Zari
ohodnotit

Agora

Další název:
Agora - Die Säulen des Himmels
Rok:
2009
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
22.7.2010
„Roku 391 n. l. se svět navždy změnil.“
Popis / Obsah / Info k filmu Agora
Historické drama Agora natočil režisér a scénárista Alejandro Amenábar. Příběh je zasazen do Římského Egypta, do kterého se právě dostává vlna křesťanství. Díky tomuto "novému" náboženství otrok Davus doufá, že se mu podaří osvobodit. A aby toho neměl málo (když se rozhdne jít proti systému), tak se zamiluje do svojí paní Hypatie z Alexandrie.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Agora
Agora je rečnícke námestie v egypskej Alexandrii. Toto námestie sa stalo koncom 4. storočia miestom veľkých zmien v tomto meste. Jednou z hlavných budov na Agore bola univerzita Serapeum. Tu žila a prednášala filosofka Hypatia, ktorá vstúpila do dejín svojím zistením, že zem a ostatné planéty obiehajú okolo slnka. Univerzita je jedna z posledná mála miest, kde sa ešte udržiava viera v gréckych bohov. Lebo všade naokolo sa šíri Kresťanstvo i do vládnych kruhov. Ešte pred necelými stoma rokmi boli Kresťania kruto prenasledovaní a vyvražďovaní.

Hypatia je šikovná učiteľka, jej otec stojí na čele univerzity. V ich rodine slúži otrok Davus, ktorý tajne miluje Hypatiu. Hypatia má ďalšieho nápadníka, svojho žiaka Oresta, pochádzajúceho z bohatej rodiny. Situácia sa skomplikuje, keď do univerzity dobehne muž, ktorý oznámi študentom a univerzitnej stráži, že fanatický Cyril - vodca a hanba Kresťanov uráža gréckych bohov. Vojaci a študenti z univerzity idú ozbrojení pozabíjať zväčšia neozbrojených kresťanov. Priebehom niekoľkých minut sa z Agory stane miestom jatiek. Tí študenti a vojaci, ktorí prežili, Kresťania sa nenechali smasakrovať, sa zabarikádovali na univerzitnom areály. Hypatia je proti masakru. A jej otec si uvedomí, že urobil chybu, keď dovolil, aby jeho podriadení pomstili úražku na ic bohov. A práve bol to otrok Davus, ktorý mečom napadol na námestí bezbranného otca Hypatii. Davus sa nechal tajne pokrstiť. Pridal sa ku Kresťanom. Masaker na Agore zadal príčinu na povstane celej chudoby v Alexandrii. Cisár sa zľakol tejto vzbury. Vydal nariadenie, podľa ktorého majú všetci opustiť univerzitu a univerzita má byť vydaná Kresťanom. Cisár ďalej vydal edikt, že jedine povolené naboženstvá sú Zidovské a Kresťanské. Hypatia so svojimi študentami poberie všetky knihy, ktoré stihne a utekajú preč z univerzity.

Po roku 395:
Cesty Hypatie a jej otroka Davusa sa rozdelia. Davus dostal slobodu od svojej pani. Orestes sa stál miestodržiteľom cisára v Alexandrii a držal ochrannú ruku nad Hypatiou. Medzitým i Davus zaujal významné postavenie u bojovného radu mníchov Paladianov, ktorým velil fanatický a sebecký Cyril. Najhoršie pre Alexandriu a pre Zidov bolo, keď sa Cyril stál biskupom tohto mesta. Začal kruto vraždiť Zidov. Bol si vedomý svojej moci, že cisára prinútil, aby vydal nariadenie, nech Zidia opustia mesto. Ale Cyrilovo besnenie neutíchalo, ale narástalo. Dokonca verejne napadal i Hypatiu, ktorá nikomu neublížovala. Svojou úprimnosťou a odvahou bola trňou v oku Cyrila, ktorý jej zrjme závidel jej vedecké poznatky. Hypatia mala mocného ochráncu Oresta - svojho milenca. Lenže to bolo na nič. Sama Hypatia odmietla ochranu svojho bývalého študenta. Nechcela sa vzdať svojho presvedčenia - že verí filosofiu. A nechcela ani viacej vystavovať nebezpečenstvu svojho milenca. Davus si to všetko vypočul a utekal varovať svoju bývalú pani. Ale už bolo neskoro, Paladiáni ju chytili na ulici a viedli ju k ich nehodnému vodcovi, Cyrilovi.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Agora
Po oscarovém snímku Hlas moře (2004) a hororovém dramatu Ti druzí (2001) s Nicole Kidman v hlavní roli zve režisér Alejandro Amenábar diváky do světa zapomenuté civilizace. AGORA je výletem do starověkého Egypta, do mýtického města Alexandrie za událostmi, které vedly k dramatickému zničení nejvýznamnější knihovny své doby. Knihovny, která je dodnes symbolem moudrosti a vzdělanosti antického světa i jeho postupného zániku. Píše se rok 391 po Kristu a Egypt se nachází pod nadvládou upadajícího římského impéria. Násilné, náboženské nepokoje pronikají ulicemi Alexandrie až za brány slavné městské knihovny. V jejích zdech zůstává uvězněna i vynikající astronomka a filozofka Hypatia (Rachel Weisz), která je i se svými věrnými stoupenci odhodlaná knihovnu bránit. Dva muži jsou ale odhadláni bojovat nejen o záchranu veškeré moudrosti antického světa, ale také o lásku krásné Hypatie. Vtipný, bohatý a privilegovaný Orestes (Oscar Isaac) a Davus (Max Minghella), mladý otrok, který se zmítá mezi tajnou láskou ke své paní a vidinou svobody, kterou by získal, kdyby se přidal k nepřátelským křesťanům… Film je inspirován skutečnými událostmi, které nebyly doposud filmově zpracovány. Monumentální výprava starodávného světa byla postavena v přístavu Ricasoli na Maltě, kde se natáčely i filmy Troja či Gladiátor. Rozpočet filmu přesáhl 50 mil. EUR. “Chtěl jsem, aby měli diváci pocit, že sledují dokument CNN o událostech z té doby. Dojem, že sledujete nejžhavější zprávy, byl základem mého přístupu. Chtěl jsem prolomit některé zažité postupy dobových filmů; nejen natáčet ve větším formátu, točit širokoúhlé záběry a použít grandiózní hudbu. AGORA je mixem strohé přesnosti a okouzlení.“ dodává režisér filmu Alejandro Amenábar.

Bontonfilm DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Agora
Náboženské boje nejsou nic nového, zmítají světem od nepaměti. Také v Egyptě v době, kdy římské impérium slábne a nová náboženství nabývají na síle. Při nepokojích v Alexandrii je ohrožena slavná knihovna, pokladnice veškeré antické moudrosti, a v ní je uvězněna slavná filozofka a astronomka Hypatia, která chce s hrstkou lidí knihovnu bránit. O lásku Hypatie soupeří privilegovaný Orestes a otrok Davus. Film je o vzdělané a krásné Hypatie a době, kdy vznikala nová a zanikala stará náboženství...

Zdroj: Axocom


Popis / Obsah / Info k filmu Agora
V egyptské Alexandrii v době, kdy křesťanská víra, respektive její vyznavači, nabývali na síle a rozpínavosti, vyučovala a bádala o Zemi a o planetách vzdělaná filozofka Hypatia (?-415). Osudem této výjimečné ženy se inspiroval režisér a scenárista Alejandro Amenábar ve výpravném historickém dramatu Agora (tj. starořecké náměstí či tržiště, centrum veřejného života) a na pozadí skutečných událostí rozehrál dramatický příběh o lásce (mj. i o lásce k pravdě a vědě), o náboženské nesnášenlivosti i o kupčení s vírou. – Hypatia má žáky, kteří ji respektují a obdivují, oddaného otroka a pozdějšího křesťana jménem Davus, který ji tajně zbožňuje, a ctitele, žáka Oresta, budoucího prefekta, který svoji mentorku nikdy nepřestane milovat. Pro nového ctižádostivého křesťanského biskupa Cyrila vlivná žena, která věří ve filozofii a ve vědu a odmítá přijmout křesťanství, představuje hrozbu... - Děj se odehrává na sklonku 4. století. Moc křesťanů sílí, slavná knihovna je kvůli náboženským sporům zničena, Davus se zmítá mezi láskou k Bohu a ke své paní, a Hypatia dál zaujatě bádá nad oběžnými drahami planet. – Ambiciózní snímek překvapí pohledem na počátky křesťanství, jehož stoupenci se jeví oproti tolerantním, zvídavým a filozofujícím “pohanům” jako nesnášenliví zpátečníci, kteří promyšleně likvidují své odpůrce. Agoru je možné vnímat i jako podobenství, neboť atmosféra v Alexandrii v době, kdy křesťané (a nikoli křesťanská víra) získávali na síle prostřednictvím pletich, politikaření, násilných činů i demagogie, nebyla nepodobná životu v totalitě. Tvůrci se nedrží přesně historických skutečností a bádání jeho protagonistky (prezentované jako předchůdkyně heliocentrismu) může být pro laika nezáživné, ale snaží se atraktivním způsobem přiblížit život ve starověku.
-kat-, Filmový přehled 2010/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Manéž Bolka Polívky (1987) [TV...

00:40 - 01:50

26 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Sedmý terč (1984)

23:35 - 01:20

91 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 7: Moskevsk...

00:50 - 02:35

16 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Prima - Voják (2006)

00:50 - 02:35

16 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ed Kenney

Kenney Ed

Jan Šebor

Šebor Jan

Naposled navštívené:
Ed Kenney

Kenney Ed

Jan Šebor

Šebor Jan