Duben
ohodnotit

Smrtihlav

Dark City

Rok:
1998
Délka:
103 minut
„Vítejte ve světě, kde noc nikdy nekončí, jednotlivci nemají žádnou minulost a lidstvo jako takové... budoucnost.“

Obsah filmu Smrtihlav

 
John Murdoch se jednoho dne probudí v hotelové vaně. Ztratil paměť, ale ví, že se stalo něco hrozného. Zavolá mu šílený doktor, a nabádá ho, aby rychle utekl. Na stopě je mu jednak detektiv, který ho hledá pro vraždu šesti prostitutek, jednak záhadní Cizinci,létající mimozemšťané v dlouhých černých pláštích a kloboucích. John prchá temnými, špinavými uličkami, snaží se odhalit svou identitu, identitu tajemné ženy, kterou kdysi miloval, a původ záhadných schopností "promítání myšlenek", kterými je obdařen.

 
Související odkaz
 
Život bez života

Co je vlastně realita? A kdo jsme my lidé? Žijeme podle svého přesvědčení, nebo podle nějakého cizího modelu? číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrtihlav >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.10.2017
Dá se říci, že se jedná o originální a   velmi zajímavý snímek začínající jako noir   pozvolna se vyvíjející ve scifi. Takže z toho   nakonec vznikne něco jako noir-scifi drama.   Příběh začíná trochu matoucí postavou Johna   Murdocha, který ztratil paměť. Sice se   nedozvíme jak a proč, ale to je vedlejší. Děj   tak vede k nečekané cestě vedoucí k různým   odhalením daných skutečností. Vize je stylová   a hodně temná. Pro jedinečný zážitek je   potřeba vše řádně uchopit k pochopení věci,   zvláště co se týče jednání obyčejných   lidí v nadpřirozených situacích. Jestli se   jedná o jeden z nejlepších snímků svého   žánru je na diskuzi. Mnoho na diváka   zapůsobí, ale určitá složitost vede k   nepochopení. Snímek je však natočen dobře.   Obsahuje surrealistické prostředí a kostýmy. I   ta technologie je impozantní a takřka gotická.   Není co víc dodat. Své místo ve vyšším   postavení si to jistojistě zaslouží.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.9.2017
Hodně originální a zajímavé sci-fi. Alex   Proyas se vyřídil v depresivním světě, kde je   jenom noc a lidi ovládají cizí tvorové.   Hlavní hrdina pak musí svést těžký boj o   záchranu své existence i celého lidského   pokolení. 68%.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.10.2014
Jeden z nejinvenčnějších a originálních   filmů co jsem poslední dobou viděl, opravdu   milé překvapení a tenhle skvost by si   zasloužil lepší hodnocení, ale na druhou   stranu se nijak zvlášť nedivím, že z tohoto   obtížněji stravitelného veganského delikatesu   se masová hitovka nestane. Je to trochu   silnější šálek čaje pro ty co dovedou   opravdu vychutnávat.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.10.2013
Asi bych taky potřeboval „vyladit“.
Zatraceně temným „retro-prequelem k Matrixu“   se vydáte po svých vlastních stopách, až na   dno ztracené duše. Nebo jen zapomenuté? (Bylo   mi povědomé to sklepení s akvárii – jako   bych tam už někdy byl.) Je to divné. Slunce se   někam ztratilo. Bloudím tímhle zšeřelým   městem (a filmovou databází) už mnoho týdnů,   jsem vzhůru celou věčnost, ale noc dosud   neskončila. Hodily by se mi hodinky s   dvacetičtyřhodinovým cifrerníkem, abych   nemusel pořád řešit, jestli je právě AM či   PM. Taky listuju svým deníčkem, ale jsou tam   jen samé bílé listy. Ovšem tu barovou   zpěvačku, Murdochovu manželku Emmu (již brzy   Annu), tu si pamatuju! Kdysi dávno jsem ji totiž   tajně miloval. A vzadu ve skladišti za   restaurací Fat Moe jsem ji šmíroval, když   vložila desku do gramofonu, při hudbě   nacvičovala baletní krůčky a nakonec se z   těch baletních šatů převlékala. Věděla,   že ji šmíruju, ale stejně mi dovolila, abych   na okamžik zahlédl její nahé tělo. Tenkrát v   Americe nám bylo oběma čtrnáct roků... Na tu   chvíli si VZPOMÍNÁM jasně a zřetelně, i po   třech desítkách let. Pořád jsem to přece   já! (Opravdu jsem?) Pane Alexi Proyasi, vaše   Vrána mi kdysi úplně rozklovala duši, ale   teď, v Dark City, teď jste mě vážně   „vyladil“.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.4.2012
Už ne zrovna čerstvý snímek, který nezapadá   do mých oblíbených žánrových skupin -   vyloženě nenudil, ale deprese, která by se   měla dostavit, nepřicházela, ze všeho nejvíc   mně příběh města bez slunce připomínal   drsnější pohádku. Jednoduše jsou filmy,   které se musí vidět v pravý čas, nejlépe v   roce, ve kterém jdou do kin, jinak hrozí   zeslabené účinky. Zajímavý Rufus Sewell.
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.1.2012
To byl trochu ujetej film.Ta temná atmosféra a   mimozemštani kteří vypadali jak z Hellraiser   bylo asi jediné plus.Byla to docela nuda a   chvilkama se to dost vleklo.Rufus mi nikdy nekápl   do noty a Connelly tu zas tolik prostoru   neměla.Čekal jsem víc potom co jsem o filmu   slyšel a četl,tady taky samá chvála a vysoké   hodnocení.Ale to je můj názor,co se líbí   jednomu nelíbí se druhému.Za mě teda jen 7 a   to s odřenejma ušima.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2012
SMRTIHLAV

Jaký zmatek musí nastat v hlavě,   když se člověk probudí a neví co se stalo,   kde je, kdo je … A ne a ne si vzpomenout, ne a   ne zjistit co se stalo a proč se to stalo. Navíc   čím víc pátrá, tím méně toho ví. To musí   být vážně na zbláznění. A když jej k tomu   všemu ještě pronásledují zvláštní tvorové   s evidentně nepřátelskými úmysly, to každý   neustojí. Celý příběh se odehrává v nikdy   nekončící noci, což mu dává potemnělou,   ponurou atmosféru. Velmi zvláštní sci-fi,   neotřelé a nápadité. Plné zvláštních   triků, měnících se domů… Za zmínku stojí   i herecké výkony Rufuse Sewella a Kiefera   Sutherlanda. Byla to vzrušující a napínavá   podívaná. Je to dobrý film, který lze   doporučit dál.
Faustka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.9.2011
Vyladím se… vymažu nepotřebné myšlenky z   hlavy.. koupím si nápoj „co dává křídla“   a odeberu se vychutnávat vytouženou svobodu do   vyšších sfér. Dřív, než se vrátí ta   svinská deprese.
Langley
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.1.2010
Zajímavé sci-fi dílko od režiséra Vrány, kde   i zde je skvěle tísnivě potemnělá   atmosféra.Akční náplň tentokrát zaujala   místo až ve finále snímku, ale během celé   podívané je rozhodně co pozorovat.
rankinfitch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.10.2009
Ponuré sci-fi, ve kterém v jednom momentu něco   nějak je a v druhém momentu je vše jinak. Jen   hlavní hrdina je pořád stejný, protože na   něj působení těch holohlavejch gaunerů   nefunguje. Myšlenky se mění, paměť je   pozměněná a je třeba najít pravdu. A to za   každou cenu. Poprvé se mě tenhle film vůbec   nelíbil, přišel mi divnej, ale dneska musim   uznat, že dobrý, díky úžasnýmu konci možná   moc dobrý. :-)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10065minih10065Kde alibi nestačí (1961) 
n
minih153901minih153901Slender Man (2018) 
Slender Man n
minih37413minih37413Lásko moje, kde jsi? (2003) 
Je reste! n
minih54225minih54225Odvrácená tvář hor (2002) [TV seriál] 
Rockface n
minih42627minih42627Zuzana je zase sama doma (1961) [TV divadelní představení] 
n
minih34503minih34503Tělo na tělo (2002) 
Ballistic: Ecks vs. Sever n
minih136226minih136226Most špiónů (2015) [DCP] 
Bridge of Spies n
minih47299minih47299Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona - Krvavý nápis (1979) [TV film] 
Šerlok Cholms i doktor Vatson - Krovavaja nadpis n
minih16950minih16950Seveřan (1978) 
The Norseman n
minih24511minih24511Smrt na cukrovém ostrově (1961) 
Smrt na cukrovém ostrově n


Hodnocení:n12345678910
Smrtihlav (1998)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10