Zari
ohodnotit

Cement

Další název:
Цемент
Žánr:
Země:
Rok:
1927
Délka:
88 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Cement
Ze světové filmové produkce největší pozornost na sebe přitáhl u nás film SSSR "Cement". A nejen proto, že tehdy z ruského kinemaografického umění, mohli diváci zřít na plátnech kin ukázky, které byly spíš ojedinělé.Takže: tento film, který mělo obecenstvo příležitost vidět, vyznačuje se vlastnostmi, které vyzdvihá jej hezky vysoko nad tehdejší průměr zkomercionalizované produkce jak evropské, tak americké.

"Cement", byl film, realizovaný podle běžného porevolučního románu, napsaného pro propagační potřebu Fjodorem Gladkovem. Jeho stručný děj je následující: Rudoarmějec se vrací demobilizován domů. Všechno je rozvrácené. Veliká cementárna, v níž pracovali všichni lidé z kraje, je nyní malá a opuštěná. Všude je zle po občanských válkách, které posud někde zuří. Nepracuje se, jen u strojů cementárny zůstal strojník, který o ně pečuje, takže mohou být spuštěny, jakmile bude zatopeno pod kotly.

Rudoarmějec Gleb Čumalov neváhá! Získá dělníky pro práci a neúnavně obíhá sovětské úřady, aby umožnily dekrety započat práci. Agituje, vyjednává, chodí z komise do komise a překonává všechny obtíže, kterými zahrazuje Čumalovi cestu sovětská byrokracie rad a výborů. Úřednické poměry v sovětském Rusku kreslí film velmi nepokrytě a ukazuje je odvážně v celé směšnosti. (Děj spadá do roku 1920). Všechno je posléze překonáno a cementárna se dává do pohybu. V čele má technického ředitele, který kdysi (1917) zradil členy sovětu bělogvardějcům.

Zachráněn od popravy vyvázl jen Gleb, který se nyní smiřuje s ředitelem, neboť nastaly nové dny, a jsou pryč časy, když člověk člověka držel za hrdlo. Ale film vedle byrokratických obtíží ukazuje i skutečnou sabotáž, s kterou se tehdy vedl zápas, ale i potlačení činnosti zbytků bílých band, aby nakonec film vyzněl optimisticky i předvedením plného pracovního ruchu. Pro ty detaily, demonstrující názorně a jadrně ruský život z počátku revoluce, pro detaily sledu tak napínavého byl film "Cement" velmi zajímavým. Dá se říci, že jeho převedením v našich kinech bylo jistě poučné v mnoha směrech.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

01:50 - 02:15

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Osud psaný kartami

01:40 - 02:10

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:45

24 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Bacíková

Bacíková Eva

Ján Lauko

Lauko Ján

Naposled navštívené:
Eva Bacíková

Bacíková Eva

Ján Lauko

Lauko Ján