Cerven
ohodnotit

Bůh žehnej Islandu

Guð blessi Ísland

Další název:
God Bless Iceland
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
70 minut

Komentáře k filmu Bůh žehnej Islandu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.7.2012
Banky udělaly svoje a přišel krach
Řach, přišel krach,   protože - proč vlastně?   Protože hrska vyvolených   investovala špatně a   islandská vláda ...
  Během krize zde zkolabovaly   tři nejdůležitější a   největší banky. Důvodem   tohoto krachu byly úvěrové   expanze bank. Dále se také   rapidně propadla islandská   koruna a vzrostla   nezaměstnanost a inflace.   Dluhy bank na sebe převzal   stát, státu ale začal   hrozit bankrot. Musel si tedy   vzít úvěr od   Mezinárodního měnového   fondu. Jenže lidi na Islandu   si to nenechali líbit a ve   filmu zaznívaly na   demonstracích proti   islandské vládě tyto   výroky: "Chceme   předčasné volby. Bojí se   aby nepřišly o své posty,   proto oni (vláda) nechtějí   předčasné volby. Tohle   šílenství nemůže   pokračovat, aby hrstka   vyvolených lidí ovlivňovala   vše a ostatní žili v   něvědomosti co se okolo nich   děje.
Vlády mají   sloužit občanům svých   států, nejen hrstce občanů   svých států".

Tragikomická byla   situace ve filmu, když bylo   v jakési vile zasedání   islandské vlády a   demosntranti (7000 lidu) před   vilou skandovali hesla   "pryč s vládou".   Najednou se dav začal   dobívat dovnitř a v očích   papalášů byl najenou vidět   strach. Co kdyby se dostali   dovnitř ? A tak zdrhali   zadním vchodem ! :-))

/To co se dělo a   děje na Islandu, se   plíživě děje v celé   Evropě a protože vlády   zemí si nedají říct a   neslyší nářek lidí,   kteří leckdy bídou nevědí   kudy kam, tak pokud vlády   nezmění své chování, pak   pravděpodobně nastane   příští Velká říjnová   socialistická revoluce ( a   nemusí být komunistická ale   bude "jen" lidová),   nebude v Rusku, ale někde v   Evropě, protože lidem jednou   dojde trpělivost. Nejen lidem   na Islandu, ale i v celé   evropě dochází, co se kolem   nich děje a komu vlády   jejich zemí slouží.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.3.2017
God bless Us...
Dokument ukazuje různé   protagonisty „Islandské   finanční krize“ v roce   2008, (způsobenou dopadem   americké hypotéční krize a   nezodpovědným hazardováním   islandských bank v honbě za   ziskem). Film zachycuje to,   jak na různé jednotlivce   krize fatálně dopadá. Od   mladého policisty, (jehož   otec je také policista),   přes jednoho z bankéřů,   až po „psí kadeřnici“,   (sic!). Ta chodí z finanční   nouze i dumpsterovat,   islandský dumpster diving   vypadá luxusně. Dokument   zachycuje i to, jak se v zemi   dosud spokojeného blahobytu,   rázně probudilo občanské   hnutí. Při demonstracích   islandská policie použila   proti demonstrantům poprvé   po 60 letech(!) slzný plyn.   Právě příběh mladého   policisty je možná   nejsilnější v tom, jak je   na něm vidět to dilema,   (zjevně to není ACAB),   bránit před spravedlivým   rozhořčením lidí ty,   kteří na dramatické situaci   mnoha Islanďanů, mají vinu.   Poučné v tom, že   hazardování finančníků   dopadne nejvíc na chudé a   bankéři většinou vyváznou   bez potrestání, často i bez   finanční újmy. Takže se   dá očekávat, že to brzy,   (jen možná někde jinde),   udělají zas. Aneb:   „Kapitalismus může za   vaše posrané životy“.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama