Duben
ohodnotit

2001: Vesmírná Odysea

2001: A Space Odyssey

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
27.3.2014

Obsah filmu 2001: Vesmírná Odysea

 
Poté, co byl objeven záhadný artefakt pohřbený pod Lunárním povrchem, vydalo se lidstvo, za pomocí inteligentního superpočítače H.A.L. 9000, vypátrat jeho původ...

Hudba:

Gayaneh Ballet Suite - (Aram Khatchaturian) Tthe Leningrad Philharmonic Orchestra
Atmospheres - (György Ligeti) Southwest German Radio Orchestra
Lux Aeterna - (György Ligeti) The Stuttgart Schola Cantorum
Requiem - (György Ligeti) The Bavarian Radio Orchestra
The Blue Danube - (Johann Strauss II) The Berlin Philharmonic Orchestra
Thus Spake Zarathustra - (Richard Strauss) The Berlin Philharmonic Orchestra

Autor: Petrkey
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Stanley KubrickStanley Kubrick...... [39]   
hraje:
Keir DulleaKeir Dullea.....Dr. Dave Bowman [31]   
Gary LockwoodGary Lockwood.....Dr. Frank Poole [31]   
William SylvesterWilliam Sylvester.....Dr. Heywood R. Floyd [46]   
Daniel RichterDaniel Richter.....Moonwachter [28]   
Leonard RossiterLeonard Rossiter.....Dr. Smyslov [41]   
Margaret TyzackMargaret Tyzack.....Elena [36]   
Robert BeattyRobert Beatty.....Dr. Ralph Halvorsen [58]   
Sean SullivanSean Sullivan.....Dr. Bill Michaels [44]   
Frank MillerFrank Miller.....kontrolor   
Bill WestonBill Weston.....astronaut [26]   
Ed BishopEd Bishop.....kapitán lodi Aries-1B Lunar [35]   
Glenn BeckGlenn Beck.....astronaut [32]   
Alan GiffordAlan Gifford.....Poolův otec [57]   
Ann GillisAnn Gillis.....Poolova matka [41]   
Edwina CarrollEdwina Carroll.....stevardka [18]   
Penny BrahmsPenny Brahms.....stevardka [16]   
scénář:
Arthur C. ClarkeArthur C. Clarke...... [50]   
Stanley KubrickStanley Kubrick...... [39]   
námět:
Arthur C. ClarkeArthur C. Clarke.....Sentinel of Eternity (povídka, 1951) [50]   
kamera:
Geoffrey UnsworthGeoffrey Unsworth...... [53]   
střih:
Ray LovejoyRay Lovejoy...... [29]   
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu 2001: Vesmírná Odysea >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.5.2020
Tohle je pro mě jeden z nejlepších scifi filmů   jaké jsem kdy viděl. Je to strhující a na dobu   svého vzniku zcela jedinečná podívaná   natočená podle skvělého scėnáře velikána   scifi A. C. Clarkea. Režisér Stanley Kubrick   projevil velký cit pro detail a taktéž pro   vdodné obsazení. Když se na to dneska člověk   dívá a uvědomí si, že je to pře 50 let   starý film je to....
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2019
Po objevení tajemného artefaktu pohřbeného pod   měsíčním povrchem se lidstvo vydá na cestu k   nalezení svého původu s pomocí inteligentního   superpočítače HAL 9000. Stanley Kubrick   zhmotnil fantazii literárního autora sci-fi   Arthura Charlese Clarka tak dokonale a mistrovsky,   že je snad už nadobro nepřekonatelný. Nejedná   se o žádný dobrodružný popkornový sci-fi   snímek, jak by si mnohý mohl představovat.   Daný příběh svým způsobem představuje   sbírku abstraktních pojmů týkajících se   lidského pokroku, snahy a objevování. Jde o to,   že se člověk snaží definovat sám sebe   prostřednictvím metafory vesmírného   cestování. S každým monumentálním tahem   směrem nahoru či dolů se projevuje určitá   myšlenka a to od prologu na úsvitu člověka,   kde rané lidi využívají sílu základních   nástrojů ve formě kostí, až po cestu, která   osvětlí temná tajemství Jupitera. Prolog je   záměrně zlovolný. Má ukázat odvrácení   soupeřících kmenů a odhalit nepřátelství   člověka k člověku. Podobný souboj později   nastane mezi člověkem a umělou inteligencí.   Vizuální stránka a tempo je taktéž   záměrné. Vyvolává tak dojem, že každý   záběr je koncipován jako pojem lásky,   trpělivosti a myšlení. Umělecká vize je   přizpůsobena revolučním technikám   speciálních efektů a na rok 1968 nelze jinak,   než smeknout klobouk. Stanley Kubrick vlastně   dělal to samé, co v současné době dělá   James Cameron. Vznikla nejinteligentnější   vesmírná opera, která nestárne a stále budí   nadšení po všech stránkách. Příběh jako   takový se zdá být nesmělý, krátký a bez   nápadů, ale tady jde hodně o hloubku myšlenky   a dá se říct, že ne každý se do patřičné   hloubky ke správnému uchopení dokáže   ponořit. Vizuální vjem představy nekonečna je   už jen vrcholem toho všeho. Při závěrečné   scéně, kde je v kontrastu se zeměkoulí plod   dítěte, už zbývá jenom zatleskat. Nekonečno   a koloběh života. Pojítkem je tajemný monolit.   Zkrátka a dobře, jedná se o snímek   vizionářský a velice inteligentní. A v tom je   stále jedinečný.
Xpojntman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2016
I když ten film je trochu, trochu moc dlouhej a   podle mě i trochu přeceňenovanej, tak svý   kvality rozhodně má. Vo tom jako žadná.
Rostislav.S
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.9.2015
Kubrickovy nové šaty
Jestli je na tomto filmu něco pozoruhodného, pak   je to postoj nemalého počtu diváků. Mám   totiž intenzivní pocit, že aby nebyli za   "blbce", velebí tento nudný a nic   neříkající snímek do nebe - až kdesi k   dráze Jupiteru. Jako by se snad báli přiznat,   že filmu neporozuměli.
Mohu však tyto diváky   ubezpečit, že ve skutečnosti není čemu   porozumět. Veškeré ty povídačky o tom, že   děj filmu v sobě nese skryté poselství, jsou   tady tím jediným   "vědeckofantastičnem" - film v sobě   totiž nenese nic, ale opravdu zhola nic. Toť   celé tajemství.
Protože ovšem už jednou   bylo rozhodnuto, že je to film   "kultovní", nemůže přece   "náročný" divák tvrdit opak. Musí   neúnavně chválit a připomínat, že film je   určen výhradně pro "chápavé" a tím   tedy jasně předeslat, že kdo by se snad   opovážil cokoliv kritického namítnout, ten   tomu prostě nerozumí a je kulturním barbarem. A   sebe sama pasovat do role znalce.
A tak můžeme   číst desítky recenzí a komentářů, které   stále dokola a dokola opakují naučené mantry o   čtení mezi řádky, aniž by nám však kdokoliv   prozradil, co se tedy vlastně dočetl.
Císař   je nahý! A Vesmírná Odysea je nuda.  
-----
Jednu výhodu však film přece jen má.   Na několika místech ho můžete klidně o   několik minut posunout vpřed. O nic nepřijdete.   Pokud tedy nepovažujete černou obrazovku za   kulturní zážitek. :-)
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.2.2015
Pokud se ptáte, proč je tento film tak vysoko   hodnocen ikdyž je to totální blbost, tak jste   na tom stejně jako já.
Stanley Kubrick je   hodně uznávaný režisér, při tom jsem od   něho neviděl jediný film, který bych dokoukal   a tento paskvil je ten nejhorší z jeho   kariéry.
Nudná nezáživná ptákovina s   debilní kamerou a nesmyslně dlouhou   dvouminutovou úvodní pasáží, kde jenom   čumíte do černé obrazovky.
Tolik zbytečných   záběrů jsem u jiného filmu snad ještě   neviděl. Pasáž s opicemi by se dala v klidu   sestřihat do dvou minut a pak to přihlouplé   snímání vesmírné lodi, kde si ji dvacet minut   prohlížíme. Herci mě vůbec nezaujali a   příběh? Tento film žádný nemá. Prostě   blbost a upřímně nechápu, jak se někomu   může tento film líbit.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2014
Stanley Kubrick je filmový genius a jen málo z   jeho filmů se dá hodnotit méně než 100% a   mezi ně tohle dnes již kultovní dílo   nepatří. Na tehdejší dobu prostě   neuvěřitelné záběry, které nepůsobí   směšně ani dnes v době digitálních super   efektů. Ale to nevyřčené tajemství mě pudilo   až jsem si pustil i pokračování (už ne od   Kubricka) a kupodivu jsem se obrovského   zklamání nedočkal, ale tohle málo co   překoná. Snad jen Tarkovského Solaris má tu   sílu ve vás probudit cosi neznámého a   magického, kde nevíte čí jste.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2014
2001: Vesmírná Odysea
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Nominace na Oscara v roce 1969 za   Nejlepší výpravu a dekoraci, Nejlepší režii   a Nejlepší původní scénář.
Oscar v roce   1969 za Vizuální efekty.
Stanley Kubrick je   prostě génius. Každý jeho film byl něčím   tak speciálním, že se o kvalitách nedá   prostě diskutovat. Ať už "Spartakus",   "Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil   nedělat si starosti a mít rád bombu", nebo   třeba "Mechanický pomeranč". A   Vesmírná Odysea není výjimkou. Uznávám že   to bylo zdlouhavé, ale to prostě být muselo,   aby to podrthlo tu nekonečnost vesmíru. A   uznávám že ne vše jsem pochopil, ale to také   tak muselo být, protože celý náš život   pochopit prostě nelze. Nadčasová sci-fi která   bude aktuální i za sto let a o které se už   dnes učí (aspoň já měl A. C. Clarka v   povinné četbě k maturitě). Dnes se mluví o   Kubrickově nástupci o Terrencovi Malickovi,   jehož "Strom života" měl být   nejspíše něco jako 2001: A Space Odyssey. Ale   Kubricka už prostě nikdo nepřekoná, a já tak   ani nemám důvod sledovat žádné   pokračování...
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
********** Film z jiného světa ****. Představte   si tvůrce, který dokázal maximální vrchol ve   své práci, kde dosahuje vrcholné limity - tam   si Stanley Kubrick pohrává a přidává další   detaily do naprosté dokonalosti (tam, kde Stanley   Kubrick ve své práci skončil ho nemůže jiný   režisér jakkoliv následovat). Dílo, které   pochází z jiného světa, nebo dílo, které   může být odkazem naší civilizace pro   mimozemskou civilizaci (jak to všechno kolem nás   vzniklo?). 2001: A SPACE ODYSSEY mi mluví z   duše. Tohle dílo mně zavedlo daleko za náš   svět, při prvním zhlédnutí jsem se možná   dotknul hvězdy, to jsi přesně nepamatuju, ale   jedno vím jistě, nikdy na ten pocit nezapomenu.   Vesmírná představivost už není minulostí, je   nám odhalena, můžeme sledovat její krásu,   tajemství a její nekonečnost. Existuje konec?   Jiné světy? Nebo můžeme proniknout do jiné   galaxie, jiné dimenze, nebo se vrátit v čase?   ******* Myšlenka, která spadá do   nejpřitažlivějších snů - ve snech, kterých   se může divák během sledování dotknout a po   skončení díla i splnit.   ****************************
PORTER
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.4.2013
Pro mě absolutní nuda.Pomalu táhnoucí se děj   ,chvílemi nudná hudba jak někde v   opeře.Visuálně docela dobrý na tu dobu ale   jinak jsem to vydržel asi 40 min a pak jsem to   vypnul,hrozný psycho sci-fi.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2012
Je pravda, že film je opravdu velmi náročný na   zhlédnutí. Musíte mít nervy a ducha   náročného diváka. Celkově je děj   nezajímavý, ale právě tady uplatníte známou   formuli - čtení mezi řádky! To je jediné   východisko..Když se nad tím zamyslíte, snímek   je fascinující, klobouk dolů před Kubrickem,   který dokázal stvořit něco takového v 70.   letech minulého století. Efekty jaké byly zde,   by si zasloužily provedení ve 3D, škoda, že se   toho Kubrick nedožil. Jeho filmy jsou tvrdými   oříšky a Stanley Kubrick je pro mě pojem.   Devítku dávám pouze za zdlouuuhavé pomalé   scény, které vážně nudily, to se opravdu   nedalo. Vyzvedla bych naopak Straussovu hudbu,   která dodala mystickou atmosféru.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51421minih51421Pád nebes (2006) 
Heavens Fall n
minih9423minih9423Záletník 2 (1977) 
Nous irons tous au paradis n
minih165247minih165247Kyborg X (2016) 
Cyborg X n
minih6482minih6482Il magnifico avventuriero (1963) 
Il magnifico avventuriero n
minih167636minih167636Giunse Ringo e... fu tempo di massacro (1970) 
n
minih31621minih31621Toby (1985) 
Toby Teague n
minih61406minih61406Víla Zuběnka (2010) 
Tooth Fairy n
minih34889minih34889Silnice Řím - Neapol neprůjezdná (1978) 
L´ingorgo una storia impossibile n
minih90599minih90599Nature (2011) [Video] 
Nature n
minih166687minih166687Čím víc mě přehlížíš (2018) 
The More You Ignore Me n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

2010: Druhá vesmírná odysea (1984)

 2010: Druhá vesmírná odysea (1984)
2010: Druhá vesmírná odysea n
2010
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter Hyams

(pokračování)

2001: Vesmírná Odysea (1968)2001: Vesmírná Odysea (1968)2001: Vesmírná Odysea (1968)2001: Vesmírná Odysea (1968)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10