Duben
ohodnotit

Planeta opic

Planet of the Apes

Rok:
1968
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
14.7.1970
„Utopický příběh s Charltonem Hestonem v hlavní roli.“

Obsah filmu Planeta opic

 
Po mnoha staletích bloudění Vesmírem přistává tříčlenná posádka kosmické lodi na neznámé planetě. Velmi se podobá Zemi, obývají ji však inteligentní opice. Lidé zde žijí za mřížemi nebo jako divoká zvířata. Setkání s opicemi přežívá pouze Taylor, jehož jedinou nadějí na záchranu se stává šimpanzí doktorka. Film vznikl podle stejnojmenné novely Pierra Boullea. Kniha i film vyvolávají silnou civilizační depresi, svědčící o tom, že náš svět je veden ke katastrofě nesmyslného sebezničení. Tento smutný fakt také odhaluje hrdina v závěru filmu.
Cinema

 
Související odkaz
 
Recenze: Planeta opic

Jedna z nejpreciznějších sci-fi míří v rámci PROJEKTU 100 zpět do kin.  číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Franklin J. SchaffnerFranklin J. Schaffner...... [47]   
hraje:
Charlton HestonCharlton Heston.....George Taylor [44]   
Roddy McDowallRoddy McDowall.....Cornelius [39]   
Maurice EvansMaurice Evans.....Dr. Zaius [66]   
Kim HunterKim Hunter.....Zira [45]   
James WhitmoreJames Whitmore.....prezident shromáždění [46]   
James DalyJames Daly.....Honorious [49]   
Linda HarrisonLinda Harrison.....Nova [22]   
Robert GunnerRobert Gunner.....Landon [36]   
Lou WagnerLou Wagner.....Lucius [19]   
Woodrow ParfreyWoodrow Parfrey.....Maximus [45]   
Jeff BurtonJeff Burton.....Dodge [44]   
Buck KartalianBuck Kartalian.....Julius [45]   
Norman BurtonNorman Burton.....vůdce lovců [44]   
Wright KingWright King.....Dr. Galen [45]   
Paul LambertPaul Lambert.....ministr [45]   
scénář:
Rod SerlingRod Serling...... [43]   
Michael WilsonMichael Wilson...... [53]   
námět:
Pierre BoullePierre Boulle.....La planète des singes (román, 1963) [56]   
hudba:
Jerry GoldsmithJerry Goldsmith...... [39]   
kamera:
Leon ShamroyLeon Shamroy...... [66]   
střih:
Hugh S. FowlerHugh S. Fowler...... [55]   
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Planeta opic >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2019
Světoví lídři - zabraňte jaderné katastrofě!
Žánr filmu je sice scifi, ale námětem je to   velmi vážná otázka, otázka přežití   lidstva v budoucnosti. Kosmonaut Taylor s   posádkou po dlouhém bloudění vesmírem a   pozemského věku 2300 let přistane nečekaně   v zakázaném pásmu neznámé planety, kde   žijí inteligentní opice. Když po delším   čase velitelé opic zjistí, že Taylor mluví   jejich jazykem, ocitne se v ohrožení života,   protože chtějí na něm udělat chirurgické   experimenty. Naštěstí má v řadách opic i   dva přátelé -šimpanzy, Ziru a Cornélia,   kteří ho zachrání před jistou smrtí. Po   celou dobu je Taylor přesvědčen, že se   nachází na cizí planetě, vzdálené stovky   světelných let od rodné Země. Po   přezkoumání jeskyně s vykopávkami, které   udělal šimpanz Cornélius, zjišťuje, že na   této planetě musela před opičí civilizací   existovat lidská civilizace, která ale neznámo   proč nepřežila. Po vysvobození se z opičí   nadvlády odchází Taylor spolu se ženou z   divoké džungle (které dal jméno Nova), po   pobřeží moře v naději, že najde odpovědi na   své otázky a pochybnosti. Závěr filmu je   doslova šokující, který zanechal ve mně   silnou psychologickou stopu po mnoho let. Taylor   totiž najde na pobřeží moře obrovský úlomek   sochy, kterou jako obyvatel Ameriky před   startem do vesmíru znal jako Sochu Svobody. V   okamžiku pochopí, že je na vlastní planetě   Zemi a že světoví lídři lidské civilizace   před vyvinutím opic způsobili zničení lidstva   atomovou bombou. Film diváka chytí za srdce   hned od začátku a drží ho v napětí až do   posledního záběru. Oceňuji skvělé kostímy   pro opičí komunitu, scenáristické úpravy   zbytků lidské civilzácie, kterým jsem   uvěřil, perfektní dialogy. Opravdu klobouk   dolů.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2019
Ve vzdálené budoucnosti havaruje astronautická   posádka na planetě, kde žijí dominantní druhy   inteligentních opic a kde jsou jimi lidé   utlačovaní a zotročení. Stále přitažlivá   sci-fi klasika na poli jedinečného   postkatastrofického námětu. Určité scény   sice již působí naivně a nelogicky, ale to už   u klasických snímků prostě bývá. Jedná se o   dobrý film, i když snaha o velkolepost   pokulhává. Může za to přemíra takřka   komorních konverzačních scén značně   přesahující dobrodružnost, ne-li akčnost.   Myšlenka o moralitě a stavu lidstva je však   stále platná. Je člověk skutečně pánem   tvorstva na Zemi? Snímek tak problematiku   prezentuje sice zábavným dojmem, avšak velice   vážně. Málokdo si umí reálně představit   situaci, jak je zde prezentováno. Genově   nejbližší člověku je opice. Co kdyby se role   obrátili a v plné krutosti a cynismu začalo   zneužívání lidí? Kouzelná je scéna, kdy se   George Taylor snaží ukázat že má inteligenci,   čímž by dal najevo, že není žádný divoch.   Velice přesvědčivá reakce lidoopů. Dá se i v   tomto případě ospravedlnit krutost? Snímek je   tak věrným pohledem na lidskou přirozenost ve   své bezohlednosti, kde je většina myšlenek   léta letoucí veřejnosti moc dobře známá.   Bolestně rezonující archaická situace, že?   Ale jak pro koho. Tento příběh evokuje k tomu,   aby se o tom začalo přemýšlet. Ano, snímek je   za pomocí zábavného sci-fi žánru   moralizující. Že je lidstvo nepoučitelné je   už otázka jiná.
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.8.2018
║Rozpočet $5,8milióna║Tržby USA   $33,395,426║Tržby Celosvetovo $-║ Šikovne   zostavený dobrodružný sci-fi príbeh. Úžasné   kulisy, výprava a samozrejme masky. Film neomrzí   ani v dnešnej dobe. /85%/
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.2.2018
Absolutní klasika
Výborný nápad, skvělé herecké obsazení, na   svou dobu dokonalé masky, překvapivý   konec.
Totálně nadčasové dílo.
Mně na   tomhle dílku vadil, vadí a vždycky bude vadit   fakt, že vlastně veškerá opičí civilizace,   jejich vědění i život se vtěsnal do jedné   nevelké vesnice. Celý film tak působí trochu   ploše. A to je škoda.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.2.2018
Čo sa stane so Zemou
Prvýkrát som to videl úplne malý a je jasné,   že som to ani trocha nechápal a vôbec sa mi tie   opice nepáčili. Dnes s odstupom času to musím   hodnotiť ako nadčasové dielo. Možno mi pomohlo   aj, že som už skukol Zrodenie planéty opíc,   tak mnoho súvislostí som pochopil. Práveže   Zrodenie hodne čerpalo z tohto filmu, úlohy si   ľudia s opicami vymenili, ale film vôbec   nevykrádal pôvodné dielo, len perfektne doplnil   skladačku a bol perfektne taktiež originálny a   svojský. Originál Planéta opíc ohuruje viacero   vecami. Hneď ma prekvapili celkom dobré triky na   tú dobu a celkom to bolo dobre natočené a   funguje to aj dnes. Ďalšia vec prekvapila, že   to bolo natočené úplne prirodzené, diela z   tých rokoch majú neduh, že herci hrajú skôr   divadlo a prehravane sa predvádzajú, tu všetci   boli prirodzení, všetko fungovalo a všetko bolo   až moc uveriteľné. Posledná pripomienka,   neskutočne famózna myšlienka, pointa filmu, a   vyvrcholenie. určité podobenstvá a varovanie.   Viem, že bola knižka, nečítal som, neviem   nakoľko sa film drží knihy, ale spracované je   to perfektne. Film berú niektorí ako   dobrodružstvo, sci-fi. Mne sa páčili tie   varovania, tie podobenstvá kam sa môžeme cez   tmárstvo, zahmlievanie a manipulácie dostať.   Kacírstvo, súdy a lov ľudí. Možno niektoré   veci nie sú príliš uveriteľné, hlavne prečo   opice hovorili anglicky, ale v pohode, nerušilo   to až tak. Starí a vzdelaní namiesto bádania   slepo udržiavali dogmu. Určité veci mrazili a   určité myšlienky sa mi páčili. Čo sa týka   postáv, všetky boli top, ale kraľovali vedci   Zira a Cornelius ako nositelia svetla a nádeje. A   tiež ich podarený synovec. Na druhej strane,   jediné, čo ma tu rušilo, je možno mačistické   a arogantné správanie Taylora. Tiež nemôžem   opomenúť troška filozofie, náboženská kniha   opíc hovorí, 29. zvitok, 6. verš: "Vyvaruj   sa beštii človeku, lebo on je zástavou diabla.   Sám medzi božími tvormi zabíja pre potešenie,   chtíčom a z rozmaru. Zabije i brata svojho, ak   môže získať pôdu jeho. Nenechaj ho voľne   žiť vo veľkom počte, lebo prevráti domov svoj   i tvoj v púšť. Vyhýbaj sa mu, zažeň ho   späť do džungle, lebo on je nositeľom   smrti." Lepšie zhodnotenie človeka snáď   nemožno spísať lepšie. SPOILER. Na záver   musím ešte dodať môj alternatívny predpoklad   ďalšieho pokračovania osudu Taylora a Novy.   Našli si nejaké pekné a tiché miestočko   niekde v peknej džungli a opäť zaľudnili Zem   trocha viac mysliacimi ľuďmi. Myslím, že s   takou samicou ako je Nova to nemohol byť   problém, ehm. Planétu opíc beriem ani nie ako   sci-fi dobrodružstvo, ale hlavne ako varovanie
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.11.2017
Velice si vzpomínám na film, když se poprvé   promítal v našem kině, byl jsem puberťák,   film se mě s českým barandovským dabingem   líbil ale byl jsem ještě blbej a abych pochopil   konec, v New Yorku jsem nikdy nebyl a sedět 20   hodin v letadle se mě také nechce, co je socha   Svobody jsem neznal, musel jsem se zeptat   staršího kamaráda, kde je pointa. Heston je   výborný, masky jsou Oskarové. Škoda, že   další pokračování nestojí ani za fajfku   tabáku...
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.7.2015
V dobách kultovní planety opic jsem ještě   poletoval v tátových vejcích a do kina jsem na   ně nemohl, nicméně to musel být sakra   zážitek. Bomba mysteriózní sci-fi s   parádníma maskama, které svou kvalitou muselo   ve své době strčit do kapsy snad všechno ve   stejném žánru. Bohužel je na filmu podepsán   rok 1968 v podobě stupidních dialogů, ale to   neberu jako mínus, protože to byla křeč všech   filmů té doby. Ale každopádně i dnes má   původní planeta opic obrovské kouzlo   ---->100%
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2014
Každé zpracování tohohle tématu a bylo jich   dost porovnávám s tímhle a bylo jich dost a   většinou nedosahují úrovně klasiky, včetné   závěrečného šoku. Před 50 lety byly   vynikající masky a další zpracování bude   mít, co děllat, aby se mu vyrovnaly i s   digitálními triky. V té době byl tenhle film   opravdu trhák na který se rád podívám,   ačkoliv není točen tou nejmodernéjší   technologií a víte, jak film dopadne.
whack
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2013
Cornelius (čte z posvátných svitků opic):   "Varuj se bestie Člověka, neboť on je   spřeženec Ďábla. On jediný mezi božími   primáty zabíjí ze sportu, pro potěšení nebo   z chamtivosti. Ano, on zabije bratra svého, aby   získal půdu jeho. Nedopusťte, aby byly jeho   počty vysoké, neboť obrátí v poušť domov   svůj i váš. Střeste se ho; zažeňte ho   zpátky do džungle, neboť on jest poslem   smrti." Dr. Zaius: „Lidská moudrost jde   ruku v ruce s idiotstvím. Je hrozba. Chodící   morová nákaza."
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2013
První díl Planety opic na tu dobu skvěle   vizuálně provedeno.Výborné a fantastické   kostými a skvělý Ch.Heston.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih85321minih85321Caesar musí zemřít (2011) 
Cesare deve morire n
minih20204minih20204Šílený Max 3 (1985) 
Mad Max Beyond Thunderdome n
minih60175minih60175Tygří spáry 3 (1996) 
Tiger Claws II n
minih9724minih9724Johanka z Arku (1948) 
Joan of Arc n
minih20776minih20776Tenkrát na Západě (1968) 
Once Upon a Time in the West n
minih74618minih74618Mnich (2011) 
Le moine n
minih40347minih40347Rozsudek (1970) [TV seriál] 
Rozsudek n
minih68031minih68031Tajemná schránka (1996) 
Mo him wong n
minih67773minih67773Show Bennyho Hilla (1969) [TV seriál] 
The Benny Hill Show n
minih36793minih36793Volavka (2002) 
Infernal Affairs n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Planeta opic (2001)

 Planeta opic (2001)
Planeta opic n
Planet of the Apes
Žánr: sci-fi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Tim Burton

(remake)

Bitva o planetu opic (1973)

 Bitva o planetu opic (1973)
Bitva o planetu opic n
Battle for Planet of the Apes
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: J. Lee Thompson

(pokračování)

Dobytí planety opic (1972)

 Dobytí planety opic (1972)
Dobytí planety opic n
Conquest of the Planet of the Apes
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: J. Lee Thompson

(pokračování)

Útěk z planety opic (1971)

 Útěk z planety opic (1971)
Útěk z planety opic n
Escape From The Planet Of The Apes
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Don Taylor

(pokračování)

Do nitra Planety opic (1969)

 Do nitra Planety opic (1969)
Do nitra Planety opic n
Beneath the Planet of the Apes
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Ted Post

(pokračování)

Planeta opic (1968)Planeta opic (1968)Planeta opic (1968)Planeta opic (1968)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190501
Osobností: 697758
Fotografií: 763836
Plakátů: 376408
Obsahů a biografií: 178217

Poslední komentáře

Svatba jako řemen (1967)

Svatba jako řemen
S hrůzou jsem zjistil, že   jsem tuto čs. filmovou   klasiku ještě neviděl a   hned to napravil:-) Možná i   proto mě to celkem bavilo.   více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10