Duben
ohodnotit

Rok ďábla

Další název:
Year of the Devil
Rok:
2002
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
7.3.2002
„Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe.“

Obsah filmu Rok ďábla




 
Režisér Petr Zelenka – spolu se členy Českomoravské hudební společnosti – jeho tajemství rozluští. Jarek Nohavica má svého anděla! Anděla strážného…Tím andělem je introvertní písničkář Karel Plíhal. Děj filmu se odehrává v letech 1992 – 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu. Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr ZelenkaPetr Zelenka  
hraje:
Jarek NohavicaJarek Nohavica.....sebe [48]   
Karel HolasKarel Holas.....Čechomor [41]   
František ČernýFrantišek Černý.....Čechomor [44]   
Radovan KlučkaRadovan Klučka.....Čechomor [17]   
Jitka ObzinováJitka Obzinová.....TV moderátorka [38]   
Jan FollJan Foll.....novinář [51]   
Čestmír KopeckýČestmír Kopecký.....pacient v léčebně [49]   
Marcela HolubcováMarcela Holubcová.....fanynka [33]   
David ČernýDavid Černý  
Saša GedeonSaša Gedeon  
Jan HřebejkJan Hřebejk  
Jan P. MuchowJan P. Muchow  
Benjamin TučekBenjamin Tuček  
Otto ZelenkaOtto Zelenka  
Bohumila ZelenkováBohumila Zelenková  
Jan TřískaJan Tříska  
scénář:
Petr ZelenkaPetr Zelenka  
hudba:
Karel HolasKarel Holas.....filmová [41]   
Petr FialaPetr Fiala.....úpravy písní Jaromíra Nohavici [38]   
kamera:
Petr ZelenkaPetr Zelenka.....DV [34]   
Miro GáborMiro Gábor  
střih:
David CharapDavid Charap  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
Dolby EX
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Rok ďábla >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2012
Nikto nevie aký je práve ten jeho kopec vysoký
Výborná mystifikácia. Ale naozaj? Jarek   Nohavica v rozhovoru tvrdí, že všetko je   vymyslené, až na to, že skutočne pil a teraz   nie. Karel Plíhal zasa, že všetko je tak trocha   pravda. Fiktívny dokument, či výborne   vyrozprávaný príbeh? O čom je? Protagonisti   hovoria rôzne. O diablovi, o anjelovi, o   Karolovi, o Jarekovi. Každý hovorí inak.   Každopádne film prekvapil. ČECHOMOR som   nepoznal a o Nohavicovi som tiež moc toho   nevedel, asi len to, že je veľmi známy   pesničkár. Čo ma k filmu ťahalo je riešenie a   dotýkanie sa problému alkoholizmu (sám tak   trocha poznám boj s ním, na vlastnej koži) a   tiež, že tam účinkoval Jaz Coleman z KILLING   JOKE. Kapelu poznám zbežne, ale v metalovom   (punkovom, alternatívnom) hudobnom svete sú už   známy pojem a tiež som s nimi čítal zopár   dobrých rozhovorov. Navyše myslím, že v tom   období mal Coleman spoluhráčov niektorých   borcov z MINISTRY. Musím sa priznať, že filmom   som fascinovaný. Je vyrozprávaný akoby   dokumentárnym štýlom. Vraj fikcia. Ale všetko   tak dobre zapadá, že je vám aj ľúto, že to   má byť vymyslené. Ale aj tak nakoniec to   beriete ako pravdu. Mrazilo ma pri tých scénach   z alkoholickej liečebne (Čo by bolo, keby ste   boli iba vy a tá fľaša? Na pití je krásne to,   že ste iba vy a ste stredom vesmíru). Riadne   mrazilo chvíľami. Jarek Nohavica perfektný.   Taký absolútne prirodzený. Karel Plíhal   zaujímavá postava, anjel strážny. Potom sa   presúvame k hraniu s ČECHOMORom, tí dvaja   hlavní členovia sú riadni experti a sympaťáci   (Hele, odfoť si ma s profilu. Viď, že si tu   kvôli chlastaniu. No vidíš). Ich všetkých   potom sprevádza s kamerou vyliečený (niektorí   radšej majú pojem abstinujúci) alkoholik Jan   Holman. No a zlatý klinec prichádza v podobe   Jaza Colemana. Všestranného hudobníka, rockera,   punkera, dirigenta a skladateľa, čarodejníka,   šamana, fanúšika opojenia v rôznych podobách,   fenomenálny zjav. Po odohraní úspešných   šnúr s Nohavicou sa ČECHOMOR púšťa do   ambiciózneho hrania s Colemanom a symfonickým   orchestrom. Popritom všetkom vo filme je   množstvo nezabudnuteľných scén a drobných   príbehov. Ako sa učil Franta Černý hrať na   gitare. Krásny, síce jednoduchý, ale účelný   gitarový motív, kde stojí s obrovským   reproduktorom sám uprostred prírody na kopci.   Šialený rituál Jaza v lomu. Úžasná premena   Franta Černého na Nohavicu i Colemana. A to len   tak mimochodom. Geniálna teória alkoholového   kopca. A nakoniec otázka, kto je vlastne ten   diabol? Odpoveď si musí dať každý sám.   Alkohol, Jaz Coleman, samota? A ešte musím   spomenúť jednu vystrihnutú scénku, na nej   vidno aký je Jaz Coleman zvláštny tak trocha   šialenec. Keď tu recepčnú prosí až spieva. A   tá hláška, pravidlo číslo jedna kapitalizmu   je dívať sa do očí. Dokonalý film
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2011
Přes skutečnost, že je přenohavicováno, mě   tento film připadal jako film, který je natočen   zejména proto, že se kdosi dozvěděl, že   Nohavica je jednička a tak se trochu na jeho   úspěších přiživil. Při druhém skouknutí   tohoto filmu jsem si řekl, dobře. Aspoň máme   dokument.
ondrech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Z počátečního zmatení jsem přešel k   nadšení. Fiktivní dokument, který je velmi   přesvědčivý. Jeden z nejzajímavějších   českých filmo-hudebních projektů.
Rumenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2008
Máte rádi Čechomor? Máte rádi Nohavicu? Máte   takovéto nevysvětlitelné kouzlo filmu? Pak   budete mít rádi tenhle film!
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2007
8/10 hlavne kvuli Cechomoru a zvlastnimu humoru   Petra Zelenky, ktery mi celkem vyhovuje. A navic   je to jeden z prvnich fiktivnich dokumentu v CR.
panKaplan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Dokonalé propojení hudby Jarka Nohavici a   Čechomoru a osobností Jarka Nohavici, členů   Čechomoru a Karla Plíhala. Rok ďábla není jen   fiktivním dokumentem, jako byl Mňága happyend,   ale hlavně je to film o andělích v nás. A   samozřejmě hudba Čechomoru tenhle film   povýšila o další příčku.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2007
česká nej;)
Film rozehraje formou dokumentu zvláštní   dějový obrazy, v kterých hrajou hlavní roli na   první pohled lidi, nemající nic společnýho, a   postupem času se obrazy vysvětlí a lidi   propojí... a přitom tak lehce a jistě. Stalo se   mi několikrát, že sem v kině oněmněl v   tichém úžasu, s pusou do kořán a prstem   ukazujíc na plátno. Po všech stránkách   vybroušený film. Doporučuju
AcidBurn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.10.2005
Kvalita až napotřetí ?
Petr zelenka se po dokumentu/fikci o skupině   Visací zámek a filmu Mňága - Happy End   konečně setkal s úspěchem u většiny diváků   - a to kvůli velké popularitě hlavních   protagonistů. Vpodstatě použil nápady z obou   předchozích filmů, ubral trochu fikce a   výsledkem je kvalitní   "pseudodokument", u kterého se budete   dohadovat, jestli je to možné, a hlavně se   skvěle pobavíte . Některé hlášky jako   "Já přidu" nebo "N.T.A.K. -   Nohavicova teorie alkoholického kopce" už   defacto zlidověly. Chápu, že lidé, kteří   nemají rádi Nohavicu, Plíhala, Čechomor a Jaze   Colemana, tento film neocení, ale pro ostatní to   bude trefa do černého.
P.S.: Jaz Coleman NENÍ   podvodník.
pedras
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.6.2004
tragedie
Je to smutné, že si "Jarek" musí   sténat už i ve filmu, jakoby mu té poetiky   nestačilo v jeho textech a na konvertech.   Příběh je velmi nudný a JAz Coleman je   podvodník.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24386minih24386Žít a nechat zemřít (1973) 
Live and Let Die n
minih24544minih24544Robinsonka (1974) 
Robinsonka n
minih42905minih42905Apocalypto (2006) 
Apocalypto n
minih3241minih3241Attila (2001) [TV film] 
Attila n
minih3305minih3305Ať žije nebožtík (1935) 
Ať žije nebožtík n
minih72669minih72669Encyklopedie II. světové války (2002) [DVD] 
n
minih20966minih20966Osvícení (1980) 
The Shining n
minih55218minih55218Kiss Symphony (2003) 
n
minih57595minih57595Stan Helsing (2009) 
Stan Helsing n
minih87764minih87764Můj pes Killer (2012) 
Moj pes Killer n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Rok ďábla (2002)Rok ďábla (2002)Rok ďábla (2002)Rok ďábla (2002)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178487

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Počátek Země Nezemě (Neverland)

Počátek Země Nezemě
Neverland

Keenan Wynn

Wynn Keenan

(T)Raumschiff Surprise - Periode 1

(T)Raumschiff Surprise - Periode 1

"Mrtvý" boss (Mad Dog Time)

"Mrtvý" boss
Mad Dog Time

Glenn Beck

Beck Glenn

...ani smrt nebere

...ani smrt nebere
...ani smrt nebere

The Monitors

The Monitors
The Monitors

Adam Bede

Adam Bede
Adam Bede

Brian Cox

Cox Brian

Narozen 4. července (Born of the Fourth of July)

Narozen 4. července
Born of the Fourth of July

Naposled navštívené:
Počátek Země Nezemě (Neverland)

Počátek Země Nezemě
Neverland

Keenan Wynn

Wynn Keenan

(T)Raumschiff Surprise - Periode 1

(T)Raumschiff Surprise - Periode 1

"Mrtvý" boss (Mad Dog Time)

"Mrtvý" boss
Mad Dog Time

Glenn Beck

Beck Glenn

...ani smrt nebere

...ani smrt nebere
...ani smrt nebere

The Monitors

The Monitors
The Monitors

Adam Bede

Adam Bede
Adam Bede

Brian Cox

Cox Brian

Narozen 4. července (Born of the Fourth of July)

Narozen 4. července
Born of the Fourth of July