Cerven
ohodnotit

Nebe, Peklo [BR kinodistribuce]

Další název:
Heaven Hell; Nebe, Peklo, Země, Ráj;
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
12.8.2010
„Film o rozkoši mezi Nebem a Peklem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Dokument Davida Čálka zachycuje čtveřici lidí rozdílného věku, zaměření i povolání, kteří objevili rozkoš v bolesti a svou neobvyklou vášeň nepotlačují ani neskrývají. Tvoří uzavřené společenství, které samo sebe označuje zkratkou BDSM, a jehož členové se zabývají nejrůznějšími způsoby bolesti od tetování a piercingu, přes branding, bondage, sado maso a elektrostimulaci, až po další formy „osvobozeného pohledu na rozkoš a její možnosti“. Bolesti se oddávají dobrovolně, často za ni platí, posouvá jejich vnímání za hranice běžného života. Komunita BDSM, kam naši hrdinové patří, funguje v Čechách již řadu let a její kořeny můžeme hledat v dobách temného komunismu. Dodnes však zůstává utajeným společenstvím spiklenců slasti, kteří se na veřejnosti poznají podle znamení, která znají jen oni. „Ve filmu jsem se pokusil přistoupit k těmto lidem nebulvárním způsobem, i když, jak napovídá název cyklu „Bez cenzury“, způsobem otevřeným tak, jak byli protagonisté otevření ke mně. Ze začátku mi běhal mráz po zádech, ale postupně jsem i pro jejich fascinaci našel pochopení,“ podotýká režisér David Čálek.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Dokument vzešlý ze soutěže pořádané společností HBO Česká republika nahlíží do komunity lidí s neobvyklými koníčky označované zkratkou BDSM (Bondage, Dominance, Sadismus, Masochismus). Portrétuje několik mužů a žen, kteří se vyžívají v extrémně bolestivých či nestandardních formách rozkoše.
Filmová ročenka 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Mozaika o čtveřici lidí, kteří objevili rozkoš v bolesti a svou neobvyklou vášeň nepotlačují ani neskrývají. Tvoří uzavřené společenství, jež samo sebe označuje zkratkou BDSM. „Budeme sledovat lidi, kteří se bolesti oddávají dobrovolně, často za ni platí a bolest jim působí rozkoš či posouvá jejich vnímání za hranice běžného života,“ vysvětlují autoři. „Nebudeme se zabývat případy patologickými, kdy člověk mentálně narušený jedná tak, že si způsobuje bolest nebo se poškozuje často s trvalými následky. Naši čtyři hrdinové se do náruče bolesti vrhají dobrovolně a sledují přitom zasvěcení, které jim bolest v různých formách poskytuje,“ dodali tvůrci. V 90. letech se objevili na veřejnosti do té doby skryté nabídky sexuálních služeb. Města byla doslova zaplavena sex shopy, bordely a eskortními servisy. Komunita BDSM neprodělala tuto explozi, ale zůstala až dodnes ve skryté tichosti, která jí dává paradoxně více svobody být dál sama sebou, jakousi sklepní organizací bez vedení, společenstvím spiklenců slasti, kteří se na veřejnosti poznají podle znamení, která znají jen oni. Média sice občas přinesou senzační reportáž z jakési divoké party, ale zobrazují zpravidla jen efektní vršek ledovce, aniž by se zajímala o jeho zbytek. BDSM zkratka pro komunitu lidí zabývajících se nejrůznějšími způsoby bolesti od tetování a piercingu, brandingu, bondage, sado maso a elektrostimulací, ale i dalších forem „osvobozeného pohledu na rozkoš a její možnosti“.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Režisér dokumentárních i hraných filmů, kameraman, střihač a producent David Čálek (nar. 1971) je autorem celovečerního dokumentu Nebe Peklo. Aktéři, jejichž portrét snímek přináší, se řadí mezi vyznavače netradičních, často bolestivých praktik sebeuspokojování, kteří jinak žijí docela obyčejné životy. Tuto sexuální orientaci, při níž se jedná o praktiky založené na představě, že jeden partner je nadřazen, a jež se označuje zkratkou BDSM (bondáž, dominance, sadismus, masochismus), považují odborníci za poruchu sexuálních preferencí. Základní charakteristikou je, že dotyčné nevzrušuje pohlavní styk, nýbrž nějaká náhradní aktivita. Protagonisté snímku se nechtějí ani nepotřebují ze svých zálib léčit ani je tlumit. Chtějí si prostě užívat. - Tradiční formou natočený, civilně pojatý a místy i humorný film, se snaží přiblížit tuto minoritu. Zůstává však jen na půl cesty v odhalování niter postav a ani nejde hlouběji k tématu, jímž může vzdáleně připomínat hraný snímek Spiklenci slasti Jana Švankmajera (FP 10/96). - Film vznikl v rámci cyklu televize HBO Bez cenzury.
-dh-, Filmový přehled 2010/9


Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Dokument kameramana a režiséra Davida Čálka vznikl jako součást projektu televizní stanice HBO s názvem Bez cenzury. Nebe peklo naplňuje koncept pořadu beze zbytku - věnuje se okrajovým, většinovou společností odmítaným postojům a komunitám, konkrétně subkultuře BDSM (Bondage/Dominance/Sado/Maso).
Čálek se zaměřuje na praktiky, hodnoty a názory čtyř členů této komunity, kteří v latexových maskách, s bičíkem, maskou koně a dalšími pomůckami představují svůj světonázor a sexuální orientaci navzdory převládající morálce. Jejich proklamace rovnosti, konkrétní praktiky a mnohdy zarputilé názory odhalují prvky společné s dalšími subkulturami.
Výjimečnost lidí hlásících se ke kultu S/M spočívá především ve snaze zdůraznit význam sexuálně nestandardních projevů, které ústí v dobrovolné tělesné týrání na hranici sebepoškozování.
Dokument Nebe peklo představuje velmi přesným a tolerantním pohledem zákulisí života lidí, kteří vyznávají extrémní sexuální chování. Ty však - byť by mohly být diagnostikovány jako sexuální perverze - většinou vycházejí z dávných potlačených frustrací či osobních preferencí (Altairova obsedantní úcta ke koním a fetišizace jejich podoby do vlastní komunitní masky).
Snímek může působit až schizofrenně zneklidňujícím dojmem (veřejné vs. soukromé vystupování hlavních aktérů), přesto jeho zásadní význam spočívá v přiblížení daných postojů a praktik většinové společnosti. Toto odhalení je o to poutavější, že hlavní aktéři v civilu působí jako průměrní lidé, zatímco v soukromí praktikují kult sebepoškozování, profesionálních sexuální her na otroky, mnohdy inklinují k magii, okultismu nebo new age mystice.
Čálkův uhrančivý dokument je rovněž svéráznou a otevřenou polemikou o hranicích svobody (v tomto případě demonstrovaných sexualitou), které si v průběhu naší socializace vytváříme a které si také necháme násilně, mnohdy nevědomě normovat podle stereotypů konzervativní společnosti.
Pavel Bednařík, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Nebe, Peklo
Celovečerní dokument o lidech, kteří se nebojí ukázat, jaké podoby má jejich celoživotní záliba v sadomasochistických praktikách. Volně propojené portréty Altaira, který svou orientaci zajímavě propojil se světem koní, milovnice latexů Fronémy, věčně provokující Lenky či vládní úřednice Terezie doplňuje hudba britské skupiny Tiger Lillies.
45. MFF Karlovy Vary


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Princezna a půl království (20...

20:10 - 21:45

91 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Návštěvníci II - V chodbách ča...

20:00 - 22:00

101 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno!

20:20 - 21:55

81 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

21:30 - 22:50

11 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama