Cerven
ohodnotit

Muž do nepohody [TV film]

A Man for All Seasons

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
143 minut

Obsah filmu Muž do nepohody

 
Britský televizní film Muž do nepohody (1988) je typickou ukázkou konvenčně zfilmovaného divadla; režie stejnojmenné úspěšné hry (1960) Roberta Bolta se ujal šedesátičtyřletý herec Charlton Heston (zároveň představitel hlavní role). Vsadil na kvality předlohy, opřené o rozsáhlé, do několika velkých scén rozehrané dialogy dvou velkých. historických osobností, anglického racionalistického filozofa a státníka Thomase Morea (1477 nebo 1478-1535j a pragmatického politika Thomase Cromwella. Zachycuje závěrečné období Moreova života; kdy přijal místo lorda kancléře. Jako katolík však odmítl přísahu věrnosti králi coby nejvyššímu představiteli...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Muž do nepohody >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Cinik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2009
Tento nepříliš známý film představuje   filmovou verzi stejnojmenné Boltovy divadelní   hry, mapující osud Thomase Mora, velkého   anglické právníka, vzdělance a politika,   kterého nechal Jindřich VIII. popravit za to,   že jako katolík odmítl uznat krále za hlavu   anglické církve.

Film by se dal přiřadit   spíše k zfilmovanému divadlu, než klasickému   filmu. Ti, kterým takovéto uspořádání   nevyhovuje, jistě dají přednost Zinnemannovu   šestioscarovému filmu z roku 1966, nicméně   mně připadá lepší toto zpracování. Jednak   jeho vyznění více odpovídá skutečnosti,   neboť (narozdíl od Boltovy hry i Zinnemannova   filmu) dává více vyniknout náboženské   stránce Morovy osobnosti, ze které plynuly   nejdůležitější motivace jeho postojů, jednak   mi dílo soustředěné do několika klíčových   dialogů (bezpochyby mistrovsky zrealizovaných) a   konfrontací připadá přehlednější a   věrohodnější. Jestliže Zinnemann stvořil   možná na pohled hezčí film, Heston zase mnohem   lépe pochopil a představil Mora.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama