O těle a duši (2017)

O těle a duši (Testről és Lélekről)
80 %
 
 

Testről és Lélekről

Další název: On Body and Soul; O tele a duši

    Žánr: drama
    Země: Maďarsko
    Premiéra v ČR: 21.9.2017        
    Délka: 116 min.
„Dva lidé, jeden sen“
Maďarská režisérka a scenáristka Ildikó Enyediová (*1955) původně vystudovala ekonomii a teprve poté filmovou režii – a obě disciplíny jako by se v její úsporné a zároveň velkolepé tvorbě ideálně doplňovaly. Autorčina celovečerní prvotina Mé 20. století (Az én XX. századom, 1989) se stala senzací festivalu v Cannes, kde získala Zlatou kameru za nejlepší debut. Na podobně významné ocenění však jedna z nejoriginálnějších evropských filmařek čekala bezmála tři dekády. I proto, že netradiční filmová bajka O těle a duši reprezentuje její návrat k celovečernímu formátu po dlouhých osmnácti letech.

V jádru jde o nekonvenční love story dvou odlišně zmrzačených lidí – stárnoucího finančního ředitele jatek, jemuž tělesný handicap brání v navázání bližšího vztahu, a mladé uzavřené kvalitářky masa s dokonalou pamětí, ale nepřekonatelnou fóbií z tělesného kontaktu i potenciálního citového vzplanutí. Oba hrdiny postupně ohromuje zjištění, že sdílejí totožné sny (v nichž jsou laní a jelenem uprostřed zasněženého lesa), které se následně pokoušejí společně naplnit.

Lehce excentrická, taktilní i odtažitá romance s prvky všednodenního dramatu a černé komedie sugestivně tematizuje dualitu bdělosti a snění, zvířeckosti a humanity, duše a těla. Snímek obratně kloubící chladné pozorovatelství a niternou emocionalitu těží z výrazného vizuálního pojetí – z precizních geometrických kompozic, neokázalého prolnutí lyričnosti a brutality, symbolického využití barev i soustředěné práce s herci. Promyšlený koncept a formální důslednost se tu potkávají s citlivou režií, která pozvolna vnáší křehkou citovost do prostředí, kde vládne spíše cynický humor.

Není divu, že si film, který mezi řádky a pomocí snových metafor hovoří o mnohých současných společenských traumatech, odnesl z letošního Berlinale hlavní cenu Zlatého medvěda.

Aleš Stuchlý
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Ildikó Enyedi
 
 
hraje:
Alexandra Borbély (Mária), Zoltán Schneider (Jenö), Ervin Nagy (Sanyi), Réka Tenki (Klára), Tamás Jordán (Máriin lékař), Géza Morcsányi (Endre), Éva Bata (Jutka), Itala Békés (Zsóka), Zsuzsanna Járó (Zsuzsanna), Rozi Székely (Teri)
 
 
scénář:
Ildikó Enyedi
 
 
kamera:
Máté Herbai
 
 
hudba:
Adam Balazs
 
 
kostýmy:
Judit Sinkovics
 
 
střih:
Károly Szalai
 
 
zvuk:
Tamás Beke, Gábor Császár
 
 
producent:
Ernö Mesterházy, András Muhi, Mónika Mécs
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.