Šahrazád (1985) [TV inscenace]

Šahrazád
69.2 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 49 min.
„Pohádka na motivy příběhů Tisíce a jedné noci.“
POZOR, SPOILER

Muži sultána Chalífa Hanúa odvádějí dívku jménem Džamíla. Otec ji nechce pustit. Každý zde totiž ví, že po svatbě bude popravena. Tak se to děje již léta, je to zákon. Za Džamílu se nabídne její sestra Šahrazád a je tedy odvedena ona.

Šahrazád začne vládci vyprávět příběh o hospodské, která měla odevzdat uschovanou skříňku třem kupcům, ale dopustila se chyby a ocitla se u soudu. A zde s vyprávěním končí. Konec se dozví pán až druhý den. Zde pak dává další příběh k dobru, totiž o zloději a kupci. Tento příběh však již dokončí. Nu a velký sultán chce další den slyšet další příběh. Ale to už vezíra nakrkne a pokusí se udělat Šahrazád čáru přes rozpočet. To mu však nevyjde, a tak může dívenka přidat další pohádku, bude opět o zloději, který krade jen jeden groš...  Autor: Pitryx

režie:
Eugen Sokolovský
 
 
hraje:
Irena Konvalinová (Šahrazád), Vladimír Krátký (chalíf Harún), Miroslav Donutil (vezír), Jaroslav Kuneš (otec), Monika Ottová (Džamíla), Aranka Lapešová (hostinská), Roman Mecnarowski (soudce), Arnošt Goldflam (kupec), Miloslav Maršálek (kupec (jako Miloš Maršálek)), Vladimír Hauser (kupec), Zdeněk Junák (kupec na tržišti), Břetislav Rychlík (zloděj), Jiří Pecha (hlídač), Mojmír Maděrič (sultán), Pavel Zatloukal (zloděj), Vilém Pfeiffer (strážce pokladu), Jan Zvoník (ministr), Milan Holubář (generál), Rudolf Chromek (generál), Marie Beránková (role neuvedena), Martin Zahálka (role neuvedena), Martin Havelka (role neuvedena), Franta Kocourek (role neuvedena (jako František Kocourek)), Irena Žáčková (role neuvedena), Ivana Kaslová (role neuvedena), Lenka Garajová (role neuvedena), Simona Prasková (princezna)
 
 
scénář:
Karel Tachovský
 
 
kamera:
Pavel Šindelář
 
 
hudba:
Petr Skoumal
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Schüller (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Oldřich Schüller (výtvarník kostýmů), Ivana Hanušová
 
 
střih:
Jaroslav Rásocha
 
 
zvuk:
Rudolf Večeřa
 
 
choreografie:
Marie Turková (pohybová spolupráce)
 
 
II. kamera:
Jiří Kačírek, Ladislav Prajsner, Dalimil Řehák
 
 
masky:
Květoslava Zavřelová
 
 
dramaturgie:
Jiří Stejskal
 
 
asistent režie:
Gabriela Babičová
 
 
výprava:
Miroslav Dvořák, Jaroslav Cvetler
 
 
vedoucí výroby:
Hana Vrbová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.