Lékárníkových holka (1996) [TV seriál]

Lékárníkových holka
64.4 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 25 min., 7 dílů
„Komediální seriál o vědychtivé dívce z konce 19. století a nápoji pravdy“
Patnáctiletá Emilka Junková je dcerou pana lékárníka z malého městečka. Baví ji chemie a moc ráda by ji studovala, ale protože žije koncem 19. století, vypadá to, že nemá k něčemu takovému vůbec žádnou šanci. Ideálem oné doby je žena pouze coby manželka a matka, zatímco studium je vyhrazeno pouze mužům. Proti něčemu takovému se Emilka bouří, což jí vynese "nápravný" pobyt v klášteře. Ještě předtím se jí však podaří připravit z lesního kapradí "výluh pravdy", který snímá lidem masku přetvářky a ukazuje jejich pravou povahu. Mimo dychtění po vědě se však Emilka, jako většina děvčat v jejím věku, zajímá také o lásku.

Zamiluje se do mladého suplenta Moučky, jenže ten pokukuje spíš po bohatší Fanynce. Teprve když Fanynka nečekaně zchudne, začíná se Moučka zajímat o Emilku, ta však jeho pohnutky brzy odhalí - a ani k tomu nepotřebuje svůj kouzelný lektvar. Rozhořčená Emilka se brzy nato vydává do Prahy, kde se zapisuje ke studiu na prvním dívčím gymnáziu v Čechách - Minervě. Spolu se svou lehce výstřední tetičkou Violou žijí v podnájmu svého příbuzného, záletného důstojníka von Proscheka a jeho ženy Berty.

I jim pomůže Emilčin čarovný nápoj vylepšit manželství, Emilka sama je však na tom hůř - nejenže se na škole znovu setkává s Moučkou, ale při pokusu o studium na vysoké škole se musí přestrojit za chlapce. Seznamuje se s mladičkým hrabětem Ferdinandem a jeho svéráznou maminkou, ale návštěva rodičů její převlek rázně ukončí. Koneckonců, Ferdinand stejně něco takového tušil... Je téměř jisté, že se mu Emilka líbí, ale odvahu k vyznání lásky v sobě nenalézá. Emilka cítí, že první krok bude muset udělat ona, ale také neví, jak do toho. A "nápoj pravdy" jako na potvoru zrovínka došel... Co teď - zvládne to Emilka i bez něj???

Komediální seriál autorky Hermíny Frankové natočila režisérka Anna Procházková. V hlavní roli vědychtivé Emilky se představila mladičká Klára Issová, pro kterou to byla jedna z prvních filmových rolí.  Autor: green-tea

režie:
Anna Procházková
 
 
hraje:
Klára Issová (Emilie Junková), Daniela Kolářová (Klára Junková, lékárníková), Oldřich Navrátil (Bozděch Junek, lékárník), Simona Postlerová (Viola Junková), Lukáš Vaculík (Václav Moučka), Pavel Chalupa (pan Vacík), Tereza Duchková (Fanynka Schlogerová), Hana Davidová (paní Schlogerová), Martin Písařík (Rudolf Junek), Jaroslava Pokorná (Musilová), Soběslav Sejk (Dr. Šlechta), Kamila Špráchalová (Bety), Jana Hermachová (Matylda), Barbora Leichnerová (Cecilie), Anna Brousková (Magdalena), Lenka Skopalová (Augusta), Zuzana Šavrdová (Hildegarda), Josef Šebek (Johan), Oldřich Vlach (pan Schloger), Blanka Bohdanová (hraběnka Moewenbergerová), Veronika Gajerová (Berta), Tereza Kostková (Alma), Jan Přeučil (Hans), Saša Rašilov (Ferdinand Moewenberger), Jiří Schwarz (pan Pavlovský), Petr Štěpánek (pan Slavík), Vladimíra Včelná (Lenka), Zdeňka Žádníková-Volencová (Ludmila Motyčková), Magdalena Gracerová Chrzová (Gréta), Božena Böhmová (vrátná), Dana Syslová (abatyše), Karel Koloušek (cesťák), Miriam Kantorková (kuchařka), Libuše Štědrá (správkyně Minervy), Václav Kotva (vrátný), Jindřich Hinke (policajt), Hana Houbová, Lenka Herejková (Anička), Markéta Šmahelová (služka)
 
 
scénář:
Hermína Franková
 
 
kamera:
Miloš Horák, Luboš Glavanakov, Martin Horyna
 
 
hudba:
Jiří Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Jan Skarpíšek
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová, Helena Sirotková, Helena Nováková
 
 
střih:
Jana Malásková, Jiří Lukášek, František Klíma
 
 
zvuk:
Jiří Zelenka
 
 
choreografie:
Jiří Němeček
 
 
masky:
Pavla Weinrichová, Anna Kodešová
 
 
dramaturgie:
Jiří Bednář
 
 
asistent režie:
Libuše Nikermeierová
 
 
asistent kamery:
Miroslav Hurt
 
 
pomocná režie:
Yvona Novotná
 
 
výprava:
Jiří Lacina, Richard Beránek
 
 
vedoucí výroby:
Miroslava Nováková
 
 
skript:
Jana Rezková
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Pavel Losman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.