Zari
ohodnotit

Předtucha

Žánr:
Rok:
1947
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1947
„Psychologicky laděné drama podle stejnojmenné novely Marie Pujmanové“
Popis / Obsah / Info k filmu Předtucha
Je léto a rodina profesora Jelínka s dětmi Jarmilou, Václavem a Ivanem tráví prázdniny na letním bytě. Dospívající Jarmila má svou partu, s níž sportuje a chodí na výlety. Do jejího ustáleného světa však náhle vpadne muž, povýšeně se chovající Toufar. Jeho světácké dvoření Jarmilu přitahuje, ale také uvádí ve zmatek. Rodiče odjíždějí na lingvistický sjezd do zahraničí a Jarmila už toužebně čeká, až se zbaví jejich dohledu. Po odjezdu rodičů se dívka odhodlá navštívit Toufara v jeho chatě. Zde ji najednou zachvátí předtucha, že se rodičům něco stalo, a Jarmila z chaty uteče. V téže době i její matka zneklidní a na jedné ze zastávek vystoupí i s manželem z vlaku. Jarmila se svěří se svými obavami sourozencům. Večer rádio oznámí, že došlo k nehodě vlaku, v němž rodiče cestovali. Zdrcené děti jakoby náhle dospěly. Jarmila se stará o bratry a připravuje se na život bez otce a matky. Naštěstí ráno přijde od rodičů telegram, oznamující, že jsou živi a zdrávi. Zmoudřelá Jarmila se vrací ke své partě.

zDROJ: nfa


Popis / Obsah / Info k filmu Předtucha
Je slunečné léto a rodina profesora Jelínka tráví poklidný prázdninový čas na letním bytě v Rychnově. Jejich dospívající dcera Jarmila sice lituje, že rodiče odjíždějí na několik dní na zahraniční vědecký kongres, ale velmi rychle si u řeky najde na dobu nečekané svobody a volnosti náhradu. Sportuje, se svou partou chodí na výlety a potkává záhadně se tvářícího mladého muže jménem Toufar. Muž ji nesmírně přitahuje, ale zároveň uvádí ve zmatek, je znepokojena jeho zlověstnými, panovačnými řečmi, jeho uhrančivým charismatem. Zamilovaná dívka navštíví Toufara v jeho chatě, tam ji však najednou zachvátí předtucha, že se rodičům stalo něco zlého. Ve svém milostném poblouznění navíc nevidí, že zkažený nesympatický Toufar rozhodně není tak báječný, jak si ona myslí. Večer se pak z rádia dozví, že došlo k nehodě vlaku, ve kterém jeli její rodiče...

Psychologicky laděný snímek natočil v roce 1947 režisér Otakar Vávra podle stejnojmenné novely Marie Pujmanové. V hlavní roli dospívající Jarmily se představí Nataša Tanská, kterou si režisér vybral v konkursu. Rudolf Hrušínský tu ztvárnil první ze svých pověstných rozporuplných postav, u nichž i více či méně hmatatelné zlo doslova fascinuje.


Popis / Obsah / Info k filmu Předtucha
Rodina profesora Jelínka tráví prázdniny na letním bytě v Rychnově. Dospívající dceři Jarmile je líto, že rodiče odjíždějí na několik dní na zahraniční vědecký kongres, ale využívá nastalé s vobody k schůzkám se záhadně se tvářícím mladým mužem. Náhle má nutkavé tušení, že rodičům hrozí v cizině vážné nebezpečí...
Film podle stejnojmenné předlohy natáčel v létě 1944 Miroslav Cikán s Janou Dítětovou. Projekt však zůstal nedokončen.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Předtucha
Na sklonku léta 1944 bylo natočeno jen několik exteriérových scén na Písecku. Pak byly práce na filmu zastaveny. V roce 1947 se k tomuto námětu vrátil režisér Otakar Vávra.

Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Předtucha (1944)

 Předtucha (1944)
Předtucha n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Miroslav Cikán

(jiná verze filmu)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ben Hecht

Hecht Ben

Josef Hampacher

Hampacher Josef

Patrick Wilcox

Wilcox Patrick

Carmen Mathews

Mathews Carmen

Bláhový sen

Bláhový sen

Ranní káva

Ranní káva

Deň v Phnom Penhe

Deň v Phnom Penhe
Deň v Phnom Penhe

Naposled navštívené:
Ben Hecht

Hecht Ben

Josef Hampacher

Hampacher Josef

Patrick Wilcox

Wilcox Patrick

Carmen Mathews

Mathews Carmen

Bláhový sen

Bláhový sen

Ranní káva

Ranní káva

Deň v Phnom Penhe

Deň v Phnom Penhe
Deň v Phnom Penhe