Farscape (1999) [TV seriál]

Farscape
82.8 %
 
 
    Žánr: sci-fi / fantasy
    Země: Austrálie / Spojené státy americké
    Délka: 50 min., 2.-4. řada 44 min., celkem 88 dílů
Během průběhu projektu Farscape dojde k nehodě a astronaut John Crichton je vržen skrze červí díru do neznámé části vesmíru. A to tak nešikovně, že do něj vrazí kosmický člun, který v zápětí exploduje. John přistává na živé kosmické lodi Moya, jejíž posádku tvoří uprchlí trestanci. Ka D'Argo, bojovník; Pau Zoto Zhaan, kněžka; Rygel, vládce nad 600 miliardami podaných a zároveň malá žravá příšerka; Pilot, bytost srostlá s lodí, kterou ovládá. Posádku ještě doplňuje Aeryn Sun, která byla ostrakizována po setkání s Crichtonem. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Ve stíhači, s kterým se srazil totiž zahynul bratr kapitána (vojenského) Craise. A i to, že proletěl červí dírou přitahuje nežádoucí pozornost.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Další odlišnost je v tom, že se toto dílko v mnoha okamžicích bere dosti nevážně a tak je laděno komediálněji než STAR TREK. Humor je to ovšem mnohdy černý. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS).

režie:
Tony Tilse, Rowan Woods, Andrew Prowse, Ian Watson, Peter Andrikidis, Geoff Bennett, Catherine Millar, Pino Amenta, Ian Barry
 
 
hraje:
Ben Browder (John Crichton), Claudia Black (Officer Aeryn Sun), Virginia Hey (Pa'u Zotoh Zhaan), Anthony Simcoe (Ka D'Argo), Paul Goddard (Stark), Lani John Tupu (Kapitán Bialar Crais), Wayne Pygram (Scorpius), David Franklin (Kapitán Braca), Stephanie Jacobsen (sestra Froyová (2001, 1 díl)), Gigi Edgley (Chiana), Melissa Jaffer (Utu-Noranti Pralatong), Raelee Hill (Sikozu Svala Shanti Sugaysi Shanu), Tammy McIntosh (Joolushko Tunai Fenta Hovalis), Rebecca Rigg (Commandant Mele-On Grayza), Linda Cropper (Xhalax Sun), Nicholas Hope (Akkor), A. J. Cook (Gilina Renaez), Frankie Davidson, Anja Coleby (Ponara), Britt Allen (tanečnice), Kevin Copeland (Rokon)
 
 
scénář:
Rockne S. O'Bannon, David Kemper, Justin Monjo, Richard Manning, Carleton Eastlake, Doug Heyes Jr., Naren Shankar, Gabrielle G. Stanton, Harry Werksman, Sally Lapiduss, Sophie C. Hopkins
 
 
kamera:
Russell Bacon, Craig Barden
 
 
hudba:
Guy Gross, Braedy Neal, Chris Neal
 
 
kostýmy:
Terry Ryan
 
 
střih:
Neil Thumpston, Wayne LeClos, Mark Perry, Nicholas Holmes, Suresh Ayyar
 
 
zvuk:
Phil Judd
 
 
mluví:
Jonathan Hardy (Dominar Rygel XVI.), Lani John Tupu (Pilot Moyi)
 
 
zvláštní efekty:
John Bowring (supervisor)
 
 
vizuální efekty:
Paul Butterworth (režie)
 
 
výprava:
Tim Ferrier, Ricky Eyres
 
 
výkonný producent:
Rockne S. O'Bannon, Robert Halmi, Richard Manning, Brian Henson, David Kemper
 
 
producent:
Sue Milliken, Tony Winley, Matt Carroll
 
 
kaskadér:
Raelene Chapman, Philip Partridge, Angela Moore, Andrea Berchtold
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.