturovat, dokonce umožňuje vyzdvihnout klíčové otázky o hodnotě poznání a obětech jednotlivců, kteří pomohli lidstvu v jeho pokroku. Tvůrcům se zároveň podařilo přijít s několika silnými zvraty, které příběh okysličují napětím. Větší atrakci než efekty ve filmu příznačně představují herecké výkony precizně vybraného ansámblu mezinárodních talentů, kde oproti obvyklé praxi hlavní role nepřipadly nikomu s americkým pasem.

Jiří Flígl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Sebastián Cordero
 
 
hraje:
Daniel Wu (William Xu), Sharlto Copley (James Corrigan), Christian Camargo (Daniel Luxembourg), Karolina Wydra (Katya Petrovna), Michael Nyqvist (Andrei Blok), Anamaria Marinca (Rosa Dasqueová), Embeth Davidtz (Dr. Ungerová), Isiah Whitlock (Dr. Pamuk), Dan Fogler (Dr. Sokolov)
 
 
scénář:
Philip Gelatt
 
 
kamera:
Enrique Chediak
 
 
hudba:
Bear McCreary
 
 
kostýmy:
Anna Terrazas
 
 
střih:
Aaron Yanes, Alex Kopit, Craig McKay, Livio Sanchez
 
 
zvuk:
Rich Bologna, Christof Gebert
 
 
zvláštní efekty:
Drew Jiritano, Andrew Mortelliti
 
 
koordinátor kaskadérů:
Brian Smyj
 
 
vizuální efekty:
Naz Shams, Renuka Ballal, Danny S. Kim
 
 
spolupráce:
Joseph Diaz
 
 
výkonný producent:
Michael Maher, Jeremy Kipp Walker
 
 
producent:
Ben Browning
 
 
stavba:
Steven Brower
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.