Papilio (1986)

Papilio
66.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.5.1987        
    Délka: 97 min., 2 736 metrů
„O motýlovi, ženách a spálených křídlech.“
POZOR, SPOILER

František Cepek je nadané dítě. Už jako malý uměl číst a psát. Jenže se narodil ve špatné době.

Frantovi se líbí dcerka pana továrníka. Když jí jednou nese obvyklou kytici, najde dům jejich rodiny vyrabovaný. Je z toho velmi smutný.

Ve fabrice s ním pracuje muž jménem Telc, kterému říkají Hrabě. Ten se stále chlubí svými úspěchy u žen a jednoho dne se rozhodne, že si vezme Frantu „do učení“. A hned jej bere s sebou, když si vyjíždí na motorce se spolupracovnicí Annou. Tu zatáhne do nějaké ruiny, kde má postel. Tam jí řekne, aby se svlékla - a ona poslechne. Tím má Franta za sebou první lekci.

Druhá má Frantu naučit najít si lidi, kteří by za něj dělali nepříjemnou práci.

A pokračují další lekce. Při jedné dělají falešné kontrolory zatemnění, pak jsou v hospodě, kde karbaní, nakonec Hrabě nabídne Frantovi ve svém bytě svou manželku. Ona i Franta tak končí v ložnici. Když Franta pozdě v noci přinese domů naloupený proviant, nesklidí úspěch. Naopak obdrží od otce výstavního facana.

Pak najdou s Hrabětem letáky a Franta je pozván k novému řediteli. Ten bydlí ve stejné vile jako Ema, ředitel nabízí Frantovi její obraz a také možnost studovat. Večer se Franta do vily vrací, ale s celou partou, a kradou, co se dá. Jenže někdo zvoní. Je to nějaký mladík zvaný Blonďák, a toho mladík s přezdívkou Bobr zneškodní. V jeho kapse najdou seznam lidí, kterýžto se později stane hlavní věcí v životě Franty i Hraběte. Papír s udáním Hrabě skrývá a nemíní jej vydat. Následuje vylákání manželky Hraběte a přehrabání celého jeho bytu. Pak je nalezen Blonďák v továrně, a to v niklovací lázni. Utopený.

Hrabě je přepaden a skupina odboje po něm stále chce ten seznam. Nyní již Hrabě ví, že jej Franta zradil. Ale zcela jistě to není on, kdo na něj později shodí těžké břemeno, před kterým Hrabě uhne na poslední chvíli.

Ani z party už s Hrabětem nechtějí chodit, protože mají z odboje vítr. Hrabě jde přesto na lup a je při akci vyfocen. Nato je v práci zatčen a končí u výslechu. Po něm jsou zatčeni muži, kteří byli v onom dopise na seznamu. Franta ví, kdo zradil a jde rovnou za Hrabětem. Ten se nepřímo přizná a František na něj míří podomácku vyrobenou zbraní. Hrabě však nevěří, že by Franta dokázal vystřelit...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Svoboda
 
 
hraje:
Milan Kňažko (dělník Telc zvaný Hrabě), Filip Renč (František Cepek), Pavel Nový (Bobr), Marcel Vašinka (Cynda), Ivana Chýlková (Telcová), Lenka Skopalová (Anna), Jiří Kodet (ředitel továrny), Štefan Mišovic (Matějka), František Švihlík (Knobloch), Alois Liškutín (mistr), Miloslav Štibich (otec), Jana Vychodilová (matka), Lubomír Kostelka (majitel vily), Valentina Thielová (manželka majitele vily), Jan Pohan (odbojář), Josef Šebek (tajný), Stanislav Štícha (Kodraz), Jaroslav Vozáb (karbaník s brýlemi), Jana Janatová (Ema, Františkova přítelkyně), Jana Robenková (Červená), Karel Bělohradský (dělník), Bohuslav Ličman (host v hospodě), Arnošt Böhm (udavač Kronďák)
 
 
námět:
Miroslav Vaic
 
 
scénář:
Miroslav Vaic
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Jozef Revallo
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Nový
 
 
kostýmy:
Dimitrij Kadrnožka
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Jiří Moudrý
 
 
vedoucí produkce:
Petr Čapek
 
 
II. kamera:
Rudolf Jokl
 
 
II. režie:
Hana Hanušová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Štambach, Václav Marhoul, Daniela Jenčíková
 
 
asistent režie:
Milan Špinka
 
 
asistent kamery:
Bohumil Vodička
 
 
fotograf:
Zdeněk Vávra
 
 
výprava:
Jiří Libánský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.