Jeden svět
ohodnotit

Pán prstenů: Společenstvo prstenu

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Další název:
Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (SK); Der Herr der Ringe - Die Gefährten
Rok:
2001
Délka:
178 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2002
„Legenda ožívá.Středozem ožívá...“

Obsah filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu

 
V dávných dobách byl vykován kouzelný Prsten Moci, který vlastnil pán Mordorů Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobbit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z temné...
 
Související odkazy
 
Recenze: Pán prstenů – Kompletní průvodce

Nedávno vyšla tahle kniha, resp. tenhle časopisek, jehož autoři se zabývají dílem J. R. R. Tolkiena a projekty, které... číst dál

 
 
RECENZE: Pán prstenů: film z radosti pro radost

Český divák dostává dva hity sezony, Pána prstenů a Harryho Pottera, v opačném gardu nežli angloamerický svět. Podle tamní kritiky tedy máme dřív "to lepší": přepis prvního dílu Tolkienovy trilogie o zemi, již plně stvořila autorova fantazie, vyráží ve čtvrtek do zdejších kin. Odmyšleno od senzací, reklamy a rekordních tržeb, je Pán prstenů - Společenstvo prstenu opravdu dobrý film? číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Peter JacksonPeter Jackson  
hraje:
Elijah WoodElijah Wood.....Frodo Pytlík [20]   
Ian McKellenIan McKellen.....Gandalf [61]   
Viggo MortensenViggo Mortensen.....Aragorn [42]   
Sean AstinSean Astin.....Samvěd 'Sam' Křepelka [30]   
Liv TylerLiv Tyler.....Arwen [23]   
Cate BlanchettCate Blanchett.....Galadriel [31]   
Billy BoydBilly Boyd.....Peregrin 'Pipin' Bral [32]   
Dominic MonaghanDominic Monaghan.....Smělmír 'Smíšek' Brandorád [24]   
John Rhys-DaviesJohn Rhys-Davies.....Gimli [56]   
Orlando BloomOrlando Bloom.....Legolas [24]   
Hugo WeavingHugo Weaving.....Elrond [40]   
Sean BeanSean Bean.....Boromir [41]   
Ian HolmIan Holm.....Bilbo Pytlík [69]   
Andy SerkisAndy Serkis.....Glum / Sméagol [36]   
Sala BakerSala Baker.....Sauron [24]   
Marton CsokasMarton Csokas.....Celeborn [34]   
scénář:
Peter JacksonPeter Jackson  
Fran WalshFran Walsh  
Philippa BoyensPhilippa Boyens  
námět:
J.R.R. TolkienJ.R.R. Tolkien.....román Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (1954, česky Mladá fronta, Praha 1990).   
hudba:
Howard ShoreHoward Shore  
kamera:
Andrew LesnieAndrew Lesnie  
střih:
John GilbertJohn Gilbert  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.lordoftherings.net...
 
 
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR, New Line Cinema, Warner Home Video
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.7.2022
Přeceňovaný film...
Tento film mne nezaujal ani výpravou, ani   příběhem jenž je velice dětinský a naivní i   na dnešní dobu a nemá divákovi co nabídnout.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.2.2021
Neherec v hlavní roli
První díl legendy od Petera Jacksona, profíka   na dobrodružné fantasy filmy a režiséra,   který má asi hodně rád svůj rodný Nový   Zéland, protože mě nenapadá člověk od filmu,   který tam natáčel častěji. Mám dokonce   dojem, že tam snad točil všechny své filmy.   Každopádně nemá smysl se nějak sálodlouze   rozepisovat. Krásné exteriéry, krásný   příběh a několik velmi výrazných hereckých   výkonů. Pozitivně takřka o všech, dokonce i   Orlando Blooma, kterýho moc nemusím či Seana   Astina, který velmi překvapil. Naopak   negativně, paradoxně hlavní hrdina. Elijah Wood   je dle mého ten největší neherec, jakýho jsem   kdy v hlavní roli viděl. Pár let po úspěchu   této trilogie, se ještě vezl na vlně slávy a   k něčemu slušnému se namotal, ale v   posledních letech už to má spíše sestupnou   tendenci. Vlastně mě to ani nepřekvapuje,   herectví jsem mu neuvěřil. Tak či onak 80%,   trilogie Hobit má větší grády.
100000052556420
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.9.2019
Pan prstenu
Prsten moci musi byt znicen!To vsak neni vubec   jednoduche...Bilbo Pytlik je uz starsi,ale jeste   ma synovce Froda.Bilbo vlastnil prsten moci cela   leta a onen prsten mu prodluzoval zivot.Prten moci   cini sveho nositele neviditelnym...Bilbo jej   prenecha Frodovi.Froda a Samved   Krepelka,zahradnik,musi hodit prsten do hory osudu   v Mordoru,coz je "temna zeme" zleho pana   Saurona.Kolo stesti se toci!Jak to dopadne?Buh vi!
Fordfilms
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2019
Společenstvo prstenu
Tahle série má vlastně všechno (TENTO FILM   SAMOZDŘEJMĚ ). Skvělého záporáka Saurona,   další skřety Sarumana, který se vzápětí   přidává k Sauronovi, ale i skvělé hrdiny   Frodo Pytlík, Samvěd Křepelka, Pipin a další.   Vzápětí nemůžu na sto procent nezapomenout na   oblíbence GANDALFA ŠEDÉHO. A hlavní důvod a   schopnost tohoto filmu seznámení s dějem, o   jednom prstenu moci, pád Saurona, nesení prstenu   do Hůrky, Roklinky až přes Mlžné hory , do   dolů v Morii, tam však přijdeme o Gandalfa....   A to stvořil J.R.R. Tolkien. Asi nejlepší   zpracování příběhu, protože je to první   příběh ze série. Ty lokace Kraj( Hobitín) ...   krása, mistr tesař Peter Jackson, zachytil   myšlenky těchto děl. Toto však nepřekoná   zážitek z filmu Pán prstenů: Návrat krále z   roku 2003, který získal Oscara ........
sokeres777
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.5.2019
Filmová fantasy klasika
Co by k tomuto šlo napsat... asi jen to, že se   jedná dnes už o naprostou klasiku. První díl   pána prstenů přinesl divákům zážitek, na   který jen tak nejde zapomenout, a o rok později   na to zvládl dokonale navázat druhým dílem.   Zkrátka klasické fantasy, co víc k tomu dodat.
charlie1612
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.12.2018
Tolkiena jsem četl a tak jsem si nedovedl   představit jeho filmové zpracování. Postupně   uváděné trailery mě však navnadily a   přesvědčily, že to bude prvotřídní   zážitek. A nezklamal jsem se. Po nutném úvodu,   který nás zasvětí do historie prstenů, se   rozvine skvělé drama plné podivuhodných   bytostí, zasazené do nádherné scenérie a   dokreslené podmanivou hudbou – to vše   zakončené nádhernou skladbou „May It Be“   éterické Enyi, při které v kině všichni   zůstali sedět na svých místech a vyčkali až   do závěrečných tónů.
Telcontar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2018
Pán Prsteňov
Pán Prsteňov je dnes legendárne dielo,   trilógia z prelomu tisícročí sa zapísala do   dejín svojim prelomovým spracovaním. Na svoju   dobu má dokonalé efekty, ktorými predbieha dobu   a mnohé dnešné filmy môžu vizuály len   závidieť. Čo sa týka príbehu, nesmrteľné   dielo. A ja tento príbeh a jeho filmové   spracovanie mám vo veľkej obľube. Čo sa týka   aj obsadenia, vizuálov, nie je mnoho výtiek.   Samozrejme našlo by sa mnoho nedokonalostí   (fanúšikovia kníh Jacskonovi nikdy neopustia   bojovnú Arwen, alebo vynechaného Toma   Bombadila), ale ako celok, je to nadpriemerne   sfilmované, ale je to film len pre trpezlivých.   Najmä Spoločenstvo, ale ak ste prepadli kúzlu   Stredozeme, môžem len odporučiť predĺženú   verziu, lebo pridáva príbehu hlbší zmysel.   Kino verziu neodporúčam, vôbec.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2018
║Rozpočet $93miliónov║Tržby USA   $314,776,170║Tržby Celosvetovo $870,761,744▐   Tržby za predaj Blu-ray edície Lord of the Rings   - The Motion Picture Trilogy v USA $200,107,712   //počet predaných kusov 3,162,762║ Dokonalé   Fantasy! Neveril som že rozšírená verzia   umocní môj zážitok ešte viac ale stalo sa,   len trošku začínam ľutovať že pokračovania   nemajú ten silný fantasy nádych ako   spoločenstvo, lebo ináč by to bola asi   najlepšia trilógia aká vôbec môže byť.   Famózne dielko, hlavne vďaka nespornej   Jacksonovej réžii a po technickej stránke   nehovoriac si odviedli tvorcovia nadľudské   výkony. Bez váhania dávam za rozšírenú   verziu čistých /100%/, fakt silný zážitok ,   kinoverzia ma u mňa trošku menšie hodnotenie   __/videl v kine: 90%/__ __ ďalší úžasný   zážitok prišiel s týmto fantasy filmom v   podobe koncertu v hudobnom doprovode so   symfonickým orchestrom a skvelými sólistami -   spevokolom, sila, boli príjemné   zimomriavky__/videl v kine projekcia Pán   prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa In Concert 20.   júna 2016, 18:30 hod., Incheba Expo Aréna   Bratislava: 100%/
Frolíček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.2.2018
Fenomén, který pohltil i mne. První díl   zapůsobil v kinech jako bomba nejen výpravou,   obsazením, příběhem, hudbou, ale i ten, kdo do   té doby nebyl Tolkienem ani dotčen, najednou   zjistil, co vše může Středozem a další   nabídnout. První díl jsem viděla   nesčetněkrát včetně sběratelské verze a   troufám si tvrdit, že pokud by se někdo   odvážil natočit znovu hobití putování,   Jacksona by stejně nepřekonal.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.3.2016
Mno
Tolkienova kniha me nezaujala. Nedokazal jsem se   do ni zacist. Naproti tomu filmy se daji prezit.   Prvni dil teda nic moc. Kdyz by se vyskrtnul   otravny hobit Frodo Pytlik neustale koulejici   ocima a nafukujici tvare, tak by to pribehu   prospelo. Zase by se to muselo asi prejmenovat :-)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9860minih9860Kaktusový květ (1969) 
Cactus Flower n
minih37360minih37360Xena (1995) [TV seriál] 
Xena: Warrior Princess n
minih56863minih56863Láska rohatá (2009) [TV film] 
Láska rohatá n
minih60182minih60182Karel Gott 70 (2009) [TV koncert] 
n
minih52952minih52952Doktor od Jezera hrochů (2010) 
Doktor od Jezera hrochů n
minih88601minih88601Sedm psychopatů (2012) 
Seven Psychopaths n
minih67568minih67568Lenka (1982) [TV inscenace] 
Lenka n
minih2779minih2779Alexandr Dumas starší (1970) [TV minisérie] 
Alexandr Dumas starší n
minih21024minih21024Tichý běh (1972) 
Silent Running n
minih48505minih48505International (2009) 
The International n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) [TV seriál]

 Pán prstenů: Prsteny moci (2022) [TV seriál]
Pán prstenů: Prsteny moci n
The Lord of the Rings: The Rings of Power
Žánr: akční / dobrodružný / drama / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Juan Antonio Bayona, Wayne Yip, Charlotte Brändström

(pokračování)

Hobit: Bitva pěti armád (2014) [2k digital]

 Hobit: Bitva pěti armád (2014) [2k digital]
Hobit: Bitva pěti armád n
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Žánr: dobrodružný / fantasy / adaptace
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)

 Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)
Hobit: Šmakova dračí poušť n
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Žánr: dobrodružný / fantasy / adaptace
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

 Hobit: Neočekávaná cesta (2012)
Hobit: Neočekávaná cesta n
The Hobbit: An Unexpected Journey
Žánr: fantasy / dobrodružný / adaptace
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Zrození naděje (2009)

 Zrození naděje (2009)
Zrození naděje n
Born of Hope
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / romantický
Země: Velká Británie
Režie: Kate Madison

(spin-off)

Lov na Gluma (2009)

 Lov na Gluma (2009)
Lov na Gluma n
The Hunt for Gollum
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Velká Británie
Režie: Chris Bouchard

(spin-off)

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

 Pán prstenů: Návrat krále (2003)
Pán prstenů: Návrat krále n
The Lord of the Rings: The Return of the King
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Spolková republika Německo
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

 Pán prstenů: Dvě věže (2002)
Pán prstenů: Dvě věže n
The Lord of the Rings: The Two Towers
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Spolková republika Německo
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

The Return of the King (1980) [TV film]

 The Return of the King (1980) [TV film]
The Return of the King n
 
Žánr: animovaný / akční / fantasy / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Jules Bass, Arthur Rankin

(spin-off)

Pán prstenů (1978)

 Pán prstenů (1978)
Pán prstenů n
The Lord of the Rings
Žánr: animovaný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Španělsko
Režie: Ralph Bakshi

(jiná verze filmu)

Hobbit (1977) [TV film]

 Hobbit (1977) [TV film]
Hobbit n
The Hobbit
Žánr: animovaný / dobrodružný / rodinný
Země: Spojené státy americké / Japonsko
Režie: Jules Bass, Arthur Rankin

(spin-off)

The Hobbit (1966)

 The Hobbit (1966)
The Hobbit n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo / Spojené státy americké
Režie: Gene Deitch

(spin-off)

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10