Jeden svět
ohodnotit

Indiana Jones a poslední křížová výprava

Indiana Jones and the Last Crusade

Další název:
Indiana Jones a posledná krížová výprava (SK); Indiana Jones: Posledná krížová výprava (SK); Indiana Jones und der letzte Kreuzzug
Rok:
1989
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
10.1.1992
„Další cesta nepřekonatelného "Indyho" za fantazií a dobrodružstvím. V hlavních rolích Harrison Ford a Sean Connery“

Obsah filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava

 
V roce 1938 dostane Indiana Jones nabídku od bohatého sběratele Donovana, aby převzal po svém otci, doktoru Henry Jonesovi, který beze stopy zmizel v Benátkách, pátrání po Svatém Grálu. V Benátkách najde Indiana v doprovodu doktorky Schneiderové hrob křižáckého rytíře, jehož štít je stopou vedoucí ke grálu. Také objeví otce a podaří se mu osvobodit ho z rukou nacistů, kteří po grálu rovněž pasou. Důvodem je nejen význam relikvie, ale také pověst, že kdo se z něj napije, stane se nesmrtelným. Oba Jonesové se vydají do Berlína pro odcizený deník, a přestože je po nich vyhlášeno pátrání, podaří se jim ho získat a za dramatických okolností...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Steven SpielbergSteven Spielberg  
hraje:
Harrison FordHarrison Ford.....Indiana Jones [46]   
Sean ConnerySean Connery.....Professor Henry Jones [58]   
Denholm ElliottDenholm Elliott.....Dr. Marcus Brody [66]   
Alison DoodyAlison Doody.....Dr. Elsa Schneiderová [22]   
John Rhys-DaviesJohn Rhys-Davies.....Sallah [44]   
Julian GloverJulian Glover.....Walter Donovan [54]   
River PhoenixRiver Phoenix.....mladý Indy [18]   
Michael ByrneMichael Byrne.....Vogel [45]   
Kevork MalikyanKevork Malikyan.....Kazim [45]   
Richard YoungRichard Young.....Fedora   
Alex Hyde-WhiteAlex Hyde-White.....malý Henry [30]   
Paul MaxwellPaul Maxwell.....Panama klobouk [67]   
Isla BlairIsla Blair.....slečna Donovanová [44]   
Vernon DobtcheffVernon Dobtcheff.....Butler [54]   
Bradley GreggBradley Gregg.....Roscoe [22]   
Marc MilesMarc Miles.....šerif   
scénář:
George LucasGeorge Lucas  
Jeffrey BoamJeffrey Boam  
námět:
George LucasGeorge Lucas  
Menno MeyjesMenno Meyjes.....podle postav vytvořených G. Lucasem a P. Kaufmanem [34]   
hudba:
John WilliamsJohn Williams  
kamera:
Douglas SlocombeDouglas Slocombe  
Norman G. LangleyNorman G. Langley  
střih:
Michael KahnMichael Kahn  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2023
Do třetice všeho dobrého. Navíc, aby v tom   nebyl Indiana Jones sám, tvůrci po jeho bok   dosadili jeho otce, který se stal přímou trefou   do černého. Jako zábavná figurka ve spleti   nejrůznějších dobrodružstvích funguje více,   než se zřejmě očekávalo. Harrison Ford a Sean   Connery, coby společný silný motor všeho   dějství prostě nenechává na pochybách.   Příběh jako v prvním filmu opět sleduje   náboženství a nacistický aspekt Raiders, jen   místo Archy jdou tentokrát nacisté po Svatém   grálu. A šli na to vskutku fikaně, což se   stalo záminkou vstupu profesora Henryho Jonese na   scénu. Kromě klasického očekávaného   dobrodružství Indyho je tak příjemnou novinkou   vztah syna s otcem, což vše příjemně   osvěžilo. Henry je spíše úskočný a raději   k řešení problémů používá logiku místo   akce, ale i tak to mezi oběma funguje dobře, i   když to vyznívá divně. Oba jsou v jádru věci   sice stejní, ale v hloubce svých charakterů   přesto s odlišnými názory jak co provést či   udělat úplně jinak. Takže se svým způsobem   ignorují, ale zároveň dávají najevo co cítí   a snaží se spolupracovat. Jejich rozdílné   názory a emocionální napětí se tak dá   považovat za jeden z vrcholů filmu. Nacistický   padouch moc překvapení nedodává. Taky proč by   měl, když je to stále ta samá nacistická   sorta, jako v prvním snímku. Jeho neústupnost   ve snaze dosáhnout svého i za cenu   nepřiměřeného násilí a překračování   mrtvol jen potvrzuje fanatičnost nacismu. Akční   scény jsou dechberoucí a ta s tankem je zase   vrcholem akčním. Honička na benátském člunu   krapet zavání bondovkou, ale jakoby to nevadilo.   Kupodivu spíše naopak. Dobrodružství, akce,   napětí a humor v neutuchajícím tempu v   žádném případě nenechává na pochybách.   Třetí vstup do světa nejslavnějšího   archeologa byla sázka na jistotu a vyplatila se.   To se u třetích filmových dílů málokdy   stává.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.8.2020
Ze serie filmu s Indiana Jonesem jsem sice   hodnotil nejvýše ten první (Dobyvatele   ztracené archy) protože to byl ten původní   kámen, který dal vzniknout všem ostatním ale   tato třetí část je mému srdci úplně   nejbližší. Zřejmě je to dáno přítomností   Seana Conneryho (jednoho z mých   nejoblíbenějších herců). Jeho hovory s   Harrisonem Fordem jsou prostě neodolatelné a   dík nim má tento film nejvíc humoru z celé   série aniž by to ubíralo na akčnosti nebo   výpravnosti. Navíc je k mání i vynikající   dabing. Víc si snad člověk nemúže přát.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.7.2020
Film jsem viděl mockrát, ale po čase si to dám   rád znovu. Tenhle mix komedie, akce a   dobrodružství se prostě povedl. Nepřátelé   jsou opět nacisti, takže to má větší grády   a vtípky jsou také vymakanější, než třeba v   druhém filmu "chrám zkázy" kde to zas   bylo temnější a né tak vypiplané. Nicméně   všecky 3 filmy, ten pozdější už mě tak   nebere, jsou vydařené a fungují i po letech   což každý film nemá - 90%.
red.mann
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2019
Další parádní kousek Stevena Spielberga,   který do týmu doplnil úžasného Seana   Conneryho. Ten dodal filmu jiskru. Super jízda   celý film. Nabušená akce a dobrodružství, to   vše podpořeno všude přítomným humorem.   Prostě paráda.
Hodnocení:
Přidáno: 6.8.2018
Film, ktorý dokázal prekonať úspech filmu   Raiders of the Lost Ark. Film, kde môžeme   vidieť najlepšiu spoluprácu „otca a syna“.   Film, ktorý nie je len o archeológii. Film,   ktorý ma asi najkrajšie ukončenie „jednej   trilógie“. Film, ktorý ma silne motivoval, aby   som sa viac začal zaujímať o dejepis a o   kresťanstva. Film, ktorý určite patrí medzi 5   najlepších filmov, ktorý kedysi natočili.   Osobné hodnotenie: 100%
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2018
Nepřekonatelná kombinace dvou Jonesů, kteří   se navzájem doplňují, co to dá. Nacistické   pozadí hnus, Alison Doody v jediné   zapamatovatelné roli, akční scény s tankem   nadstandardní a ne směšné jako v dalších   "indiánkách". Příběh vymazlený a   kdyby se skončilo trojkou, byl by Indy krásnou   vzpomínkou na "dobrodůža" koncem   devadesátek. Pak se dostavila nastavovaná kaše,   navíc bez jakékoli zmínky o přeživším   tatíkovi.
Xpojntman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2017
Fakt čurina. Connery hází perly sviním (nám   divákům), Forďák jede jak namazanej motor po   generálce. Ta blonďatá vochechule přehrává   femme fatale a skopčáci jsou vylízanější   než kdykoliv jindy. Tak jest.
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2017
A do třetice Indy
Znovu v kondici, posílený o svého tatíčka,   neodolatelně ztvárněného Seanem Connerym.  
Steven Spielberg se nebál potřetí vstoupit do   stejné řeky a opět nám naservíroval   ohňostroj akce, zábavy a humoru, to vše   oblečené do hledání tajemného artefaktu.  
Harrison Ford se znovu utkává, stejně jako v   prvním dílu série, s po zuby ozbrojenými   nacisty. Když připočítáme krásnou ženu,   tradičně geniální Williamsovu hudbu a   brilantní scénář, máme před sebou další   geniální dílko velkého mistra iluzí. Není   možné dát jiný, než plný počet puntíků.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.7.2016
S odstupem let se mi tenhle snímek se Seanem   Connerym zdá nejlepší. Dobré hlášky,   exotické lokace, mýtický nález na konci. 10 z   10.
radegaster
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.7.2015
Indiho grál
Po prologu, který umožní nahlédnout do mládí   archeologa Indiany Jonese, se děj filmu   přenáší do roku 1938. Indy dostane od   sběratele Donovana nabídku, aby převzal po   svém otci Henrym Jonesovi, který beze stopy   zmizel v Benátkách, pátrání po svatém   grálu. V Benátkách najde Indiana v doprovodu   doktorky Schneiderové hrob křižáckého   rytíře, jehož štít je stopou vedoucí ke   grálu, a osvobodí otce z rukou nacistů, kteří   po svatém kalichu také pasou, protože kdo se z   něho napije, stane se nesmrtelným. Už jsem se   tolik nebavil jako u předchozích dvou dílů a   dáno je to tím, že scénář, a místy i   režie, nedosahovaly takových kvalit. Pochvalu   zaslouží dokonalá výprava, scéna s potkany,   občasné špičkování otce se synem a vrcholem   je scéna s podepisujícím se Adolfem Hitlerem.   Obstojné, ale mnohem radší mám předchozí dva   díly.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14070minih14070Nepřítel pod hladinou (1957) 
The Enemy Below n
minih24275minih24275Železný orel (1986) 
Iron Eagle n
minih6863minih6863Drákuloviny (1995) 
Dracula: Dead and Loving It n
minih146217minih146217Stranger Things (2016) [TV seriál] 
Stranger Things n
minih52654minih526542Bobule (2009) 
2Bobule n
minih29761minih29761Těžký zločin (2001) 
High Crimes n
minih57362minih57362Temný rytíř povstal (2012) 
The Dark Knight Rises n
minih82720minih82720Talisman (2012) 
The Lucky One n
minih23994minih23994Zmatky v Arizoně (1987) 
Raising Arizona n
minih54315minih54315Fišpánská jablíčka (2008) [TV film] 
Fišpánská jablíčka n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Indiana Jones a nástroj osudu (2023)

 Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
Indiana Jones a nástroj osudu n
Indiana Jones 5
Žánr: dobrodružný / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: James Mangold

(pokračování)

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

 Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)
Indiana Jones a Království křišťálové lebky n
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Žánr: dobrodružný / akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Steven Spielberg

(pokračování)

Indiana Jones a chrám zkázy (1984)

 Indiana Jones a chrám zkázy (1984)
Indiana Jones a chrám zkázy n
Indiana Jones and the Temple of Doom
Žánr: dobrodružný / akční / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Steven Spielberg

(pokračování)

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

 Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy n
Raiders of the Lost Ark
Žánr: dobrodružný / akční / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Steven Spielberg

(pokračování)

Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375848
Obsahů a biografií: 178011

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10