Zari
ohodnotit

Případ Z-8

Žánr:
Rok:
1948
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
26.2.1949

Komentáře k filmu Případ Z-8

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.10.2017

“Víte, že znárodněný   průmysl patří lidu. Naše   továrny plní výrobní plán   a jsou nejmocnější oporou   státu. Vybízíme vás proto   znovu! Bojujme proti reakci!   Zvyšte výkony! Braňte své   závody před   záškodníky!” Ano, právě   toto se ozve na konci snímku   z podnikového ampliónu.
Po vítězném Únoru   roku 1948 se vše patřičně   stranicky rozjelo na plné   obrátky. Plnil se plán,   bojovalo proti   záškodníkům, budoval mír.   K úspěšnosti cílů bylo   zapotřebí i nějaké té   propagandy a k tomu se   výborně hodil film. Tzv.   výrobních vzniklo   neskutečné množství a   kupodivu všechny měly hodně   společné. Chuť pracovat,   plnit plán, přicházet se   zlepšováky a hlavně bojovat   proti imperialistickým   záškodníkům. A tento   snímek je jeden z těch   prvních. Tématicky se jedná   o průmyslovou špionáž,   což však na druhou stranu   není nic divného ani v   dnešní době. V roce 2013   vznikl např. přímo v   Hollyvoodu snímek   ´Špionáž´. Konkurenční   boj brojil, brojí a brojit   bude. V tomto klasickém   českém snímku je dějově   pojednána poválečná doba v   železárnách. Těžký   průmysl přišel vůbec   straně na chuť, jakoby jiný   neexistoval a tak si lze   všimnout, že i v dalších   snímcích byl hojně   používán. Příběh   jednoznačný. Točí se kolem   nalezených zápisků   belgického vědce   pojednávající o nové   technologii lisování   kovového prachu. A protože   jeho zavedení znamená pro   podnik snížení odpadového   materiálů a úsporu, je o   něj okamžitě nenadálý   zájem. Průmysloví agenti s   úmyslem tyto zápisky získat   jdou do akce. A tak o   sabotáže není nouze. Ano,   jedná se o místy až   přehnanou agitku, ale z   filmařského hlediska není   natočen nijak špatně. Má   pevný scénář, udržuje si   tempo a má svoji živost.   Dnes sice vyvolává kyselý   úsměv, ale co si budeme   povídat. Agitky se točí i   dnes, jen z druhé strany   barikády.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.1.2014
Asi to bude tím, že jsem   během velmi krátkého   období (víkend) zvládla   tři budovatelské filmy   (Zocelení, Bylo to v máji a   Případ Z-8) a tak mně   připadá, že v padesátých   letech nikdo nepekl rohlíky a   neučil děti ve škole, ale   všichni kalili ocel. A   všichni u toho chytali zlé   reakcionáře, včetně   slečny sekretářky.
U   Případu Z-8 je kladnou   stránkou filmu alespoň   detektivní zápletka a   účast solidních herců,   Jiří Dohnal měl ve filmu v   podstatě jednu scénu,   Ladislav Boháč byl ve své   roli velmi umírněný, Josef   Bek zůstal kladným až do   morku kostí, i když to ze   začátku vypadalo, že by   mohl alespoň jednou...ale   kdeže.
Hlavně, že se   na konci nezpívala   Internacionála jako u   Zocelených.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.11.2009
Tak toto je další   propaganda, taková, jaká má   být. Byla natočená už v   době po Vítězném únoru, a   toto vítězství bylo třeba   oslavit a připomenout.   Místem příběhu se   stávají hutě. Průmyslová   a strojírenská výroba byla   upřednostňována. Občas i   úřednictvo se připojilo. V   příběhu se píše rok 1947,   dělný lid je uvědomělý,   avšak až na jednoho našeho   hrdinu. Zlepšovatel Smazal   není řádně oceněn, a tak   remcá, shazuje ostatní a   snaží se uvěřut těm, co   nosí klobouky. Ti dobří   však v těchto filmech nosí   čepice. To je takové   rozlišovací znamení. Kdo   měl klobouk, ak to jistě   musel být i prozápadní   grázl. A když to bylo ve   spojení s černými brýlemi,   tak to byla tutovka.
Dělník Smazal je tedy   zneuznán a tak se snaží   chytit příležitosti   pracovat za hranicemi.   Naštěstí nakonec procitne.   Pozná, že jedná s lumpy,   kteří chtějí získat   tajeství využítí kovového   prachu. A navíc ještě tu   továrnu chtějí vyhodit do   vzduchu.
Jaké má   film hodnoty? Příběh? Jo,   jde to. Erotika? Když se   spokojíte s vyhrnutými   rukávy sekretářky   ředitele. Dobový dokument?   To je hodnota vysoká. Jinak   řečeno. Film není nudný.   Dnes se nám zdá směšný.   Před třiceti lety by u   někoho budil vztek. V době   vzniku tomu u nás lidé   věřili.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kevin McNally

McNally Kevin

Monique Adélaïde

Adélaïde Monique

Provdám svou ženu

Provdám svou ženu
Provdám svou ženu

Josef Rovenský

Rovenský Josef

Libuše Švormová

Švormová Libuše

Maurice Baquet

Baquet Maurice

Naposled navštívené:
Kevin McNally

McNally Kevin

Monique Adélaïde

Adélaïde Monique

Provdám svou ženu

Provdám svou ženu
Provdám svou ženu

Josef Rovenský

Rovenský Josef

Libuše Švormová

Švormová Libuše

Maurice Baquet

Baquet Maurice