Cerven
ohodnotit

Hodný, zlý a divný

Jongheun nom, nabbeun nom, isanghan nom

Další název:
The Good, the Bad and the Weird; 좋은 놈, 나쁜 놈, 이상한 놈 / Dobrý, zlý a čudný (SK)
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
138 minut

Obsah filmu Hodný, zlý a divný

 
Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-woon již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát...
 
Související odkaz
 
Divoký západ z východu

Loupeže ve vlacích, honba za pokladem a proklatě rychlé kolty – drsní chlapíci k westernům jednoduše patří. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
korejská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Hodný, zlý a divný >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hugin
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.12.2010
Film obsahuje všechny prvky klasického westernu,   až tedy na ty obličeje a posunutím do poněkud   pozdějšího období. A proč ne. Když si   můžou Američani natáčet kung-fu na divokém   západě, proč by si nemohli Korejci vystřihnout   nějaký ten western v Mandžusku. Tempo je ovšem   poplatné době, po vysvětlujícím úvodu   následuje akce, ještě větší akce a na   závěr ta největší. Žádný oddech, jen shon   a spěch. Samotný název odkazuje k   legendárnímu filmu Hodný, zlý a ošklivý   (r.Sergio Leone, 1966), a to nejenom názvem   samotným tak i dějovou linií, která je oproti   svému vzoru poněkud komplikovanější, o dost   drsnější, o dost komičtější a hlavně   nesrovnatelně akčnější a krvavější. Mimo   to zde můžeme najít odkazy i k dalším Leoneho   filmům, včetně hudebních motivů. Přesto   všechno, tyto dva filmy nelze srovnávat, neboť   „divný“ a „ošklivý“ jsou natočeny v   absolutně odlišné rovině, pojetí je zcela   kontrastní. Film trpí hlavně tím, že se nese   v příliš odlehčeném, místy až komickém, v   podání postavy „pana“ divného, duchu a   přehnanou „klipovitostí“ střihu. Což u   prvně zmíněného není možná na škodu,   protože drtivá většina westernů se naopak   bere smrtelně vážně. Což je ve výsledku   stejné, po obou následuje útrpný úsměšek.   Tyto nedostatky však vyrovnává kamera, celkové   vizuální zpracování a pár, více než   efektních, originálních scén. Jako,   částečně parodická, pocta italským   spagetti-westernům dobré, zábavné a moderní.   To poslední, nás staromilce, však neohromí.
jardiv
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.6.2009
Náboji se nešetřilo
Já osobně proti střílení vůbec nic nemám.   Spíše naopak, docela si to vychutnávám.   Mluvíme samosebou o létání kulek na plátně a   nikoliv ve skutečném životě - komu by nevadilo   schytat nějakou tu včelku doprostřed čelíčka   nebo srdíčka, když se docela náhodou   přichomejtne třeba k přepadení banky...
Co to   má ale společného s komentovaným filmem?   Docela dost. Po počáteční   „vysvětlovačce“, kde je nám objasněno, o   co v příběhu půjde, totiž začíná palba,   která skončí až při závěrečných   titulcích. Střílí se prostě ze všeho:   pistole, revolvery, pušky, později si přijdou   na své i kulomety a polní děla.
Divoká akce a   krvavé řeže, kdy vystřikuje červená až do   objektivu, jsou jen zřídka proloženy   oddechovými pasážemi, kde se „pouze“   mluví. Nechybí také různé honičky, z nichž   ta mezi motorkou se sajdkárou a jezdci na koních   připomene legendární stíhací jízdy z Indiana   Jonese. To vše je naštěstí podloženo dobře   vybranou muzikou (i když teda pochybuju, že by   měli Korejci něco společného třeba s   flamengem).
Režisér a scénárista Kim Ji-woon   nám servíruje korejskou variaci na western se   třemi protagonisty. Mně je z nich nejvíce   sympatický pan Zlý, nejenom kvůli „emo“   vzhledu, ale také kvůli poněkud zvrhlému   humoru. Ten humor spolu s nadsázkou v akčních   scénách evokuje (asi ne náhodou) Tarantinovy   filmy. Takže se člověk docela dobře baví, i   když si je zároveň vědom toho, že Ji-woon   sahá Quentinovi tak nanejvejš po   pás.
Podtrženo shrnuto: Hodný, zlý ani divný   vám osobně neuškodí, pokud tedy zrovna nejste   útlocitná dámička...


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Hodný, zlý a divný (2008)Hodný, zlý a divný (2008)Hodný, zlý a divný (2008)Hodný, zlý a divný (2008)
Reklama