Skrývačky (2008) [TV film]

Skrývačky
62.9 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 88 min.
„Rodinným tajemstvím neutečeme. Zuzana Maurery a Ivana Stejskalová jako nevlastní sestry, kterým matka zanechala opuštěný dům.“
Ve starém venkovském domě, do něhož po dlouhé době přijíždějí po smrti své matky dvě sestry, Vilma a Hela, se odehraje komorní příběh o lásce a hledání cesty od jednoho k druhému. Film přinese na televizní obrazovku v několika zachycených osudech kromě jiného téma o tom, jak může člověka, v dobrém i ve zlém, formovat jeho rodinné prostředí, jak citlivě se na nás podepisují nevyřčená a zatajená slova a jak bolestná je někdy zkušenost z váznoucí komunikace. Dvě mladé ženy, mezi nimiž je odstup šestnácti let, vnímají každá po svém krajinu, v níž stranou rodiny prožívala svůj život jejich matka. Kdoví, možná jim tento dům odkázala právě proto, aby měly důvod znovu se potkat a aby zpětně porozuměly některým souvislostem. Mimo jiné nacházejí obrazy, které jejich matka malovala. Jakoby jim tak posílala své vzkazy a upomínky na důležitá místa, lidi i události... Zveme Vás na předpremiéru 6. května 2009 v 10.00 hodin v klubu MAT na Karlově náměstí v Praze. Představitelé hlavních rolí, režisér a další tvůrci se těší na setkání s Vámi a jsou připraveni následně odpovídat na Vaše dotazy. Svou účast potvrďte na jolanda.pilarova@ceskatelevize.cz Starý opuštěný dům na konci vesnice skrývá tajemství. Najdou úspěšná lékařka a mladá výtvarnice, dvě sestry, které se léta neviděly, společně sílu vzdorovat vlastním předsudkům i vpádu nezvaných společníků? Na pozadí rozdílného životního stylu, generačního zařazení a odlišného postoje k rodinné historii hledají obě hlavní hrdinky záchytné body pro sesterskou vzájemnost i naplnění představ o vlastním soukromí. Režisér Martin Repka objevil pro diváky České televize nové tváře – Zuzanu Mauréry a Ivanu Stejskalovou. Dívejte se v neděli 24. května 2009 na ČT1 ve 20:00 hodin. Film snímaný ve velké většině ruční kamerou preferuje dokumentární styl, který svou věcností podtrhuje civilní herectví a vyhýbá se jakémukoliv falešnému patosu. Příběh dvou sester je pro ČT druhým realizovaným scénářem zkušené autorky Jany Janíkové. Televizním divákům připomínáme film Trofej, který jim v hlavní roli s Lenkou Vlasákovou a v režii Tomáše Bindera v květnu 2008 nabídlo brněnské televizní studio.

režie:
Martin Repka
 
 
hraje:
Zuzana Mauréry (Vilma), Ivana Stejskalová (Hela), Filip Čapka (Václav), Vladimír Kratina (Schloss), Jitka Nerudová (Vaňková), Tomáš Dastlík (Vaněk), Otmar Brancuzský (starosta), Václav Dušek (Krcha), Klára Fleischhansová, Gabriela Filippi, Jan Číhal, Jevgenij Libezňuk (pošťák)
 
 
scénář:
Jana Janíková
 
 
kamera:
Peter Bencsík
 
 
střih:
Maroš Šlapeta
 
 
dramaturgie:
Martin Novosad, Aleš Jurda (šéfdramaturg)
 
 
producent:
Hana Bílá (šéfproducent)
 
 
vedoucí výroby:
Hana Přidalová
 
 
rekvizity:
Alois Vyšlan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.