Stefanie - Nový začátek (2004) [TV seriál]

Stefanie - Nový začátek (Stefanie - Eine Frau startet durch)
36.7 %
 
 

Stefanie - Eine Frau startet durch

    Žánr: drama / rodinný
    Země: Spolková republika Německo
    Délka: 60 min.
Stefanie Engelová je bývalá zdravotní sestřička z berlínské Luisiny nemocnice. Na své původní pracoviště se vrací v prvním díle seriálu Stefanie – Nový začátek. V době své nepřítomnosti působila v Hamburku. Vystudovala medicínu, tudíž ze zdravotní sestry se tak stala lékařka. Společně se Stefanií přichází do Berlína také její přítel Hans. Rodinu tvoří ještě dvě dospívající děti, jimiž jsou Alex (syn Stefanie) a Flora (dcera Hanse).
Doktorka Stefanie nastupuje do staronového působiště, na Luisinu kliniku, jejímž přednostou kliniky je profesor Justus Friedländer. Zde ji vítá dávná přítelkyně a kolegyně, vrchní sestra Klára. Stefaniiným šéfem je vrchní lékař Meier-Liszt, velmi přísný a dbající na preciznost. V jednotlivých epizodách dochází k menším i o něco větším střetům mezi Stefanií a kolegou dr. Bauerem. Může se zdát, že mezi Stefanií a Bauerem vládne napětí, nicméně právě sarkasmus a ironie v jejích dialozích jsou ve skutečnosti jakýmsi zakrytím vzájemné úcty mezi oběma spolupracovníky, které spojuje kolegiální přátelství.

Lékařské povolání obnáší mnoho smutných momentů, které se nevyhnou ani Stefanii. Na jedné straně cítí vítězství ze záchrany lidského života, na straně druhé bolest ve chvíli, kdy pacientovi již není pomoci. Horké chvíle zažívá např. při léčbě samotného profesora Friedländera a prosadí si léčebný postup i navzdory zcela opačnému názoru šéflékaře. Právě pozice vrchního lékaře je v průběhu seriálu změněna. Dr. Meier-Liszt odchází do Výmaru pracovat na rodinné klinice. Na jeho místo nastupuje neméně přísný dr. Kern. Pacientkou Luisiny kliniky se stává jeho žena trpící diagnózou sklerozis multiplex, nemocí, na níž doposud nebyl vynalezen lék. Dr. Kern testuje sám na sobě lék, jež je teprve ve stádiu výzkumu. Přivolá si těžkou agónii, z níž již není pomoci. Pod Stefaniinýma rukama, která bojuje za šéfovu záchranu, umírá. Na Luisinu kliniku se poté vrací opět dr. Meier-Lizst.

Pracovní a soukromé momenty se ve Stefaniině životě často prolínají. Jedním z nich je záchrana postřelených studentů z berlínského gymnázia, kde řádil nebezpečný šílenec. Na toto gymnázium nastupují Alex s Florou. O nevlastní dceři nemá Stefanie celý den žádných zpráv. Zatímco zachraňuje na operačních sálech děti druhých, v nitru prožívá veliký strach o Floru. Její vlastní syn Alex pro změnu v závěrečné epizodě řeší dilema. Stefaniiným pacientem se stává její bývalý manžel a Alexův otec Petr Engel. Má leukémii a může pomoci jen transplantace kostní dřeně. Alex zprvu o otci, jenž opustil před lety rodinu, nechce ani slyšet. Posléze však Petra navštěvuje a i přes výhrady k jeho chování z minulosti vítězí v Alexovi morální stránka a nabídne svou kostní dřeň pro transplantaci.

Stefanie – Nový začátek jsou epizody, v nichž se vždy prolíná několik příběhů, lékařů i pacientů. Spojovacím článkem je nejen sympatická lékařka Stefanie Engelová, ale celkové poselství umět pomáhat a mít nesobecký vztah k neštěstí druhých.  Autor: Hortensie

režie:
Thomas Nennstiel, Heinz Dietz, Karl Kases, Matthias Kopp, Dieter Laske
 
 
hraje:
Katrin Waligura (dr. Stefanie Engel), David C. Bunners (Dr. Markus Meier-Liszt), Lars Steinhöfel (Alexander Engel), Walfriede Schmitt (sestra Klára Junge), Jaecki Schwarz (Profesor Justus Friedländer), Sabine Wolf (dr. Charlotte Schindlerová), Tom Mikulla (dr. Kern), Karoline Barsch (Paula Kleebergová), Uta Bonz, Joy Stenwald (Flora König), Burkhard Schmeer (Hans König), Lotte Ohm (sestra Evi Briest), Gina Louisa Naumann (Marie)
 
 
scénář:
Johannes Lackner, Claus Stirzenbecher
 
 
dabing:
Zora Bösserlová (dr. Stefanie Engel), Jan Šťastný (dr. Bauer), Aranka Lapešová (sestra Klára Junge)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.