Maigret a Severní hvězda (2004) [TV epizoda]

Maigret a Severní hvězda (Maigret et l'étoile du nord)
65 %
 
 

Maigret et l'étoile du nord

    Žánr: krimi / drama / mysteriózní
    Země: Francie
    Délka: 92 min.
„Bruno Cremer v roli slavného komisaře Maigreta, který své případy řeší s rozvahou a nezbytnou dýmkou…“
V hotelu Severní hvězda v pokoji č. 12 se v předvečer Štědrého dne vraždilo. Nadějný hudebník jménem George Bompard tu byl ubodán k smrti. Případ vyšetřuje komisař Maigret. V pokoji zavražděného najde jednu dámskou punčochu. Ještě v hotelu vyslechne jednu dámu, která se ale v žádném případě nejeví jako vrah. Pak vyslýchá recepčního, pana Peyrelongueho, který ve svém skromném pokojíku bez okna pěstuje krásný vzrostlý fíkus. Maigreta to malinko zaskočí, ale nijak zvlášť to neřeší. Pak má u výslechu další slečnu, která se vydává za prostitutku a na recepci se zapsala pod jménem Celine Germainová. Všechny hotelové hosty si odvede na stanici a tam je vyslýchá. Na řadu přichází pan Marc-Antoine Lehaleux, host z pokoje č. 11, tedy přímý soused zavražděného. Lehaleux tvrdí, že nic neslyšel, neboť spal, a že do hotelu pravidelně jezdí za jeho majitelem Ludovicem Larrieu, aby spolu zavzpomínali na staré časy, kdy spolu hráli jako hudební duo po šantánech.
Dalším podezřelým je jistý Jean-Pierre Loisillon, u kterého našli nůž. Ale po několikahodinovém výslechu usoudili, že je jen takový mluvka – motiv zavraždit Georga Bomparda u něj chybí. To devatenáctiletá slečna Celine je velmi podezřelá. Stále tvrdí, že je prostitutka, ačkoliv tak nevypadá ani se tak nechová, a Maigret tohle jasně vidí. Byla to právě její punčocha, kterou Maigret našel u zavražděného v pokoji. Druhou nachází v jejím pokoji č. 20 – v odpadním potrubí umyvadla. Ona sama po dlouhém vyslýchání nakonec přizná, že punčocha u zavražděného v pokoji je její. Tvrdí, že se bála, aby vina nepadla na ni. Maigret se později od Celine doví také to, že opravdu chodník nešlape a že se ve skutečnosti jmenuje Genevieve Blanchonová. Také je mu jasné, že Genevieve ví, kdo zavraždil Georga Bomparda. Ale ona stále mlčí. Jen přiznává, že ho vášnivě milovala a do Paříže přijela za ním.

režie:
Charles Némès
 
 
hraje:
Bruno Cremer (komisař Jules Maigret), Lizzie Brocheré (Geneviève Blanchonová ), Luis Rego (pan Peyrelongue), Pascal Demolon (inspektor Bastien), Thierry Liagre (inspektor Peretti), Marie-Christine Adam (Irène Salavinová ), Charles Némès (lékař), Stanislav Hybler (Georges Bompard ), Zdeněk Sedláček (hotelový host), Monika Hladová (opatrovnice), Vincent Grass (Maigretův dvojník (hlas)), Catherine Ferrán (Lucienne Floracová ), Yvan Dautin (Marc-Antoine Lehaleux), Michel Lagueyrie (Ludovic Larrieu), Olivier Balazuc (Jean-Pierre Loisillon), Eric Franquelin (komisař Verdier), Patrick Palmero (Victor Lacarrierre), Clément Michel (fotograf), Gérard Moulevrier (soudce), Rodolphe Tissot (inspektor Jansen)
 
 
námět:
Georges Simenon (román)
 
 
scénář:
Pierre Granier-Deferre, Michel Grisolia
 
 
kamera:
Zdeněk Požár
 
 
hudba:
Laurent Petitgirard
 
 
masky:
Zdeněk Klika
 
 
asistent režie:
Martina Rejžková
 
 
producent:
Éve Vercel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.