Sahara (1983)

Sahara
67.4 %
 
 
    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 95 min.
„Jak dopadne závod napříč Saharou, když auto řídí krásná mladá dívka, a v krajině se bojuje?“
Pouštní nájezdníci postřílí skupinku potulných cikánů. Jen nejmladší z nich se zachrání. Píše se rok 1929, a dcera významného amerického konstruktéra - Dale Gordonová - Brooke Shields zkouší nové otcovo auto na závody. Není ale s výkonem motoru spokojená. Mechanika žádá, aby zjistil, proč má motor tak slabý výkon. Večer se koná v jejich sídle malá oslava, a také se probírá nastávající závod, který vede přes Saharskou poušť. Uprostřed bouřlivé debaty přiběhne mechanik s tím, že v motoru našel piliny. Její otec jde ihned s mechanikem závadu odstranit, ale při testováni se těžce zraní a umírá.

Před tím, než zemře mu Dale slíbuje, že závody pojede. Jediná potíž je v tom, že se tehdy ženy nemohly takového závodu účastnit. Dale tento problém vyřeší po svém, nejdříve se vydává za mladého muže s knírkem, s vlasy pod parukou, poté svou krásnou hřívu před startem schová pod čapku, a spolu s mechaniky vyjede dobrodružství vstříc. Na startu zjistí, že jejím nejvážnějším konkurentem je německý závodník von Glessing - Horst Buchholz. Mimoto vážné nebezpečí představuje i kmenová válka mezi jednotlivými pouštními kmeny. Těsně po odstartování Dale odhodí čepici a knír a skvostně jede. Netuší, mimo jiné, že už večer ji viděl na balkoně hotelu mladý náčelník jednoho kmene Jaffar - Lambert Wilson, který je Dale okouzlen. Jeho strýc Rasoul - J.R. Davies ji však během závodu přepadne a celou posádku zajme. Jaffar je mimo jiné absolventem Cambridge, a žije u něj jeden z jeho profesorů - Cambridge - John Mills, který se po ukončení jeho studia rozhodl žít v poušti. Dale se proti své vůli do Jaffara zamiluje a stane se jeho ženou podle arabského zvyku. Když ráno tajně opouští kmen, aby pokračovala v závodě, dostane se do zajetí šejka kmene Hamache, se kterým obchoduje von Glessing. Předal totiž náčelníkovi auto, které šlo rychle předělat na obrněný vůz, který se Dale podařilo zničit při přepadení Jaffarovy vesnice dynamitem.
Náčelník kmene Beg uvrhne Dale do vězení v jeskyni, kde jsou v jámě pod ní nebezpečné šelmy, které ji ohrožují. Jaffar se okamžitě rozhodne Bega přepadnout a vysvobodit Dale, což se mu podaří, a vybídne jí, aby pokračovala v závodě. Nedaleko místa bojů čekají její přátele - mechanici, aby ji předali auto a ona mohla podle přání otce dokončit závod. Několik kilometrů před cílem se setkává s podlým von Glessingem, a nastane tvrdý závod o vítězství, o kterém nakonec rozhodne ulomené kolo na Glessingově voze. Za vítězku závodu Saharskou pouští je vyhlášena Dale, která se ale rozhodne vrátit do pouště, a odjíždí za Jaffarem.......  Autor: clara.bow

režie:
Andrew V. McLaglen
 
 
hraje:
Brooke Shields (Dale), Lambert Wilson (Jaffar), Horst Buchholz (von Glessing), John Rhys-Davies (Rasoul), Ronald Lacey (Beg), Cliff Potts (String), John Mills (Cambridge), Steve Forrest (Gordon), Terrence Hardiman (Browman), Rocky Taylor (Kamal), Shahar Cohen (Abu), Perry Lang (Andy), Gabi Amrani (Omar), Rolf Brin (Kurt), Yehuda Elboim (Dramn)
 
 
námět:
Menahem Golan
 
 
scénář:
James R. Silke
 
 
kamera:
David Gurfinkel
 
 
hudba:
Ennio Morricone
 
 
kostýmy:
Mario Carlini
 
 
střih:
Alan Strachan
 
 
produkce:
Menahem Golan, Yoram Globus
 
 
masky:
Eileen Fletcher, Moni Mansano
 
 
spolupráce:
David Varod
 
 
vedoucí výroby:
Luciano Spadoni
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.