Duben
ohodnotit

Che Guevara

Che: Part One

Rok:
2008
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
15.1.2009
„Bojovník za svobodu nebo masový vrah?“

Obsah filmu Che Guevara

 
Steven Soderbergh natočil výpravnou epopej, zachycující nejdůležitější okamžiky v kariéře "Che" Guevary - jednak cestu hrstky revolucionářů ke konečné vítězství Kubě, jednak tragicky končící misi v Jižní Americe. Do českých kin však byla uvedena jen první část.

Ve dvou rovinách se odehrává první část životopisného pojednání o slavné legendě kubánské revoluce Ernestu „Che" Guevarovi: jednak zachycuje několikaletý odboj Castrových ozbrojenců proti Batistově zkorumpované diktatuře v druhé půli 50. let, jednak (černobíle a jakoby v reportážní poloze) se odehrává v New Yorku během zasedání OSN, kde Guvera pronáší plamenný projev, hájící...
 
Související odkaz
 
Recenze: Che Guevara – Revoluce

Fousatý revolucionář v čepici, jehož podobizna zdobí mnohá trička, se dočkal svého filmu. A aby toho nebylo málo, hned dvou. První část, Che Guevara –... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Steven SoderberghSteven Soderbergh  
hraje:
Benicio Del ToroBenicio Del Toro.....Ernesto 'Che' Guevara de la Serna [41]   
Franka PotenteFranka Potente.....Tania [33]   
Santiago CabreraSantiago Cabrera.....Camillo Cienfuegos [29]   
Demián BichirDemián Bichir.....Fidel Castro [44]   
Rodrigo SantoroRodrigo Santoro.....Raul Castro [32]   
Julia OrmondJulia Ormond.....Lisa Howardová [43]   
Édgar RamírezÉdgar Ramírez.....Ciro Redondo García [31]   
Victor RasukVictor Rasuk.....Rogelio Acevedo [24]   
Catalina Sandino MorenoCatalina Sandino Moreno.....Aleida Marchová [27]   
Unax UgaldeUnax Ugalde.....Vaquerito, Roberto Rodríguez [29]   
Yul VazquezYul Vazquez.....Alejandro Ramírez [43]   
Elvira MínguezElvira Mínguez.....Celia Sánchezová [42]   
Oscar IsaacOscar Isaac.....tlumočník [28]   
Sam RobardsSam Robards.....Tad Szulc [46]   
Kahlil MendezKahlil Mendez.....Urbano   
Vladimír CruzVladimír Cruz.....Ramiro Valdés Menéndez [42]   
scénář:
Peter BuchmanPeter Buchman  
námět:
Ernesto GuevaraErnesto Guevara.....memoáry "Reminiscences of the Cuban Revolutionary War"   
hudba:
Alberto IglesiasAlberto Iglesias  
kamera:
Steven SoderberghSteven Soderbergh.....pod jménem Peter Andrews [45]   
střih:
Pablo ZumárragaPablo Zumárraga  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
SPI International
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
španělská, anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Che Guevara >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Omnibus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.10.2012
Postava revolucionáře Che je dostatečně   profláknutá a tím pádem i zajímavá pro   zfilmování a Benicio del Toro je můj oblíbený   herec, ale dva roky po shlédnutí musím kriticky   přiznat, že mi z filmu utkvěla v hlavě mlhavě   jen jedna scéna, kdy Che vrtí hlavou a říká   "to je neskutečné" Dost málo na   vyšší hodnocení.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Když jsem se dozvěděl, že hlavní roli bude   hrát Benicio Del Torro, tak jsem byl velmi   potěšen a dost jsem se na tento revoluční   kousek těšil.
Ovšem po jeho zhlédnutí, mě   ta radost hodně poklesla.Bohužel jsem v tomto   filmu nenašel zalíbení a víckrát ho vidět   nemusím.I přes toho Benicia, který to odehrál   bezvadně.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2010
Zajímavě natočený film o počátcích   kubánské revoluce od vylodění hrstky   revolucionářů až po jejich tažení na Havanu.   Ernesto „Che“ Guevara byl vzdělaný idealista   plně oddaný myšlence revoluce. Těžko můžeme   hodnotit skutky povstalců na začátku revoluce,   aniž bychom si uvědomili, jaká byla situace na   Kubě za Batistovy vlády. Jiná otázka je, zda   se jim idéály podařilo vždy aplikovat v praxi   a udržet, případně kam se Kuba dostala v   dalších etapách vývoje. Film ale zřejmě   docela dobře zobrazuje situaci v táboře   povstalců v konfrontaci s ohlasy na revoluci a   mnohdy neporozumnění tamní situaci mimo Kubu.
tarahun
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2009
Na film jsem byl v kině a líbil se mi . Herecký   výkon hlavního představitele a umělecké   pojetí režiséra mě přesvěčilo , abych dal   10 . Režisér a scénarista nad přípravou filmu   strávili hodně času a věnovali se poměrně   hodně scháněním informací o che , až z toho   vznikly dva filmy . Jsou , zde vidět názory ,   postoje a životní události Che Guevary. Film   bych doporučil těm , kteří se zajímají o che   , ti co ho nemusí ať se na film nedívají .
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2009
Che-symbol revolucie
Perfektny reziser+perfektny herec.Vysledkom je   vynikajuci film o zivote legendy,o ktorej vacsina   z nas takmer nic nevie,a pritom hrdo nosime tricka   s jeho obrazom...Scenar nesetri historickymi   udajmi,preto clovek neznaly veci sa vo filme   trochu straca,ale herecky talent Del Tora je   uzasny a myslim,ze dokonale zachytil charizmu Che   Guevaru.Ako jeden z mala filmov ma prinutil,aby   som zapatral na nete a dozvedel sa o Che Guevarovi   co najviac.Z tychto zdrojov /napr.Wikipedia/ sa   vsak dozviete aj o tienistych strankach legendy,o   jeho nekompromisnych postojoch,popravach atd.Preto   jedine,co mi na filme trosku vadilo bola ista   idealizacia,ktora je vsak pre ikony typicka a   akceptovatelna.Film jednoznacne doporucujem a   tesim sa na druhy diel!!!
Brikca
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.5.2009
Velmi zajímavě natočený film. Střídání   časových linií bylo pěkně naznačeno   černobílým dokumentem, ale jelikož jsem byla v   kině, tak mi zanikaly titulky, přestože byly   žluté. Občas jsem tak nevěděla co se tam   odehrává a to mě dost nudilo. Také mi vadila   délka filmu a celkem časté projevy a málo   akce.
Cash89
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.3.2009
Tak a je to tady, symbol všech revolucí je na   světě, bohužel nevím, jestli se tento film dá   pokládat za Gevarovu životní pouť…Do Che   Guevary jsem šel s tím, že nejsem velký znalec   této části historie, ale to neznamená, že   bych od filmu neočékaval, že mi pomůže   nahlédnout a poukázat pravdu…Což se   stalo…Část lidí určitě může odradit   jakási nejednotnost tohoto snímku, kdy dochází   ke střídání dokumentárního pojetí s   klasickou dějovou linií, která je sama o sobě   trochu roztřesená…Ale, abych mluvil za sebe,   mě to neodradilo a naopak se mi tohle pojetí   zalíbilo…Abych jen nehanil, Benicio Del Toro   samozřejmě zaslouží velkou pochvalu za svůj   zdařilý herecký výkon…I když se podle mě,   mělo všechno motat kolem něj, a vlastně nebyl   záběr kde by nestál a něco bouřlivě   neartikuloval, ale většinou mi přišlo že   Benicia někdo zastínil svým „charismem“   …Co mě docela nudilo byla začáteční pasáž   která vlastně prezentovala počátky   „revoluce“…Zdlouhavé a nudné rozhovory se   vlekly v nekonečném čase, nedivil bych se kdyby   to slabí jedinci v polovině filmu   vzdali…Nicméně jak už to bývá se vše   vynahradilo v závěrečné dvacetiminutovce,   dobývání města nebylo jako z válečných   filmů typu Vojín Ryan ale umělecky natočené   drama, žádné litry krve ani dva milióny   mrtvých ale prázdné ulice a zbloudilá kulka   která se odrazilo od budovy, dělala tu správnou   atmosféru…Bohužel narovinu říkám že tenhle   film mě prostě neoslovil tolik jak jsem   čekal...Možná se to ale po shlédnutí druhého   dílu zlepší!!!
Clockwork
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.3.2009
No na me to bylo az moc politicky,ale clovek ma   aspon tak nejak predstavu jak probihala   revoluce,ikdyz si myslim ze to nebylo tak   mirumilovny jak nam ukazala americka produkce.Rekl   bych ze revoluce probiha asi trochu brutalnejc.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2009
Na některých webech jsem si o od českých   kritiků přečet že tento film je značně   zidealizovaný a tedy velmi nereálný, což řada   z nich nebyla schopna přenést přes srdce a film   zhodnotila velice nízkým hodnocením... To že   je film zidealizovaný pravda je, ale proboha   jedná se o film, znám tuny americkejch trháků   který jsou zidealizovaný ještě mnohem více,   jako příklad slouží snad všechny akční   snímky americké produkce, kde jeden hrdina   všechny pobije a zachraní svět nakonec zamává   americkou vlakou s řečma o americké   svobodě.... Nebo řada válčnejch snímků kde   jsou němečtí vojáci znázornění jako   fašističtí fanatici jež si nezaslouží nic   jiného něž kulku atd. atd. a nad takovými   snímky všichni chrochtaj jak jsou dobře   udělaný mají cit pro moment a bitvy jsou velice   věrohodné a co na tom že pravda byla naprosto   překroucená, dokud film propaguje lidi s naší   strany a je vše OK a hodnocení je vysoké... Já   osbně rozhodně nejsem komunista ale že   partyzáni musí bejt plní ideálu (jak   několikrát zaznělo ve filmu) jsem věřil, film   poměrně reálně popisuje historii průběhu   revoluce (ne pohnutky aktérů) a snaží se   naznačit proč CHE pro některé i dnes   zůstává symbolem revoluce, a to že byl film   přehnaně optimistický a lehce naivní mu docela   promíjím protože jak jsem říkal takový jsou   skoro všechny ale dokud se jedná o spojence tak   to nikdo neřeší...
PS: Doporučuju všem jako   prequel Motocyklové deníky kde byl Che   mimochodem zobrazen taky jako starostlivý   vzdělaný mladý doktor, který pomáhá   nemocným lidem
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2009
Film mapuje jednu z velkých událostí 20.   století - kubánskou revoluci. Film vypráví i   životní prožitky jednoho z hlavních   protagonistů této revoluce, vypráví o Che   Guevarovi. Má několik časových úseků.   Začíná na počátku padesátých let, a   následně je děj prostřídáván ve dvou   časových rovinách. Druhá polovina padesátých   let a boj partyzánů za svobodnou Kubu. A pak to   jsou léta šedesátá, kdy je Guevara na   návštěvě v USA a vystupuje na půdě OSN.   Tento snímek je prvním dílem rozsáhlejšího   projektu a končí v momentě, kdy po obsazení   města La Lima se partyzání vydávají do   Havany.
Film vysvětluje motivy revoluce   (zbavení se diktátora Batisty, osvobození Kuby,   zabránění vykrádání tohoto ostrova,   přineséní národní důstojnosti kubánskému   obyvatelstvu, pozemkovou reformu atp.) Takřka od   píky sledujeme, jak vznikaly jednotlivé bojové   skupiny a jak se postupně budovala hierarchie   revolucionářů.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih8460minih8460Hon na ponorku (1990) 
The Hunt for Red October n
minih32624minih32624Červený drak (2002) 
Red Dragon n
minih23565minih23565Záměna (1983) 
Trading Places n
minih38719minih38719Karetní hráč (2004) 
Il cartaio n
minih43488minih43488Bože, jak hluboko jsem klesla! (1974) 
Mio Dio come sono caduta in basso! n
minih47389minih47389Sobík Niko (2008) 
Niko - Lentäjän poika n
minih14727minih14727Oči pro pláč (1983) 
Oči pro pláč n
minih145119minih145119Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) 
Sully n
minih47081minih47081Robin Hood (2006) [TV seriál] 
Robin Hood n
minih126227minih126227Policajt ze sámošky 2 (2015) [DCP] 
Paul Blart: Mall Cop 2 n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Che Guevara: Partyzánská válka (2008)

 Che Guevara: Partyzánská válka (2008)
Che Guevara: Partyzánská válka n
Che: Part Two
Žánr: drama / životopisný / historický
Země: Spojené státy americké / Francie / Španělsko
Režie: Steven Soderbergh

(pokračování)

Che Guevara (2008)Che Guevara (2008)Che Guevara (2008)Che Guevara (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10