Cerven
ohodnotit

Carte Blanche

Další název:
Nie widzę inaczej!
Žánr:
Země:
Rok:
2015
Délka:
106 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Carte Blanche
Oblíbený středoškolský učitel Kacper začne vinou genetické vady postupně ztrácet zrak. Z obavy ze ztráty zaměstnání se rozhodne svůj handicap skrývat. Podaří se mu obelstít vedení školy a dovést své studenty zdárně k maturitě? Podmanivý snímek o síle lidské vůle byl inspirován pravdivým příběhem.
Ačkoli drama Carte Blanche předkládá dojemný lidský příběh, který byl inspirován skutečnými událostmi, nesklouzává ke zbytečnému patosu. Režisér Jacek Lusiński dokázal svůj snímek umně vybalancovat - tklivé pasáže prokládá napětím i humorem a místy vybízí k zamyšlení.
Kacper je oblíbeným učitelem dějepisu na gymnáziu. Poslední dobou se mu horší zrak, o závažnosti jeho zdravotních problémů ho však definitivně přesvědčí až tragická událost, s níž se musí vyrovnat. I navzdory otřesnému zážitku nastoupí zpět do školy, jenže lékařská diagnóza je neúprosná - hrozí mu trvalá slepota a medicína je v jeho případě bezradná.
Když je Kacperovi nabídnuta pozice třídního učitele, jenž má připravit problémovou třídu na maturitní zkoušku, váhá, zda nemá svůj zrakový handicap přiznat vedení školy. Nakonec se rozhodne nabídku přijmout a svůj zdravotní stav dál tajit. Obává se totiž, že by mohl ztratit zaměstnání a zároveň ohrozit i studijní úspěch svých svěřenců. Již tak složitou situaci mu zkomplikují ještě dvě ženy: kolegyně Eva, k níž Kacpera poutá rodící se milostný vztah, a studentka Klára, jejíž důvěru si učitel získal.
Snímek znamená velkou hereckou příležitost pro Andrzeje Chyru, jenž je poměrně známý i českým divákům. Vidět ho mohli například ve filmech Dluh (Dług, 1999), Exekutor (Komornik, 2005) nebo Ve jménu… (W imię…, 2013). Ve snímku Carte Blanche Andrzej Chyra své herectví opřel o civilní projev umocněný pouze jemnou mimikou.
Jacek Lusiński ve vyprávění dodržuje chronologickou posloupnost a hladce postupuje od jednoho bodu ke druhému. V závěru seznámí diváky i s Maciejem Białkem, dějepisářem z Lublina, jehož životním příběhem se film inspiroval. Jímavý portrét člověka se silnou vůli, který je schopen se obětovat a pomoci druhým, umožnil tvůrcům otevřít i další zajímavá témata. Poodhalit složitosti vztahů mezi pedagogem a žákem nebo se zamyslet nad otázkou, jak velké nesnáze je opravdový vztah schopen překonat.

Petr Vlček
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Carte Blanche
Polský film v sezoně 2013/14 představil veřejnosti několik feel-good movies, povzbudivých snímků, založených na životopisech osob, které bojují s nepřízní osudu. David Ogrodnik se jako Mateusz ve filmu Život je úžasný snažil přesvědčit svět o svém lidství a Tomasz Kot ve filmu Bohové ztvárnil fenomenálního chirurga Religu, který předstihl svou dobu. K nim se připojuje Andrzej Chyra v roli Kacpra, učitele dějepisu, který postupně ztrácí zrak. Snímek Carte Blanche inspirovaný skutečnými událostmi představuje podmanivý portrét člověka, který skrývá svůj handicap, aby nepřišel o práci. Režisér a kameraman čelili výzvě, jak obrazově ztvárnit svět viděný očima slepnoucího člověka. Nejtěžší úkol připadl Andrzeji Chyrovi, který však ve filmu přímo exceluje. Především kvůli němu se vyplatí tento snímek zhlédnout.

Jacek Dziduszko, Kino na hranici 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama