Duben
ohodnotit

Příliš vzdálený most

A Bridge Too Far

Další název:
Most v Arnheme / Vzdálený most
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
176 minut
„Skvostně obsazené válečné drama od Sira Richarda Attenborougha o jednom z největších selhání spojeneckých stratégů a velitelů v průběhu druhé světové války.“

Obsah filmu Příliš vzdálený most

 
Slavný britský režisér Richard Attenborough je známý především jako tvůrce epických historických snímků (jeho největším úspěchem se stal i u nás známy Gándhí). Film Příliš vzdálený most (1977) se odehrává koncem roku 1944 a popisuje operaci Spojenců "Tržnice", mající vést k rychlému ukončení války. Nenadálé obsazení holandských mostů přístupových cest do Německa - britskými a americkými výsadky, podporovanými rychlým přesunem pozemních vojsk, je dosud ne zcela jasnou kapitolou dějin II. světové války. Režisér ji podává jako "vyhranou nevyhranou bitvu", v níž vojáci a jejich nižší velitelé udělali maximum, okolnosti a sám velikášský plán...
 
Související odkaz
 
Vzdálený most

Zdaleka ne jen úspěchy byla lemována cesta Spojenců z pláží v Normandii do srdce Třetí říše. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.9.2020
Vynikající válečný velkofilm renomovaného   režiséra (a herce) Richarda Attenborougha.   Ačkoliv jde o poněkud zidealizovanou verzi   největší výsadkové operace v dějinách   (Market Garden byla dost špatně promyšlená a   ještě hůř připravená operace) tak film   doslova přecpaný hvězdami se opravdu hodně   povedl. I přes extra dlouhou stopáž (bez pár   minut tři hodiny) neztrácí děj ani na   chviličku tempo a napětí a divák vůbec   nepomyslí na plynoucí čas. To je samo o sobě   úctyhodné při tak dlouhém filmu. Navíc na   polovinu 70.let jsou brilantní zejména   pyrotechnické efekty a bojové scény obecně.   Vše působí dost přesvědčivě a nechybí tu   ani vhodná hudba. Jedinou hvězdu dolů tak   dávám za již zmíněnou idealizaci historické   skutečnosti i když není-li někdo zrovna   příznivec vojenské historie asi ji ani   nezaznamená.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2014
Velkolepý válečný snímek, který není o   hrdinství ani o vlastenectví. Pojednává o   veliké akci Marked Garden, který měl urychlit   válku. Hlavní štáb tak horlivě věřil v   úspěch, že nepomyslel na vedlejší důležité   okolnosti, což se hluboce nevyplatilo. Snímek je   hodně sebekritický. Ukazuje kromě problémů,   jako je třeba zásobování či nefungující   vysílačky, i chyby ve strategii a velení, což   není ve válečných filmech zrovna moc obvyklé.   Především se poukazuje na ohromnou hrdost   velících důstojníků. Snímek se snaží moc   nenudit a tak ve velení ukazuje jen věci   nezbytně nutné. Válečné scény jsou ohromné,   výpravné a výborně nasnímané. Až to   vypadá, jako by šlo o autentické záběry. Už   první výsadek předurčuje, jak to celé bude   vypadat. Plejáda hvězd oné doby tu není nijak   povyšována. Každý má svoje místo kterého se   drží a nijak nevyčnívá. Snímek považuji za   jeden z nejlepších válečných počinů oné   doby.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.1.2013
Výborná stará válečná klasika se skvělým   hereckým obsazením.Obsadit mosty za druhé   světové války bylo jeden z nejvýznamějších   úkolů všech stran.Líbyli se mi válečné   scény jak akcí tak že nevítězily jenom   Američané ale i Němci nebylo to rize podívaná   po Americku,scéna vzletu letadel a pak výsadek   parašutistů byla skvělá.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.5.2012
Velkovýpravný, hvězdně obsazený válečný   film, který má své kvality a místo mezi top   válečnými filmy, ale přesto, že jsem ho   viděl vícekrát, víc mu nedám. Je poměrně   dost dlouhý a hlavně úvod je zbytečně   natahován.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Podle mého názoru nejlepší válečný   film,prostě dílo. Člověk vše tak silně   prožívá. U žádného filmu jiného filmu jsem   nebyl tak soustředěný.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Paráda, ale .....
Co se týče zfilmování tak snad neměl tento   kousek chybu. Bojové scény se mně velmi líbily   - byly dost věrohodné ( na rok výroby supr ). O   hereckém obsazení se tady snad ani nemusíme   bavit. To je tak luxusní, že se sám divím, že   tu hraje tolik herců zvučných jmen. Otázka   zní : Na co je asi tak nalákali? Že by se jim   tak líbil scénář? Ono je to nakonec jedno,   hlavně že tu odvedli své skvělé výkony, což   filmu jenom prospělo.
.....ale......a teď k   tomu ALE :
Nevím jestli to bylo podle   skutečných událostí nebo ne. To si nejsem   jistý - to přiznávám.
Pokud ano, tak bych   osobně nechal postřílet celé vedení této   operace, protože kdyby nebyli takový   "idioti", tak jim to vyšlo. Jenomže   tady se hodnotí a komentuje film a ne   skutečnost, takže všem milovníkům dobrých   válečných filmů tento skvost doporučuju.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2011
Úžasný válečný film
Předevčírem jsem úplně poprvé shlédla tento   již skoro 40 let starý válečný film.   Nejdříve jsem se lekla délky filmu, ale musím   říct, že toto je jeden z mála filmů, kterému   velká délka vůbec neškodí, ba naopak - snesla   bych i o pár minut navíc. Děj mě doslova   přibil k židli, už proto, že tam hrálo   spousty známých (oscarových) herců, kteří   podávali opět úžasné herecké výkony. Film   nenudí, stále se něco děje (bojové akce,   drama, chvílemi probleskuje ve filmu i typicky   mužský humor což bylo velmi osvěžující - s   "babama" zkrátka taková zábava není)   a co mě asi zaujalo nejvíc, ne vždy to   probíhalo dle plánu s pozitivním výsledkem,   vlastně konec nebyl vůbec pozitivní (to je   prostě válka), zatímco u většiny válečných   filmů jsem spíše viděla pozitivní konec (pro   hlavní hrdiny), takže pro mě to bylo také   takové malé překvapení na závěr, i když ne   pozitivní. A musím ještě napsat, že na to,   že je to cca 4 desetiletí starý film, je   natočen velmi realisticky a precizně - dokonce   se mi to líbilo více než Spielbergův   Zachraňte vojína Ryana a to je už co říct.   Zkrátka při sledování jsem měla pocit, že   jsem se přímo ocitla ve válečné vřavě, byla   jsem toho součástí, což se mi u válečných   filmů neděje. Myslím, že tento film je právem   označován za nejlepší válečný film v   historii filmu. Hodnotím 10 / 10.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.6.2010
Úkol obsadit důležité mosty na řece Rýnu a   "dočistit" okupované holandské   území, to byl cíl operace spojeneckých vojsk   "Market Garden". Zdánlivě lehký   úkol, ale při akci a při zuřivém německém   odporu zemřelo sedmnáct tisíc spojeneckých   vojáků, převážně elitních výsadkářů.   Vynikající válečné drama režiséra Richarda   Attenborougha z roku 1977.
Horten
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2009
Jeden z nejlepších válečných filmu který je   dobrý asi jen proto že tam hraje velká řada   vynikajicích herců.
kali.4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Hodně roztříštěný film, na kterém si snaha   o dokumentárnost vybrala svoji daň, a to daň v   podobě „obyčejného“, tedy nezasvěceného   diváka, který tento jedinečný projekt zkrátka   nebude schopen přijmout. Samozřejmě, tento film   bylo možné pojmout tak, jako Spielberg pojal   Ryana, tj. divák sleduje jednu filmovou rovinu   (skupinu vojáků pod vedením Hankse na   nesmyslném – pardon, omlouvám se milovníkům   Ryana – pochodu za záchranou obklíčených   spojenců kdesi hluboko v týlu nepřítele),   zatímco další dějové roviny víceméně   chybí, načež se divák do hrstky vojáků   zamiluje a na konci obrečí dramatické finále.   Příliš vzdálený most ve snaze o komplexní   podchycení Operace Market Garden sleduje kopici   dějových rovin, z nichž každou sledujeme   chvíli, tu kratší, tu delší, a žádná Vám   asi zcela nepřiroste k srdci. Což ale   neznamená, že nejsou emotivní, především   každý „mikropříběh“ obsahuje minimálně   jednu dramatickou scénu a v každém figuruje   minimálně jeden veleslavný herec, který   zároveň funguje jako poznávací znamení. Z   hereckých výkonů považuji za nejlepší   několikaminutové vystoupení Roberta Redforda,   které bere dech, a Hackmanovo ztvárnění   Stanislawa Sosabowskiho (ten je asi vůbec   nejlepší). Chybí hlavní hrdina, ale jako   „hlavního z vedlejších“ lze označit   taktéž výborného Seana Conneryho. Jo a   skvělý Michael Caine jako Vandeleur, který   nikam nepospíchá a bezstarostně se zdraví s   osvobozenými Holanďany, zatímco jeho druhové   ve zbrani o pár kilometrů dál   umírají.
Obecně je Příliš vzdálený most   ohromně megalomanský a nedaří se mu celou   operaci podchytit, což ani není možné, ale   parádně ji nastiňuje. Já sice druhou světovou   nijak zvlášť nemusím, stejně jako válečné   filmy obecně, ale tady jsem chrochtal blahem –   sledovat taktizující důstojníky ve   znepřátelených velínech a jejich suché   hlášky na účet nepřítele, gigantický   spojenecký výsadek, zběsilý průjezd lesem v   podání Jamese Caana, nerozumnou snahu o   překonání řeky na člunech pod velením   Roberta Redforda, optimistické projevy Edwarda   Foxe před shromážděnými vojáky či   zadumaného Gena Hackmana, který by pro vlast   obětoval vše, to jsou momenty, na které   nezapomenu. Můj nejoblíbenější válečný   film, který JE jedinečný.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih195249minih195249Halo (2022) [TV seriál] 
Halo n
minih183006minih183006Chaplin malířem (1914) 
The Face on the Barroom Floor n
minih46894minih46894Bratrstvo kamenů (2006) 
Concile de pierre, Le n
minih8487minih8487Hop - a je tu lidoop (1977) 
n
minih165184minih165184Zlá královna (2018) 
Mean Queen n
minih5622minih5622Čingischán (1965) 
Genghis Khan n
minih69641minih69641Ten zázračný dotek lásky (1988) [TV inscenace] 
Ten zázračný dotek lásky n
minih29197minih29197Kukuřičné děti II: Poslední oběť (1992) 
Children of the Corn II: The Final Sacrifice n
minih74427minih74427Rodinné hříchy (2004) [TV film] 
Family Sins n
minih60735minih60735Everest (2007) [TV minisérie] 
Everest n


Hodnocení:n12345678910
Příliš vzdálený most (1977)Příliš vzdálený most (1977)Příliš vzdálený most (1977)dopisovatel
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10