Základka (2012) [TV seriál]

Základka
61.8 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 26 min.
Základní škola Sever je zdánlivě stejná jako ostatní. I tady je kolektiv učitelů, kteří dennodenně bojují, aby do hlav žáků vpravili alespoň nějaké vědomosti, a zároveň přitom sami nepřišli o nervy a o rozum. Výhodou je, že tu pracuje o něco víc mužů než jinde, takže síly jsou poměrně vyrovnané. Což s sebou na druhou stranu přináší řadu humorných situací, které učitelský sbor občas řeší nejen s patřičnou nadsázkou, ale hlavně s drobet sexuálním podtextem.

První díl zastihuje sbor na konci prázdnin. Všichni zamířili do školy na poradu, aby se připravili na začátek nového roku. Vtipně cynická zeměpisářka Róza (Taťjana Medvecká), nenapravitelný plejboj Dušan (Jiří Langmajer), praktická češtinářka Alice (Vanda Hybnerová), naivní učitelka biologie Kamila (Barbora Poláková), historii milující dějepisář Zola, který si libuje v dobových převlecích (Oldřich Navrátil), poněkud nechápavý tělocvikář Evžen (Tomina Jeřábek), a zejména energií sršící ředitel Grepl (Bohumil Klepl). Napjatě očekává novou posilu – učitele výtvarné výchovy a občanské nauky Romana Sivého (Lukáš Hejlík). Místo něj se ale dostaví osoba, kterou už Grepl vidět nechce. Bývalý učitel výtvarné výchovy Oktábes (Ladislav Trojan). Nehodlá se smířit se skutečností, že je v důchodu a na škole už nepracuje.

Učitelé se marně dobývají do kabinetů. Vzápětí pochopí, proč tomu tak je… Nadšený ředitel jim pyšně předvede zmodernizovanou sborovnu. Je konec šedým kamrlíkům, tady budou všichni pěkně spolu, aby utužovali vztahy. Ze všeobecného „nadšení“ je evidentní, že to je to poslední, po čem učitelé touží. Brblají, ale za chvilku si najdou jiné téma, u kterého se málem pohádají. Doprostřed diskuse konečně vstupuje očekávaná učitelská hvězda. Sivý, kterého omylem polil školník Alois (Ondřej Malý) barvou, má na sobě zřízencův nepadnoucí oblek a je cítit po ředidle. Zdá se, že do svérázného kolektivu hladce zapadne. Ředitel má ale pro své ovečky ještě jednu nečekanou zprávu. Jak ji přijmou a jaký bude v jejím světle nový školní rok?

režie:
Petr Zahrádka
 
 
hraje:
Bohumil Klepl (ředitel a chemikář Zdeněk Grepl), Jiří Langmajer (matikář Dušan Myslík), Vanda Hybnerová (češtinářka Alice Fikejzová), Oldřich Navrátil (dějepisář Milan Zola), Taťjana Medvecká (zeměpisářka Rozálie Vodičková), Barbora Poláková (učitelka biologie Kamila Králová), Lukáš Hejlík (učitel výtvarky a občanky Roman Sivý), Tomáš Jeřábek (tělocvikář Evžen Pádivý), Ondřej Malý (školník Alois), Ladislav Trojan (bývalý učitel výtvarky Oktábes), Pavel Řezníček (Filip Mrkvička, přítel od Alice), Natália Drabiščáková (Libuše Zolová), Tomáš Bambušek, Perla Kotmelová
 
 
kamera:
Miloslav Holman
 
 
hudba:
Petr Šoupa (hudební spolupráce)
 
 
výprava-architekt:
Nora Sopková
 
 
kostýmy:
Eva Kotková (výtvarnice kostýmů), Tereza Králová, Lenka Jarolímová
 
 
střih:
Lukáš Opatrný
 
 
zvuk:
Richard Müller, Richard Müller (mix - soundesign)
 
 
II. kamera:
Prokop Králíček
 
 
masky:
Jana Hladíková (umělecká maskérka), Roman Lochschmidt
 
 
dramaturgie:
Ondřej Provazník
 
 
pomocná režie:
Martin Cigler
 
 
výprava:
Pavel Chalupa, Oldřich Doležal
 
 
výkonný producent:
Jana Brávková (FTV Prima)
 
 
producent:
Šárka Baborovská (šéfproducent FTV Prima), Vratislav Šlajer (Filmbrigade), Petr Bílek (Filmbrigade)
 
 
vedoucí výroby:
Tadeáš Trojánek
 
 
skript:
Alice Kánská
 
 
asistent zvuku:
Viktor Ekrt (záznam zvuku), Jakub Čech (záznam zvuku)
 
 
casting:
Kateřina Oujezdská
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.