Cerven
ohodnotit

Tajemství a smysl života

Rok:
2023
Délka:
154 minut
Premiéra v ČR:
23.11.2023

Komentáře k filmu Tajemství a smysl života

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
weitinger
Hodnocení:
Přidáno: 15.12.2023
Tajemství a smysl života, Petr Vachler
Předně musím říct, že   jsem staromilec, čili od   filmu čekám především   pěkné obrázky, hudbu,   solidní herecké výkony a   taky příběh. A ještě   musím férově předeslat,   že od českého filmu nic   nečekám, zklamání být   nemohlo. Absolutně všechny   recenze a postřehy před i   po, které se mi dostaly do   rukou, byly negativní, snad   jedině Tonda Baudyš se   vyjádřil neutrálně, on je   však hodný vždy… Ale šel   jsem, pozvali mne přátelé z   největších, první český   duchovní ezo film, ufff.
Úplně první dojem po   titulcích, vlastně po konci,   neboť titulky se nekonaly –   jó, dobrý. Ale s odstupem   několika dní si říkám,   že na dobrý film bych se   chtěl podívat znovu a znovu.   Pochybuji, že za 14 dní budu   vědět, o čem tohle   Tajemství bylo… Tak se   radši podělím   začerstva.
Autor si   jako průvodce zvolil   živočicha, kterého má   každý rád, čmeláka.   Tenhle byl sice docela   nevzhledný a po celý film   nakažlivě protivný, ale   Vilík je Vilík, Petr je   zkušený marketér, on ví,   co na nás platí. Jedno z   mála plus.
Ovšem to   ostatní byl řízený chaos.   Možná dokonce neřízený.   Kdo je v duchovní ezoterice,   jak jinak to nazvat, když i   sám autor to označení   používal až nešetrně   často, znalý, těžko   objevil něco nového. Ke cti   Vachlera musím uznale říct,   že ta nesčetná moudra   používá v kontextu děje,   to bych mu nezazlíval,   naopak, to sedělo. Ale kdo   zná a ví, těžko slyšel   novinu. Na druhou stranu rád   viděl z plátna koukat své   oblíbence, Grofa, Honzu Raka,   Danikena (prý film   pochválil), Monforta,   Lazarova, všechny ty moudré   indiány, indy a šamany…   Kdo touží zabrousit tímto   duchovním směrem, toho dílo   spíš odradí, dle mého.   Zmatek. Tolik k druhé linii   filmu, možná pro autora   první, zaslechl jsem, že to   dílo tvořil 10 let a dal do   něj všechen majetek. No   hrdina! Bez urážky, vážím   si umělce, který jde za   svým snem.
Zmínil   jsem obrázky. Počítačová   animace snad na slušné   úrovni, takový o něco   povedenější   ekobioveganmultikulti Avatar,   legendární agitka greenpeace   z počátku milenia… ale   každý si astrál jistě   představuje různě, peklo   jakbysmet. Není to přesně   ta složka filmu, která mne   dovede oslovit, to říkám na   rovinu, virtuální svět, viz   první věta. Herecké výkony   a příběh nebudu hodnotit,   nic takového jsem tam   nezaznamenal. Snad jen to, že   jsem fandil té ústřední   dvojici, ať jim to klapne. A   ty herce neznám, takže mohu   v klidu brát v potaz   Formanovu metodu neherců,   vidím, že se to i po letech   ujalo.
Bohužel musím   zakončit kritikou. Hudba byl   děs největší. U duchovní   látky, a pokud to dílo pan   V. nemyslel jako žert,   vypadá, že nikoli, tady si   umím představit něco zcela   jiného. Imrvere žákům   říkám, že v posledních   dekádách se filmová hudba   posunula na naprosto úžasnou   úroveň... tak to nebyl   tenhle případ.
Běžte. A sami uvidíte.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Vzestup a pád lví smečky

11:05 - 11:55

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

9 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:40 - 12:35

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama