Rijen

Margaret Lee

Povolání:
Rodné jméno:
Margaret Gwendolyn Box
Národnost:
Narození:
4.10. 1943, Wolverhampton, Anglie
Úmrtí:
24.4. 2024, Gloucester, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Britská herečka Margaret Lee těžila ve své filmové kariéře z fyzické podoby s hvězdnou Marylin Monroe a slávu jí přinesly především komerčně zaměřené filmy různých žánrů v šedesátých letech. Narodila se jako Margaret Gwendolyn Box ve městě Wolverhampton na západě Anglie. Herectví studovala na prestižní divadelní škole The Italia Conti Academy of Theatre Arts v Londýně, kterou absolvovala v roce 1960.

Počátkem šedesátých let přesídlila Margaret Lee do Itálie a díky výborné znalosti italštiny i půvabné vizáži se začala prosazovat před kamerou. Začínala menšími rolemi v komediích, první velké příležitosti dostala v doznívající éře filmů sandálu a meče (SAMSON PROTI PIRÁTŮM – Sansone contro i pirati, 1962), v britské produkci se mihla i ve slavné KLEOPATŘE (Cleopatra, 1963). Hrála také v povídkových filmech, ve Francii natočila špionážní film TYGR SE PARFÉMUJE DYNAMITEM (Le tigre se parfume a la dynamite, 1965), kde již hrála jednu z hlavních rolí, za zmínku stojí dodnes známější filmy jako CASANOVA 70 (1965) nebo TAHLE STRAŠIDLA (Questi fantasmi, 1967). Mezitím se Margaret Lee v roce 1963 provdala a jejím manželem se stal italský choreograf Gino Malerba. Manželství skončilo nedlouho poté rozvodem, ale narodil se z něj syn Roberto Malerba, dnes filmový producent.

Mezinárodní kariéru Margaret Lee odstartoval významný producent Harry Alan Towers, který vsadil na její talent a půvab a pod jeho vedením se herečka stala hvězdou, tehdy také cíleně budovala image evropské Marylin Monroe. Ve druhé polovině šedesátých let odehrála Margaret Lee desítky hlavních rolí v kriminálkách, špionážních příbězích, westernech i hororech. V koprodukčních projektech se před kamerou často setkávala s Klausem Kinskim, z jejich společných filmů připomeňme thrillery CIRKUS STRACHU (Circus of Fear, 1966), DVOJÍ TVÁŘ (Das Gesicht im Dunkeln, 1969) nebo PAROXISMUS (1969). Jejími hereckými partnery v tehdy oblíbených špionážních filmech byli také mexický rodák Claudio Brook působící v Evropě (COPLAN ZACHRAŇUJE SVOU KŮŽI – Coplan sauve sa peau, 1968) nebo John Gavin (TAJNÝ AGENT NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ – Niente rose per OSS 117, 1968).

Po boku Jeana Gabina si Margaret Lee zahrála ve francouzské komedii SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil de voyous, 1967), znovu točila také výhradně v Itálii (BANDITÉ V MILÁNĚ – Banditi a Milano, 1968), pracovala i v televizi, úspěch – zvláště v italských kinech – jí přinášely hlavně již zmíněné mezinárodní projekty H. A. Towerse a u diváků bodovalo celkem dvanáct společných filmů s Klausem Kinskim. Naposledy spolu vytvořili ústřední pár v hororu BESTIE ZABÍJÍ CHLADNOKREVNĚ (La bestia uccide a sangue freddo, 1971). Tehdy již ale kariéra Margaret Lee začala upadat a potkal ji stejný osud řady jiných hereček, které svou slávu spojily s koprodukcemi šedesátých let, opadl i zájem o špionážní filmy, které byly její doménou. V žánru hororů se ještě objevila v několika britských filmech (DORIAN GRAY, 1970), opět v produkci H. A. Towerse.

Během sedmdesátých let natočila Margaret Lee již jen několik málo filmů a v roce 1974 se vrátila do rodné Anglie. Mezitím se podruhé provdala a narodil se jí druhý syn Damian Anderson (*1973), který je dnes filmovým producentem. K návratu do Itálie ji přimělo pozvání slavného režiséra Dina Risiho k natočení komedie DO POSTELE VŽDY A OCHOTNĚ (Sesso e volentieri, 1982), jednalo se ale o jednorázovou záležitost, Margaret Lee znovu odjela do Anglie a její herecká kariéra se počátkem osmdesátých let uzavřela.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Margaret Lee

Lee Margaret

Yudhi Arfani

Arfani Yudhi

Naposled navštívené:
Margaret Lee

Lee Margaret

Yudhi Arfani

Arfani Yudhi