Pohádka máje (1940)

Pohádka máje
72.5 %
 
 
    Žánr: romantický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.10.1940        
    Délka: 88 min.
„Okouzlení láskou a jarní přírodou ve filmové adaptaci románu Viléma Mrštíka“
POZOR, SPOILER

Mladí studenti v noci vyvádějí svérázné kousky v malé a úzké ulici, mají z toho pak velké pozdvižení. Ne toliko majitelé obchodů, jimž byly namazány kliky, přehozeny štíty s jejich živnostmi a pár dalších věcí.

Ráno se studentovi Richardovi těžce vstává, když jej paní domácí žene z postele. Pak jde do hospody na snídani a povídá číšnici, že pojede ke strýci do Ostrovačic. A tak se také stane. Zde se ocitá na tanečním bále, kde pozná dceru revírního Helenku. Ta odmítá tancovat, až po dlouhé době se ji povede přemluvit. Uprostřed tance se však Helence udělá nějak divně a jde z kola ven.

Richard je zpět na studiích a neví, že zrovna čtou jeho rodiče dopis, ve kterém je žádá o peníze. A taky jiný, v němž na něj prasklo, že dluží za dvě stě obědů. K rodičům také přichází pan Peka s tím, že mu Ríša dluží desítku. A také řekne vše o něm. Otec se naštve a žádá o pomoc strýce. Ten vidí jediné řešení a zve Ríšu písemně k sobě. Ten to bere jako výhru a odjíždí.

V Ostrovačicích mu nejprve jeho strýc, který jest knězem, trochu vydyndá. Richard vypadá, jako že si to bere k srdci. Pak se ocitá na hájovně u pana revírníka, kde se opět setká s Helenou. Vlastně přišel jen vyřídit pozvání, aby přišli všichni z hájovny ke strýci. Helenka nechce, ale když se fořt naštve, jde také. A jde také s Richardem do zahrady, kde se pokusí jí políbit ruku, a je zle. Helenka zazmatkuje a prchá.

Je jasné, že se Ríša zamiloval. Píše Helence zamilované dopisy, ale ona neodpovídá. Ríša to nevzdává a jednou ji najde u studánky v lese. Zde teprve jest mu povoleno vyjádřiti své city. Ale již se jejich vztahy prohloubily a sám Helenčin tatík je zastihl v lese spolu.

Láska je láska, ale žízeň je žízeň, a tak Richard zajde do hospody. Na další rande přijde unavený a usne.


Na další schůzce se omlouvá a Helenka mu dá nahlédnouti do svého deníčku. Následuje smíření. Ne na dlouho, protože jí začne vyprávět o ženách v Praze a opět následuje rozepře.

Richard se nedočká odpovědi na dopis, a ještě mu vydyndá její otec, když se náhodou setkají na cestě. I strýc mu vynadá a posílá jej pryč. Již jej zde nechce.  Autor: Pitryx

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Nataša Gollová (Helenka), Jaroslav Vojta (revírník), Leopolda Dostalová (teta Marta), Svatopluk Beneš (student práv Ríša Gregor), Theodor Pištěk (Ríšův otec), Marie Blažková (Ríšova matka), Jaroslav Průcha (strýc farář), Vlasta Fabianová (bytná Ríši), Miloš Nedbal (manžel bytné), Božena Šustrová (Cilka), Hermína Vojtová (matka Cilky), Slávka Procházková (Kačka), Stanislava Strobachová (Kudrnáček sklepnice u Pinkasů), Miloš Šubrt (hajný Voříšek), František Kovářík (stařík bylinkář), František Hlavatý (farář), Filip Balek-Brodský (pan řídící), Stanislav Neumann (kostelník), Emanuel Hříbal (host na faře), Bedřich Ulrych (kaplan), Martin Raus (student Pechát), Jindřich Fiala (dirigent), Antonín Jirsa (hostinský), Jiří Hron (číšník v hospodě), Elsa Vetešníková (sklepnice), Josef Oliak (domovník), Alois Dvorský (soused)
 
 
námět:
Vilém Mrštík (román "Pohádka máje" (1897))
 
 
scénář:
Otakar Vávra
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich, Václav Švec (verchní číšník Melichárek)
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.