Já, Mattoni (2016) [TV seriál]

Já, Mattoni
67.1 %
 
 
    Žánr: životopisný / drama
    Země: Česká republika
    Délka: 56 min.
Já, Mattoni se vrací k tradici velkých historických seriálů

David Švehlík a Tatiana Vilhelmová i Alois Švehlík a Taťjana Medvecká ztvárnili ústřední dvojici nového výpravného historického seriálu České televize Já, Mattoni. Příběh muže ochotného dosahovat svých cílů i za cenu fatálních osobních selhání, který se stává obrazem společenských proměn druhé poloviny devatenáctého století, vznikal v režii držitele Českého lva Marka Najbrta. Divákům se poprvé představí na ČT1 v pátek 2. září ve 20.00.

Dvanáctidílný výpravný seriál Já, Mattoni obsáhne dlouhý časový úsek od poloviny 19. století až do roku 1910, odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu, vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. „Devatenácté století mě lákalo dávno, už dřív jsem uvažoval o námětech z těch časů. Zaujalo mě i to, že přestože Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, byl to progresivní obchodník se zajímavým původem i osudem, vizionář a milovník žen,“ říká režisér seriálu Marek Najbrt.

V době, kdy se z Česka pomalu stávala průmyslově nejvyspělejší část monarchie, sleduje seriál na pozadí podnikatelských úspěchů i soukromých pochybení Heinricha Mattoniho proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. „Jde o velmi poutavou historickou ságu plnou dramatických zvratů. Není to jen příběh jedné konkrétní rodiny, ale i obraz své doby. Pro mě osobně bylo zajímavé, že postava Mattoniho je velmi plastická a prochází za svůj život mnoha zásadními událostmi a společenskými změnami,“ popisuje představitel mladého Mattoniho David Švehlík a dodává: „Je to možná klišé, ale pro mě byla tato role skutečně velká herecká výzva. Právě proto, že je to postava velmi rozporuplná.“

Kromě Davida Švehlíka se v hlavní roli objeví i Alois Švehlík a Jáchym Novotný. Osudovou Mattoniho ženu Mínu pak v různých obdobích jejího života ztvárnily Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká. Právě celoživotní boj těchto dvou silných individualit je důležitou dějovou linií seriálu.

„Mattoni je krásný, charismatický muž. Avšak málokdy je šťastný a láskou naplněný. Mohl mít fantastickou ženu Mínu a velmi spokojené manželství, ale vzal to s ní za špatný konec a tak celý život plýtvali energií jen na hádky a pomsty,“ říká Tatiana Vilhelmová. „Přiznám se, že jsem své kolegyni Táně Vilhelmové trochu záviděla, že díky předloze mohla Mínu v mládí a ve středním věku vykreslit přece jen v trochu jasnějších barvách, než jakou polohu určil autor Míně, coby staré dámě,“ doplňuje ji Taťjana Medvecká a pokračuje: „Je to zatrpklá, v podstatě nešťastná bytost. A nešťastní lidé bývají nesnesitelní.“

V seriálu se vedle představitelů ústřední dvojice objeví i řada dalších předních českých herců, Anna Geislerová, Vladimír Kratina, Norbert Lichý nebo Vladimír Javorský.

Já, Mattoni se vrací k tradici velkých historických seriálů. „Na začátku byl skvěle napsaný příběh zasazený do doby, která si dokázala uchovat svou romantiku a krásu. Příběh, který, více než o faktografických detailech života historické postavy, vypráví o obecně lidských zkušenostech, které v různých variantách prožívá každý z nás. Příběh obdařený velkou dramatickou silou, který dokáže vyvolat dojetí bez sentimentu,“ říká o námětu kreativní producent Jan Lekeš, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl.

Pro co největší autenticitu se tvůrci programově vyhýbali natáčení v ateliérech. Z celkových 150 natáčecích dnů se natáčelo 140 v reálných prostředích, například na zámcích Konopiště, Velké Březno, Buchlovice, Kroměříž, v budovách v Karlových Varech, v Žatci, skanzenu Zubrnice nebo v bývalé čistírně odpadních vod Praha Bubeneč.

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí Čt

režie:
Marek Najbrt
 
 
hraje:
Alois Švehlík (Heinrich von Mattoni ve třetí fázi), David Švehlík (Heinrich von Mattoni ve druhé fázi), Jáchym Novotný (Heinrich von Mattoni v první fázi), Tatiana Dyková (Vilemína von Mattoni, manželka Heinricha von Mattoniho ve druhé fázi), Taťjana Medvecká (Vilemína von Mattoni, manželka Heinricha von Mattoniho ve třetí fázi), Vladimír Javorský (otec Karl Mattoni), Jana Plodková (Alberta von Mattoni), Anna Geislerová (Marie Löschnerová), Norbert Lichý (radní Jan Petr Knoll), Zuzana Bydžovská, Marek Daniel, Martin Myšička (doktor Gastl), Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Matěj Hádek, Tatiana Pauhofová (Katy), Cyril Drozda (Mézl), Hana Vagnerová, Miloslav Mejzlík (starosta), Jan Budař, Vladimír Kratina (Karlovarský lékař Josef von Löschner), Josef Polášek (Rudi Griewein, manžel Alberty von Mattoni a zeť Heinricha von Mattoniho a Vilemíny von Mattoni), Zdeněk Piškula (Franz Rohlinek v první fázi), Petra Nesvačilová, Jiří Maryško, Jan Vondráček (Leo von Mattoni v třetí fázi), Magdalena Sidonová (Leova žena), Barbora Lukešová (císařovna Alžběta Bavorská - Sisi), Miloslav Maršálek, Anita Ešpandrová (prostitutka), Bára Vozková (Kamilka von Mattoni), Tereza Hofová (Léňa), Veronika Pouchová, Vincent Navrátil (Leo von Mattoni v první fázi), Sabina Rojková (Kamila von Mattoni), Alena Mihulová (Knollová), Dana Švolba Marková (Maričl), Miroslav Hanuš (Franz Rohlinek v druhé fázi), Kristýna Nováková (císařovna Alžběta Bavorská - Sisi), Marek Adamczyk (Karel Mattoni), Kamil Švejda (Nováček), Tomáš Bambušek (Kauschitz), Stanislav Zindulka (dědeček Mattoni), Hana Frejková (babička Mattoni), Jenovéfa Boková (Bětka), Ján Sedal (profesor Gruber), Jan Vlasák (profesor Wagner), Naďa Kovářová (baronka), Zora Valchařová-Poulová (komorná baronky), Tomáš Kořének (karlovarský lékař), Natália Drabiščáková (bytná), Eliška Křenková (pokojská Luci), Ester Kočičková (lékárníková Ottsteinová), Jan Kubka
 
 
scénář:
Petr Zikmund
 
 
kamera:
Martin Štěpánek
 
 
hudba:
Hynek Schneider
 
 
kostýmy:
Andrea Králová (kostýmní výtvarnice), Aneta Grňáková (asistentka kostýmní výtvarnice), Helena Rovná (vedoucí kostymérka), Petr Pluhař, Jan Nečas, Klára Syrůčková
 
 
střih:
Michal Hýka, Pavel Hrdlička
 
 
zvuk:
Jiří Melcher, Pavel Bělohlávek
 
 
masky:
Eva Ungrová
 
 
spolupráce:
Ladislav Špergl
 
 
asistent zvuku:
Jiří Pazdera, Zdeněk Vlk, Jana Coufalová
 
 
kreativní producent:
Jan Lekeš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.