Duben
ohodnotit

Duchové Marsu

Ghosts of Mars

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
1.10.2001
„Na žádné planetě není takový teror“

Obsah filmu Duchové Marsu

 
Mistr hororu režisér John Carpenter, autor hitu roku 1998 Upíři i dnes již klasických hororů Věc a Halloween, uvádí sci-fi thriller nabitý vzrušujícími akčními scénami a mrazivým napětím. Natasha Henstridge (Mutant) představuje tvrdohlavou policistku Melanii Ballard, jež se v roce 2025 ocitá na Marsu, který je již nějaký čas kolonizován a využíván lidmi. Melanie je sem společně se svým týmem vyslána, aby zatkla nebezpečného zločince Jamese „Desolation“ Williamse (Ice Cube - Tři králové). Až na místě však zjišťuje, že on je tou nejmenší hrozbou. Během těžebních prací tu byla totiž odkryta smrtící armáda marťanských duší, které se zmocňují...
 
Související odkaz
 
Recenze: Duchové Marsu

Pro samotného Johna Carpentera v jistém smyslu zlomový film. Znovu do něj vložil spoustu energie, avšak nepřišli... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John CarpenterJohn Carpenter  
hraje:
Ice CubeIce Cube.....Desolation Williams [31]   
Natasha HenstridgeNatasha Henstridge.....Melanie Ballard [26]   
Jason StathamJason Statham.....Jericho Butler [33]   
Clea DuVallClea DuVall.....Melanie Ballard [23]   
Pam GrierPam Grier.....Helena Braddock [51]   
Joanna CassidyJoanna Cassidy.....Whitlock [55]   
Richard CetroneRichard Cetrone.....Big Daddy Mars [39]   
Rosemary ForsythRosemary Forsyth.....Inquisitor [57]   
Liam WaiteLiam Waite.....Michael Descanso [30]   
Lobo SebastianLobo Sebastian.....Dos [30]   
Rodney A. GrantRodney A. Grant.....Tres [42]   
Peter JasonPeter Jason.....McSimms [56]   
Wanda De JesusWanda De Jesus.....Akooshay [42]   
Robert CarradineRobert Carradine.....Rodale [47]   
Rex LinnRex Linn.....Yared [44]   
Matt NolanMatt Nolan.....Miner [30]   
scénář:
John CarpenterJohn Carpenter  
Larry SulkisLarry Sulkis  
hudba:
John CarpenterJohn Carpenter  
 Anthrax Anthrax  
kamera:
Gary B. KibbeGary B. Kibbe  
střih:
Paul C. WarschilkaPaul C. Warschilka  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Duchové Marsu >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.12.2021
John Carpenter byl vždy zárukou hororové   zábavy a tak překvapilo toto jeho   hororové-sci-fi, které se stalo naprostým   průserem. Nestál sice moc, což je ostatně i   vidět a zrovna u Carpentera to není nic   překvapujícího, avšak při rozpočtu 28   milionů dolarů vydělal pouhých 8,4 milionů   dolarů. Tento žánr odehrávající se na jiné   planetě mu zkrátka nějak nesednul. A to námět   ve své jednoduchosti není zrovna nezajímavý.   Policejní jednotka přiletí na planetu Mars   vyzvednout vězně, ale netrvá dlouho a zvrhne se   to v zoufalý boj o přežití s podivnými   existencemi, kteří vypadají, jakoby přímo   vypadli ze snímku ´Šílený Max: Bojovník   silnic´ (1981). Každopádně snímek hodně   odkazuje na Carpenterovi starší snímky, aniž   by si to kdo uvědomoval. Celé se to v podstatě   odehrává na jednom jediném místě, jako ve   snímku ´Věc´ (1982). Obsažena je zábavná   estetika všeho možného i nemožného, jako ve   snímku ´Velké nesnáze v malé Číně´   (1986). Akční scény útoku zase připomínají   ´Přepadení 13. okrsku´ (1976). Celková   atmosféra hodně se přibližující k snímku   ´Útěk z New Yorku´ (1981). A takto by se dalo   pokračovat dál. Carpenter opět použil své   oblíbené téma o obležení. Zdánlivě věčná   temná noc, klaustrofobické prostředí a   nepřátelský svět z lidského vnímání   slibující mnohé. Hlavně úzkost a paranoiu,   která se však tentokrát minula svého účinku.   Katastrofou je totiž scénář. Tolik   nelogičností a podivného chování postav aby   divák pohledal. Třeba poručík Melanie Ballard.   Jednu chvíli se při ohrožení nezmůže na nic   a později ve stejné situaci, jak se jednoduše   říká, všem nakope prdel. Hm... Vývoj děje je   kostrbatý a postrádá smysl ve zvratech. Vypadá   to zkrátka jako nepovedený sestřih seriálu.   Při přimhouření očí se dá snímek   považovat s jistou mírou za zábavný, avšak   nepřesvědčivostí a vůbec celkovou ponurostí   u Carpenterových fanoušků moc nebo zcela vůbec   nezaboduje.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.7.2019
Hodně kvalitní béčko. Má to šmrnc, občas   nějakou hlášku a moc se tam nekecá. Masky   nakažených nic moc. Mně se to líbilo.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2019
Duchové Marsu které vznikly ve stejné době   jako Mise na Mars a Rudá planeta, nejsou v   tvorbě Johna Carpentera unikátní z hlediska   samotného příběhu, jako z hlediska filmové   řeči a nelineárního způsobu, jakým je   vyprávěn. Ona totiž nevypráví pouze Melanie,   ale o svůj zážitek se podělí také většina   postav, jaké významněji zasáhnou do děje,   včetně Whitlockové nebo Desolationových   kámošů pojmenovaných prostě Uno, Dos Tres.   Dokonce se stane, že dojde na flashback ve   flashbacku ve flashbacku, což se ve filmech   opravdu nestává často. Duchové Marsu jsou   také proto vcelku sympatickým osobitým   počinem, jaký bude možná doceněný až poté,   co začneme tu planetu kolonizovat. Ostatně   závěrečný pohled do kamery naznačuje že i   režisér bral ten příběh jako nadsázku. Na   druhou stranu v některých předchozích   Johnových titulech se objevují jevy, které se   později staly realitou … I když v tomto   případě by asi přeci jen bylo lepší, kdyby   zůstalo u čiré fikce.
Barney94
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.2.2018
Dá se říct, že je to hvězdně obsazené a   režie se ujal hvězdný režisér, ale nakonec   fil stojí za starou belu. Viděl jsem to jednou a   podruhé to snad ani nemusí být.
prvosenka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.9.2013
DUCHOVÉ MARSU

Horor z nehostinného   prostředí planety Mars v nedaleké budoucnosti.  

John Carpenter se pokusil o návrat k   osvědčenému scénáři. Budování atmosféry   strachu z neznáma v nehostinném prostředí.   Malá osamocená skupinka lidí, která se setká   s neznámým agresorem, po jehož řádění   nachází jen mrtvoly. Není úniku, zůstává   jen strach, který se stupňuje s objevením   další mrtvoly. Příběh je ozvláštněn   ještě vztahem policisté a uvězněný   zločinec. Nakonec lidem nezbývá než se spojit   a spolupracovat, aby měli alespoň nějakou   šanci uniknout.

Zpočátku se mi to velice   líbilo, prostředí Marsu, vše bylo   realistické. Poté co se objevili „duchové“,   kteří ovládají lidi, jejich chování, to už   bylo zabité. Prima sci-fi se změnilo v pohádku   o šílených zombiích a to já nemusím.   Začátek se mi ale velice líbil, takže nakonec   zbyl šedý průměr a pachuť zkaženého dojmu.
ras84
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 28.8.2013
Duchovia Marsu - Ghosts of Mars (2001)
ako hodnotiť? snaživé B-čko (skôr C-čko),   neotrepaný nápad, slušné tempo, pár   pôsobivých detailov, celkom sympatické   obsadenie (poteší Statham, Natasha Henstridge je   pekná, Ice hrá drsného celkom obstojne). na   druhej strane vražedne nudná hudba (pri filmoch   od carpentera prekvapujúce, jeho filmy vynikajú   svojimi Main Theme), strašné efekty,   nepríjemný óder filmu 80-tych rokov, napätie   nefunguje, zápletka sa motá sama sebe pod   nohy... John Carpenter sa tvorivo vyčerpal v   osemdesiatkach a od druhej polovice 90-tych rokov   nemá čo povedať a duchovia marsu sú krutou   čiarou za jeho majstrovstvom.

+ herecké   obsadenie s plejádou známych, či   vychádzajúcich hviezd
+ námet + pojatie   duchov
+ slušné tempo, film sa sype, nemá   extra hluché miesta
- trestuhodne zahodená   atmosféra. u carpentera som zvyknutý na hustú,   ťaživú, depresívnu atmosféru, ktorá tu   absentovala (i keď scenár ju očividne obsahoval   - beznádejná situácia partie ľudí stojacej   proti protivníkovi bez slabín)
- absencia   hudby, resp. nosnej hudobnej témy
- chabá akcia   a tá, ktorá vo filme je vyzerá ako projekt   prvákov na filmovej škole
- film síce svižne   uteká, ale chýba mu napätie a horor to nie je   ani na papieri, nieto na plátne (jedine ak tak   spracovanie filmu je hororové)
- nula bodov za   masky a efekty
----- John Carpenter v pozadí.   horké sklamanie. toto je úroveň   nízkorozpočtového štúdia asylum, nie majstra   stojaceho za hmlou, vecou, halloweenom, 13.   okrskom...
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.6.2013
Horory nemám ráda, ale sci-fi naopak cíleně   vyhledávám, takže postavena před dilema pustit   nebo nepustit, jsem pustila s tím, že občas   zavřu oči. Zavřela jsem jen jednou, žádné   lekačky se nekonaly, dost uřezaných hlav a   trocha sebedestrukce. Jinak velmi slušné   béčko, u kterého jsem si musela ověřovat rok   výroby. Pořád jsem byla jak v osmdesátkách,   nejen díky Pam Grier.
Co mě však neskutečně   bavilo, byl Jason Statham a jeho neustálé   sexuální narážky na Natashu.
bobo336
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.5.2012
Ghost of Mars
Tento film je dobrý ale efekty mohli byť trochu   lepšie ale tá hudba proste M.A.S.A.K.E.R.Super   film.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.2.2012
Nízkorozpočtové béčko se všemi jeho chybami   , ale filmu nelze upřít určitou atmosféru a   šmrnc. Carpenter prostě i s velmi omezenými   prostředky umí.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2012
Ghosts of Mars
Pro mne jsou Duchové Marsu dalším vynikajícím   filmem od Johna Carpentera. Film se může   pochlubit naprosto originálním nápadem, který   alespoň pro mne byl neokoukaný. Hudba filmu si   mě získala stejně jako samotný děj a   samozřejmě i duchové. Co musím ještě dodat,   že už se mi opravdu dlouho nestalo, že by se mi   o nějakém hororu zdálo, a proto jsou pro mne   Duchové Marsu zvláštní záležitostí, ke   které se ráda vrátím. U tohohle snímku jsem   se s nudou nesetkala.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65914minih65914O princezně Solimánské (1984) [TV inscenace] 
O princezně Solimánské n
minih33973minih33973Cokoliv (2003) 
Anything Else n
minih45134minih45134Ztrácím tě, lásko (1978) [TV inscenace] 
Ztrácím tě, lásko n
minih5660minih5660Člověk není sám (1971) 
Člověk není sám n
minih50830minih50830Poslední dům nalevo (2008) 
Last House on the Left n
minih45799minih45799Ďáblův déšť / Ďábelský déšť (2007) [TV film] 
Hell's Rain / Anna's Storm n
minih46466minih46466Sedm krvavých orchidejí (1972) 
Sette orchidee macchiate di rosso n
minih47058minih47058Přítel pod stromečkem (2004) [TV film] 
A Boyfriend for Christmas n
minih31937minih31937Jeden hot a druhý čehý (1978) 
La zizanie n
minih37013minih37013Strašáci (1971) 
Straw Dogs n


Hodnocení:n12345678910
Duchové Marsu (2001)Duchové Marsu (2001)Duchové Marsu (2001)Duchové Marsu (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10