Duben
ohodnotit

Adamova jablka

Adams æbler

Další název:
Adam's Apples; Adams Äpfel; Adamove jablká
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
94 minut
„Fanatický farář v roli Joba a jablečný koláč jako cesta k nápravě neonacisty.“

Obsah filmu Adamova jablka

 
Neonacista Adam přijíždí na venkovskou faru, kam byl přidělen v rámci veřejně prospěšných prací. Blouznivě věřící farář Ivan zadá Adamovi za úkol, aby upekl jablečný koláč z plodů farního stromu napadeného hejnem havranů. Vyprávění o konfrontaci protichůdných fanatických postojů má místy podobu až magického realismu, ale v duchu nadhledu a nadsázky typických pro skandinávskou kinematografii, jsou tyto momenty na hranici každodennosti a zázraku podané jako bizarní a nekorektně černohumorné situace. Díky tomu se také příběh o napravování agresivního extremisty nenese v duchu polopatické agitky, ale má podobu absurdního mixu komedie a dramatu....
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Anders Thomas JensenAnders Thomas Jensen  
hraje:
Ulrich ThomsenUlrich Thomsen.....Adam [41]   
Mads MikkelsenMads Mikkelsen.....Ivan [39]   
Nicolas BroNicolas Bro.....Gunnar [33]   
Ole ThestrupOle Thestrup.....Dr. Kolberg [57]   
Gyrd LøfqvistGyrd Løfqvist.....Poul Nordkap [83]   
Nikolaj Lie KaasNikolaj Lie Kaas.....Holger [31]   
Paprika SteenPaprika Steen.....Sarah [40]   
Lars RantheLars Ranthe.....Esben [35]   
Tomas Villum JensenTomas Villum Jensen.....nový vězeň [34]   
Ali KazimAli Kazim.....Khalid [32]   
Peter ReichhardtPeter Reichhardt.....nový vězeň   
Emil Kevin OlsenEmil Kevin Olsen.....Christoffer   
scénář:
Anders Thomas JensenAnders Thomas Jensen  
hudba:
Jeppe KaasJeppe Kaas  
kamera:
Sebastian BlenkovSebastian Blenkov  
střih:
Anders VilladsenAnders Villadsen  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky, s anglickými titulky
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Adamova jablka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

m6k
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2021
Tento starší film od režiséra filmu   „Rytíři spravedlnosti“ rozhodně není   méně šílený. Opět v něm exceluje Mads   Mikkelsen tentokrát v roli fanaticky   altruistického faráře. Hraje tu člověka,   kterého pokouší sám ďábel a sám je ďábel,   (minimálně co se hereckého výkonu týče).   Ztvárňuje postavu, která je ten typ absolutně   v Boha věřícího člověka, který, když ho   jeho bližní udeří do tváře, (a to nijak   symbolicky), tak mu ochotně nastaví druhou   tvář. Jak dopadne jeho setkání s neonacistou,   kterého má napravit? Samozřejmě velmi   groteskně, místy až katastroficky. Film ale   není pouhá jednoduchá komedie, ale má v sobě   hluboké okamžiky lidství ve svých   různorodých podobách, i těch které si raději   nechcete připouštět. Třeskutý mix víry a   cynismu, síly i slabosti, velkorysosti s   trapností a to vše zcela bez patosu. Je to film   nabitý třeskutými fóry, které vás určitě   nerozesmějou, spíš rozmetají na mraky. Jestli   vás tenhle film neuzemní, tak už jste   uzemněný...
meli4444
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2015
Syrové a studené jako ryby ze severních moří   a do toho se ironicky mrazivě směje hlas racka.   Na dánské filmy musí být nálada.   Psychologické, drsné a překvapující drama se   spoustou uznávaných dánských herců a   černého humoru, líbilo se mi to.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2014
Ako sa napravujú hriešnici
Škandinávske filmy moc nemusím, a aj tu to   vyzeralo na slušné fiasko hlavne zo začiatku.   Na prekvapenie ako to pokračovalo, tak môj obdiv   stúpal a na konci musím vyjadriť uznanie. Ono   to komédia nie je, i keď zopár brutálnych   čiernych frkov tu je. Je to akési podobenstvo a   absurdná dráma. Vlastne žiadna postava nie je v   poriadku, ale každá ma niečo do seba. Na   prekvapenie to dokonca skončilo akousi nádejou a   pozitívnym nábojom, čo u škandinávskych   filmoch často nevidieť. Z postáv bola brutálna   postava Adama, ako nechápavo sa díval na ten   svet okolo na fare a prišlo mu to všetko ako z   inej dimenzie. A vrchol bola tá streľba na   havrany odzbrojujúcim týpkom Khalidom (môžeme   strieľať pri kostole? - jiste - čo si mi to   nepovedal skôr Ivan? - prásk prásk). Potom   brutálne čierno čierne vtípky (aký fešák.   to je tatínek? - to je Hitler - nie, on mal   plnofúz... máš pravdu, splietol som si ho s   tým Rusom). Ako som spomínal, začiatok vyzeral   na peknú blbosť, ale ku konci sa to menilo na   mystérium, podobenstvo, drámu a hlavne to aj   nútilo popremýšľať. Zvláštny film
liskamm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2013
Zvláštní, zábavné, pitomé, geniální,   vtipné, tragické. Vše v jednom. Opravdu jsem si   tuhle záležitost užil! Mikkelsen a Thomsen jsou   úžasní (hlavně v absurditách). Sledovat   popírání reality, střelbu na ptactvo a lidi,   kázání, rozmlácený ksichty, ožírání se,   zlodějnu a obraz Hitlera. Opravdu jsem nečekal   že by mě takovýhle děj zaujal, ale jak je   vidět zmýlil jsem se.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.8.2013
Tak tímhle filmem mě někdo zkouší. Někdo po   mě jde. A já jsem asi udělal chybu. Velkou   chybu. Pustil jsem si to, aniž bych tušil, že   to prý má být komedie, byť černá. A vzal   jsem to vážně. Tak se pak nemůžu divit, že   jsem z toho byl zaraženej. Moc zaraženej. A   nasranej na... Já vlastně ani nevím na koho.   Proč vůbec mi tohle někdo udělal!

A vzal   mi moji víru, moje jistoty. Řeknu vám, tohle   mě zneklidnilo. Velice zneklidnilo. Navíc mi   při urážení Toho, kdo je nad námi nade   všemi, málem taky začala téct krev z ucha.   Ačkoli, když nad tím tak přemýšlím – s   vousy by možná byl ještě charismatičtější,   než s knírkem. À propos, abych nezapomněl,   nevíte někdo, jestli měl Hitler rád jablkový   koláč? P.S. Filmu jsem dal původně jen jednu   hvězdu. Proč? Prostě proto, že jsem   racionalista (neplést s nacionalistou!). A   nesnášenlivej a zlej ateista (mám to napsaný i   v papírech, že jsem zlej). Ale po čase, zhruba   po po šesti týdnech, jsem to hodnocení změnil.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2013
Velmi zajímavý koprodukční počin pod   taktovkou Anderse Thomase Jensena.
Snímek který   ve vás zanechá dojem dozrávající jako   samotná jablka na adamově jabloni i vám ten   dojem sem tam nakousne nějakej ten hnusnej pták   či červ, ale když ten koláč ochutnáte,   uznale přikývnete vydající pouze souhlasné   ,,hmm".
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.7.2013
Protože za celých dvacet minut nebyli tvůrci   schopni film rozjet, začal jsem přejiždět. To   jsem činil až do čtyřicáté minuty, ale   protože jsem viděl jen kecy a kecy, nedodíval   jsem to do konce. Tohleto opravdu není z mého   „ranečku“. Pokud měl film myšlenku tak mi   unikla, ale ne že bych ji tam v tom jalovém   plácání hledal. 201307034000/8807bts.u.
Petantino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2013
Nácek peče jablečný koláč, kněz nastavuje   ranám osudu další a další tváře,   napravovaní jedinci chodí ozbrojeni a celé té   absurditě dávají korunu moudra cynického   doktora. Sice to není komedie, ale v důstojně   poklidném prostředí každá hláška dokonale   vynikne a tak mohu konstatovat, že jsem se   několikrát opravdu od srdce rozesmál. A kdo   chce řešit otázky víry či dobra a zla, tak si   svůj prostor určitě najde, ale mě rozhodně   více zaujal dokonale absurdní humor.
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Ze začátku mi připadal film takový divný,ale   to jen do doby,než jsem pochopila jeho smysl.Pak   jsem se fakt výborně bavila.Skvělé   situace,skvělé dialogy.Perfektní černá   komedie.Dánský film v posledních letech   nepřestává překvapovat.
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Nácek a jablíčka
Mno, souhlas hodně zvláštní snímek,   nepřišlo mi to moc jako komedie, i když jsem se   párkrát zasmál. Souhlas s prvosenkou, ze   začátu mě to moc nebavilo, ale byl jsem   zvědavej jak to dopadne. Takové syrové drama s   prvky hodně černé komedie...Mads Mikkelsen mně   moc nepřesvědčil v roli faráře, já ho mám   radši jako zaporáka, ty mu jdou na jedničku.   Chudák ten furt dostával, a ten konec   joj:)Nejvíc mně pobavila scénka se zastřelenou   kočkou, přepadení na benzince, finální   scéna. Dávám 7, vidět to znova už nemusím.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih164925minih164925Chata (2019) 
The Lodge n
minih58211minih58211Než poznáš první úsměv (1989) [TV inscenace] 
Než poznáš první úsměv n
minih96729minih96729Ant-Man (2015) [DCP] 
Ant-Man n
minih23890minih23890Zlatí úhoři (1979) 
Zlatí úhoři n
minih34908minih34908Proud času (2003) 
Timeline n
minih10819minih10819Krokodýl Dundee (1986) 
Crocodile Dundee n
minih7453minih7453Excalibur (1981) 
Excalibur n
minih33363minih33363Udělení milosti se zamítá (2002) [DVD kinodistribuce] 
n
minih15239minih15239Ovoce stromů rajských jíme (1969) 
Nos Mangeons les fruits des arbres du paradis n
minih29867minih29867Černé ovce (2006) 
Black Sheep n


Hodnocení:n12345678910
Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190666
Osobností: 698159
Fotografií: 765168
Plakátů: 377322
Obsahů a biografií: 178488

Poslední komentáře

Mrtví neumírají (1990)

Jako by

Mrtví neumírají
na člověka dýchla   atmosféra lehce plynoucích   devadesátek, do níž se u   nás tak výtečně obtisklo   duo Vorlíček-Macourek.   Víceméně více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 6 / 10

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Duel

Duel
Duel

2046

2046
2046

Svengali

Svengali

Ledové tornádo (Ice Twisters)

Ledové tornádo
Ice Twisters

2001: Vesmírná prda (2001: A Space Travesty)

2001: Vesmírná prda
2001: A Space Travesty

Kapička štěstí (Just My Luck)

Kapička štěstí
Just My Luck

Chuck Norris

Norris Chuck

Takoví normální zabijáci (Natural Born Killers)

Takoví normální zabijáci
Natural Born Killers

Black Books

Black Books
Black Books

John Lennon

Lennon John

Naposled navštívené:
Duel

Duel
Duel

2046

2046
2046

Svengali

Svengali

Ledové tornádo (Ice Twisters)

Ledové tornádo
Ice Twisters

2001: Vesmírná prda (2001: A Space Travesty)

2001: Vesmírná prda
2001: A Space Travesty

Kapička štěstí (Just My Luck)

Kapička štěstí
Just My Luck

Chuck Norris

Norris Chuck

Takoví normální zabijáci (Natural Born Killers)

Takoví normální zabijáci
Natural Born Killers

Black Books

Black Books
Black Books

John Lennon

Lennon John