Zari
ohodnotit

Flubber

Další název:
Disney's Flubber: The Absent Minded Professor
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
2.4.1998
„Robin Williams a hrouda zeleného slizu v hlavních rolích komedie pro vaše děti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Flubber
Profesorovi Philipu Brainardovi pomáhá v domácnosti jeden z jeho četných vynálezů, živý létající robotek ženského pohlaví Weebo. Večer si má Brainard brát Saru Jean Renoldsovou, prezidentku univerzity – ve své roztržitosti už dvakrát na obřad zapomněl – zamilovaná Weebo, která funguje zároveň jako hospodyně a elektronický záznamník, mu ale záměrně jeho závazek nepřipomene, a tak Sara čeká u oltáře opět marně. Zájem o ni má však také Wilson Croft, Philipův kolega, který mu ukradl už několik vynálezů; teď chce využít Sařina zklamání, aby mu „ukradl“ i nevěstu a z nepovedené svatby ji odváží domů. Philip vynalezne zelenou hmotu, která ožije a má schopnost donekonečna zvyšovat vloženou energii, a dá jí jméno Flubber (flying rubber – létající guma). Flubber je od chvíle svého vzniku v centru veškerého dění této komedie, díky jeho vlastnostem dochází k nejrůznějším fantastickým zápletkám a neuvěřitelným situacím…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Flubber
Profesor Phillip Brainard je sice vědecký génius, ale také nenapravitelný sklerotik. Už dvakrát zapomněl přijít na svou vlastní svatbu a jeho snoubenka Sara, povoláním prezidentka univerzity, už má Phillipovy zapomnětlivosti plné zuby. Co je jí platné, že ji podle svých slov miluje každou molekulou, když kvůli svým vynálezům nikdy nepřijde k oltáři. Ale tentokrát má profesor Brainard seriózní omluvu - při poněkud brizantnějším pokusu objevil to, o co usiloval dlouhá léta. Na první pohled obyčejný zelený sliz je ve skutečnosti částečně inteligentní hmota s nevyčerpatelnou zásobou energie. Phillip dal svému objevu jméno Flubber a s nadšením se pustil do zkoumání jeho možností. Jak se zdá finanční problémy univerzity jsou jednou pro vždy vyřešeny, protože s Flubberem v motoru dokáže auto létat. S Flubberem na podrážkách lze přeskočit celé basketbalové hřiště, takže s Flubberem zaregistrovaným na patentovém úřadě má člověk nadosmrti vystaráno. Přesně to si uvědomuje proradný Phillipův kolega ze studií, který mu už ukradl několik nápadů a tentokrát chce vedle Flubberu dokonce i Phillipovu rozhněvanou snoubenku Saru. Podaří se sympaticky potrhlému profesorovi s vydatnou pomocí svého létajícího robotka zachránit svůj vynález a přízeň milované ženy ? A nezapomene pak na svatbu i počtvrté ?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Flubber
Hmota podobná želé dokáže dělat neuvěřitelné věci, myslí, má pekelnou sílu a našemu hrdinovi pomůže dát všechny jeho osobní věci do pořádku. Samozřejmě, že přitom zažijete spoustu legrace a uvidíte množství triků, neboť tento rodinný snímek vznikl ve studiích Walta Disneye.
Třikrát zapomenout na vlastní svatbu, to už není jen tak. Nehledě na to, že nebýt starostlivého létajícího robotka Weebo (který aby si mnohdy zavařil motor, aby stihl vyžehlit všechny profesorovi resty), zapomněl by se i najíst, oholit, učesat, vypravit se do práce a tak podobně. Ovšem profesor Phillip Branard má omluvu - je totiž jinak geniálním vynálezcem, což jej do jisté míry ospravedlňuje. Skléróza na straně jedné, genialita na straně druhé, co z toho vyleze tentokrát?
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Flubber
Objev století má podobu ostře zeleného slizu, který disponuje spoustou energie, vlastní inteligencí a nadto i smyslem pro humor. V komedii plné poletujících gagů musí sklerotický profesor Brainard (Robin Williams) bojovat nejen o svůj vynález, ale i o svou vyvolenou.
program UH

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Flubber
Americká fantastická komedie Flubber je remakem staršího hraného snímku z produkce Walta Disneyho The Absent Minded Professor (r. Robert Stevenson), který se pod názvem Roztržitý profesor (1961) hrál i v našich kinech. (Nesmíme ji zaměňovat s nedávno uvedeným, obdobně laděným snímkem Zamilovaný profesor s Eddiem Murphym, který byl pro změnu remakem snímku The Nutty Professor z roku 1963, jehož název se u nás překládal jako Bláznivý profesor). Pohádkový příběh o potrhlém vynálezci, jenž objeví hmotu se schopností násobit získanou energii, poskytl v nové verzi studiu Industrial Light 4 Magie další možnost předvést bezmezné možnosti
digitální animace. - Univerzitní profesor chemie Philip Brainard (Robin Williams) vynalezne hmotu, která po každém impulsu, např. po nárazu s jiným předmětem, zvyšuje svou rychlost. Vynález dostane název flubber (Flying Rubber neboli létavá guma; v české verzi Roztržitého profesora šlo o " lomu "). S pomocí zázračné látky si sympatický a vrcholně nepraktický vědec po několika peripetiích získá zklamanou snoubenku Saru Jean, s níž se kvůli své' roztržitost třikrát zapomněl oženit, vyřeší finanční problémy univerzity a odrovná nečestného soka v lásce i ve vědě. - Zatímco se flubber v původním snímku vyznačoval pouze nadnášivými vlastnostmi, ve verzi režiséra Lese Mayfielda je
hmota schopná brát na sebe různé tvary a převtělovat se do několika postaviček (viz sekvence mambových "orgií", kde je flubber tanečníkem, partnerkou i mnoha diváky zároveň). Z neosobní hmoty tak vzniká "myslící" aktér dění. Novinkou je také postava živého, zamilovaného létajícího robotka ženského pohlaví Weebo a jeho/její něžný citový vztah k profesorovi. - Režisér Les Mayfield podřizuje způsob vyprávění nmohotvárnému zelenému hrdinovi, který tak zastiňuje i Robina Williamse v roli roztržitého vynálezce. Navzdory
snaze o místy třeskutou komičnost (původní scénář Billa Walshe přepsal John Hughes, známý mj. jako scenárista a producent snímku Sám doma a jeho dvou pokračování), je výsledný tvar především poněkud chladnou přehlídkou trikových dovednosti tvůrců z ILM. - Snímek Roztržítý profesor se dočkal pokračování pod názvem Son of Flubber (1963, Syn flubberu; r. R Stevenson) a TV remaku (1988).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Někteří lidé jsou roztržití. Občas zapomenou vyvenčit psa, hledají brýle, které mají na nose, nebo říkají manželce "Roberte". Obzvláště náchylní k roztržitosti jsou vynálezci a profesoři. Typickým případem je Philip Brainard (Robin Williams), který už potřetí zapomněl na svou svatbu s kolegyní Sárou (Marcia Gay Hardenová). Philip Brainard je pochopitelně vynálezce a profesor. Jeho roztržitost je neuvěřitelná a kdyby neměl svou malou létající (a upovídanou) minirobotku Weebo, nebyl by pravděpodobně vůbec schopen existence.

V poslední době si ovšem Philip i přes svou roztržitost začíná uvědomovat vážnost situace. Sára (kterou Philip opravdu miluje každou molekulou svého těla a dokonce i na subatomové úrovni) už má totiž dost opakovaných nevydařených svatebních obřadů a škola, na které Philip vyučuje, naopak nemá dost peněz a hrozí její uzavření. A jako by to nestačilo, do města přijíždí Wilson Croft, Philipův dávný soupeř, který mu kradl jeho objevy a nyní je připraven ukrást mu i snoubenku. Bez ohledu na osobní problémy se Philip pouští do série nebezpečných pokusů, aby objevil "metastabilní látku", která by škole pomohla vyřešit finanční problémy. A po jedné obzvlášť silné explozi objeví živý zelený sliz...

Pamatujete si ještě na "oživlou vodu" z Cameronovy Propasti? Tak nějak podobně (až na barvu) vypadá látka, kterou profesor objevil. Je pohyblivá, vysoce pružná, létající, mění tvar, má vlastní vůli a smysl pro humor. A dostane jméno Flubber ("flying rubber" = "létající guma"). První "praktické zkoušky" na sebe nedají dlouho čekat. Profesor nepozorovaně nanese Flubber na podrážky tenisek i na ruce členů školního basketbalového týmu, takže nic netušící studenti najednou jakoby zázrakem poletují vzduchem a dělají s míčem neuvěřitelné věci. Ještě revolučnějším počinem je létající auto, které profesor tajně sestaví ve své garáži. Ovšem přes všechno utajení se o Flubberu dozví zákeřný milionář a chce ho získat pro sebe. Myslíte, že profesor Brainard zachrání školu? Myslíte, že si nakonec vezme svou milou a potrestá padouchy? Nápověda: Flubber je rodinná komedie Disneyova studia.

Abyste si udělali o Flubberovi bližší obrázek, je důležité všimnout si jména producenta a scenáristy Johna Hughese. Flubber totiž do nejmenších detailů kopíruje úspěšný "vzorec" jeho posledního hitu - hrané verze 101 dalmatinů. V obou filmech jde o dva zamilované a o padoucha, který touží získat komický živel (štěňata nebo létající gumu), který zamilovaným patří. Dojde ke spoustě legračních honiček a komický živel nakonec zlikviduje padouchovy poskoky i samotného padoucha (všichni jsou potlučeni, znečistěni a někam spadnou) a dva hlavní hrdinové, jejichž láska byla celou epizodou ještě posílena, si jedou (spolu s komickým živlem) někam užívat. A podobně jako v případě Dalmatinů, vznikl i Flubber na motivy staršího filmu (Roztržitý profesor/The Absent Minded Professor z roku 1961).

Robin Williams je ve své obvyklé formě a hraje typického bláznivého Robina Williamse. Tváří se patřičně vyjeveně a chrlí vtípky, z nichž mnohé jsou zřejmě výsledkem jeho improvizace. Jeho roztržitost je tak absolutní, že nezbývá než se divit tomu, že je profesor Brainard ještě naživu. A zelený Flubber je mu přinejmenším rovnocenným spoluhráčem. Živý sliz, vytvořený v počítačích několika předních trikových studií, nejenže má vlastní osobnost, ale také naprosto bezchybně koexistuje s Williamsem i s ostaními herci v jednom záběru. Sedí jim na ruce, létá kolem nich, posmívá se jim (dokonce vydává i zvuky)... prostě "hraje". A dočká se i svého velkého sóla, když se rozpadne na desítky malých zelených panáčků, kteří předvedou velkolepé taneční mini představení na hudbu Dannyho Elfmana.

Jak potvrdily americké tržby, Flubber se přesně trefil do vkusu dětského publika. Pokud vlastníte nějaké ratolesti, Flubber jim udělá radost. Trošku komplikovanější je rozhodnutí, zda je do kina máte doprovázet vy, gramotní a starší 12 let. Z každého metru filmu totiž doslova čiší typická hughesovská vykalkulovanost a snaha stoprocentně se držet formule, která mu tolikrát přinesla úspěch. A samozřejmě bychom mohli znovu začínat s debatou, jak didaktické je brutální "legrační" likvidování neschopných padouchů, které má být zřejmě vyváženo trochou naivního moralizování o ceně lásky, obětování a tak vůbec. Dětem to zřejmě bude úplně jedno, ale dospělí se můžou zamýšlet nad některými kuriozitami, jako je podivný "dojemný" motiv zamilovaného, zemřelého a znovuoživeného robota (v tu chvíli mě napadlo, co by z toho dokázal vytěžit Cronenberg), prudké změny chování profesora, který se podle potřeb scénáře mění z maniakálního šílence v tichého, inteligentního člověka (že by rozdvojená osobnost?) a zajímavým je i fakt, že film byl zřejmě po natáčení radikálně upravován, protože v některých scénách, kdy není postavám dobře vidět do obličeje, se ozývají dialogy, i když herci nepohybují ústy.

Koneckonců, Flubber je šablonovité řemeslo a není na tom nic špatného. Jako si říkáte "No dobře, další Van Damme", můžete si tentokrát říct "No dobře, další Hughes" (Co se týče režiséra Lese Mayfielda, jeho poslední film Zázrak v New Yorku vznikl také v Hughesově produkci a také podle scénáře starého filmu). Pokud vidíte méně než tři filmy ročně, budete se u Flubbera možná i výborně bavit. V opačném případě mějte na paměti, že našich šedesát procent není určeno vám, ale cílové skupině tohoto filmu - vašim dětem.

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Son of Flubber (1963)

 Son of Flubber (1963)
Son of Flubber n
 
Žánr: komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Stevenson

(remake)

Roztržitý profesor (1961)

 Roztržitý profesor (1961)
Roztržitý profesor n
The Absent-Minded Professor
Žánr: komedie / rodinný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Stevenson

(remake)

TV Program

ČT1 - Manéž Bolka Polívky (1987) [TV...

00:40 - 01:50

37 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Sedmý terč (1984)

23:35 - 01:20

102 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 7: Moskevsk...

00:50 - 02:35

27 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Prima - Voják (2006)

00:50 - 02:35

27 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Messalina

Messalina
Messalina

Ašoka (Asoka)

Ašoka
Asoka

Mark Buntzman

Buntzman Mark

André Certes

Certes André

Geoff Morris

Morris Geoff

Lady Jane

Lady Jane

Ad fundum

Ad fundum
Ad fundum

Blacula

Blacula
Blacula

Malva

Malva
Malva

Gasi

Gasi
Gasi

Naposled navštívené:
Messalina

Messalina
Messalina

Ašoka (Asoka)

Ašoka
Asoka

Mark Buntzman

Buntzman Mark

André Certes

Certes André

Geoff Morris

Morris Geoff

Lady Jane

Lady Jane

Ad fundum

Ad fundum
Ad fundum

Blacula

Blacula
Blacula

Malva

Malva
Malva

Gasi

Gasi
Gasi