Cerven
ohodnotit

Umělcova smlouva

The Draughtsman's Contract

Žánr:
Rok:
1982
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1987
„Kresby a milostná přízeň na objednávku.“

Obsah filmu Umělcova smlouva

 
Umělcrova smlouva je dílo značně neobvyklé a výlučné, přináležící dnes již ke klasice moderní světové kinematografie. Snímek patří společně s filmy Prosperovy knihy a Dítě z Maconu k historizující větvi Greenawayovy tvorby.
Děj filmu se odehrává na sklonku 17. století v době vrcholného baroka jako zdánlivě frivolní či tzv. galantní historka. Módní kreslíř se uvolí vytvořit tucet obrazů venkovského sídla jednoho šlechtice pod podmínkou, že bude mít maximální svobodu a že paní domu mu bude po dobu kreslení po vůli...
Tato dějová linie je ovšem překryta mnohem významnějším „prvním plánem", jímž je dobová atmosféra a zvláštní nálada,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů, NFA - Národní filmový archiv, ASFK - Asociace slovenských filmových klubů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
1.2.2000
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Umělcova smlouva >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.6.2016
Kdysi dávno jsem v rádiu slyšel Nymanovu hudbu   z tohohle filmu a říkal jsem si, že to chci   vidět. Tak jsem to konečně viděl. Atmosféra a   vizuální podívaná je to libová, jenže   stejně jako kostýmy jsou přeplácané i dialogy   a našinec se v tom lehce ztrácí. Takže nadále   zůstává zážitek z hudby. Ta je jedna z   nejlepších, co jsem kdy ve filmu slyšel.
Vlastovka89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Podle mě nejlepší Greenawayův film: erotická,   barokní detektivka s důležitým ponaučením:   Práce musí být placena podle potešení, které   skýtá. Čím nižší potěšení, tím vyšší   plat. Za normální studentskou brigádu bych tedy   měla dostat daleko víc než za práci, která   mě opravdu baví. Bohužel společnost finančně   oceňuje víc rozdávání letáků než třeba   hru na hoboj. A za ty letáky člověk taky   nedostane dost peněz, aby to vynahradilo zcela   chybějící potěšení. Asi by mi měl můj   zaměstnavatel poskytnout svého mladého syna   (pokud je vzhledný), abych s ním po práci mohla   nakládat podle svých potřeb.
Myshitchka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.8.2007
Tehle film je asi třeba vidět víckrát a mít   na něj tu správnou náladu. Nekonečné dialogy   intelektuální šlechty si žádají bystrou   mysl, což já sem neměla, takže jsem ráda, že   jsem film alespoň pochopila:) To co mi uniklo   snad doženu příště, ale určitě to nebude   dřív jak za pár let, není to zcela můj   šálek kávy, ale to že si dám cappuccino   jednou za pět let neznamená že mi   nechutná....:)


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Umělcova smlouva (1982)
Reklama