Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Temno

Žánr:
Rok:
1950
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
24.8.1951
„Peklo mocenského útlaku je na vrcholu a jeho vyslancem je páter Koniáš.“
Popis / Obsah / Info k filmu Temno
V bitvě na Bílé hoře v roce 1620 prohrála česká šlechta českou státní samostatnost. Pro lid nastal nesnesitelný útlak. Robotní povinnosti rostly, lidé byli zbavováni svého jazyka i víry. Nastala doba temna. Ve dvacátých letech osmnáctého století projíždějí českými vesnicemi radikální katoličtí kněží – jezuité, mezi nimiž svou horlivostí vyniká páter Koniáš. Hledají v domech zakázané české knihy, které pak nemilosrdně pálí. Panství Skalka, jež vlastní rytíř Mladota, spravuje jeho stárnoucí a unavený strýc Lhotský. Mladotu, který žije trvale v Praze, zajímají pouze výnosy z jeho majetku. Lhotský je sice laskavý, ale příliš slabý na to, aby uchránil obyvatele od velikého útlaku. Myslivec Machovec, jenž vyznává se svými dětmi Helenkou a Tomášem zakázanou českobratrskou víru, je kvůli jezuitům nucen uprchnout do Polska. Helenka i Tomáš jsou dáni do služby v rodině pražského měšťana Březiny. Tomáš je ve své víře pevný, ale Helenka tajně miluje Březinova syna Jiříka, přísného katolíka…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Temno
Ve dvacátých letech osmnáctého století projíždějí českými vesnicemi radikální katoličtí kněží - jezuité. Hledají v domech zakázané české knihy, které pak na hranicích nemilosrdně pálí. Panství Skalka, jež vlastní rytíř Mladota, spravuje jeho strýc Lhotský. Mladotu, který žije trvale v Praze, zajímají pouze výnosy z jeho majetku. Lhotský je sice laskavý, ale příliš slabý na to, aby uchránil obyvatele od velikého útlaku. Myslivec Machovec, který vyznává se svými dětmi Helenkou a Tomášem zakázanou českobratrskou víru, je nucen uprchnout do Polska. Helenka i Tomáš jsou dáni do služby v rodině pražského měšťana Březiny. Tomáš je ve své víře pevný, ale Helenka tajně miluje Březinova syna Jiříka, přísného katolíka. V létě žije celá Březinova rodina na venkově, kde se potají na místních vinicích scházejí čeští bratři. Jezuité je však vypátrají a Tomáš uprchne za otcem. Helenka s útěkem váhá. Jiřík ale její čistou láskou opovrhne, protože je pro něho kacířka. Helenka se vydá za otcem a bratrem, se kterými se na pokraji svých sil nakonec šťastně shledá.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Temno
Doba protireformace: myslivec Machovec je pro náboženské přesvědčení donucen představiteli jezuitského řádu uprchnout z domova. Jeho dospívající děti Helenka a Tomáš se i přes sílící nátlak nevzdávají víry a tradic Českých bratří. Těžkopádný přepis rozsáhlého románového díla sloužil několika generacím jako snesitelnější náhrada povinné školní četby.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Manéž Bolka Polívky (1987) [TV...

00:40 - 01:50

34 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Sedmý terč (1984)

23:35 - 01:20

99 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 7: Moskevsk...

00:50 - 02:35

24 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Voják (2006)

00:50 - 02:35

24 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Avarice

Avarice

Kim Watson

Watson Kim

Nataša

Nataša
Nataša

Kvočna

Kvočna

Atkins

Atkins

 Ledol, Inc.

Ledol, Inc.

Diane

Diane
Diane

Jan Rýz

Rýz Jan

Tvář

Tvář

Karcoolka (Hoodwinked)

Karcoolka
Hoodwinked

Naposled navštívené:
Avarice

Avarice

Kim Watson

Watson Kim

Nataša

Nataša
Nataša

Kvočna

Kvočna

Atkins

Atkins

 Ledol, Inc.

Ledol, Inc.

Diane

Diane
Diane

Jan Rýz

Rýz Jan

Tvář

Tvář

Karcoolka (Hoodwinked)

Karcoolka
Hoodwinked