Cerven
ohodnotit

Timbuktu

Žánr:
Země:
Rok:
2014
Délka:
97 minut

Obsah filmu Timbuktu

 
Timbuktu zcela ztichlo, ulice jsou prázdné, dveře domů zavřené, sousedé se neschází na besedu, dokonce je zakázáno kouřit. Nedaleko města ovládaného skupinou islámských fundamentalistů žije poklidně na dunách Kidane s ženou Satimou, dcerou Toyou a 12letým Issanem, který se stará o stádo krav. Zdánlivý klid jejich života je narušen ve chvíli, kdy Kidane omylem zabije rybáře Amadoua a musí čelit nově zavedeným pravidlům. Ve vizuálně uhrančivém a sugestivním filmu zvolil Sissako svébytný styl vyprávění, ve kterém mísí absurdní humor s tragickými momenty. Spojil zkušené herce (často v záporných rolích) s neherci a podal nekompromisní svědectví...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

karlosphonic
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.2.2016
Snímek Timbuktu vyhrál francouzského Cézara a   byl nominovaný na cizojazyčného Oscara v   minulém roce.Přesto mě toto drama   míjelo,kvůli poměrně slabému hodnocení na   konkurečním webu,ikdyž se jedná o velmi   zajímavé téma.
Timbuktu na mě působí jako   mozaika lidských osudů pod tíhou islámského   fundamentalismu.Jediný,ale zásadní problém   tohoto filmu je ten,že těch osudů je poměrně   hodně a žádný není postupně vygradován do   těch nejvyšších obrátek,není kladen důraz   na jeden lidský příběh,jako tomu bylo   například u Ukamenování Sorayi M,ikdyž i zde   je zobrazeno ukamenování,bičování,atd.
Na   druhou stranu Timbuktu krásně ukazuje šílená   rozhodnutí z pozice síly s výmluvou na   boha.Viz.třeba uzavřený nedobrovolný sňatek   ve jménu Alláha,nebo rozhovor ozbrojenců s   duchovním v modlitebně o džihádu a   zbraních.Zajímavé bylo také sledování   přísných zákazů a s tím spojených drobných   point a faux pas jako zákazu hudby pod trestem a   řešení situace,když se pouští hudba   velebící boha,nebo zákaz kouření,když jeden   z privilegovaných je kuřák.Nejbizardnější a   zároveň nejemotivnější situace nastala při   hraní fotbalu mladíků bez   míče.Nezapomenutelný zážitek.
Timbuktu je   filmem,který u mě ihned po shlédnutí tolik   nezabodoval,ale o to víc se postupně   rozležel.Tenhle snímek musel u mě uzrát.Škoda   obrovského rozmělnění na více drobných   minipříběhů.
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Mali-Timbuktu
Neuvěřitelně silný příběh o obyčejných   lidech, žijících na okraji pouště, o lidech,   kteří chtějí žít v klidu a míru - to na   jedné straně a islámských fundamentalistech na   straně druhé. Nic není povoleno - ženy musí   být úplně zahalené, dokonce musí mít na   rukou rukavice (jinak jsou bičovány), nesmí   hrát hudba, nesmí se zpívat a už vůbec nesmí   být mladí muži s dívkami společně v jedé   místnosti, byť je jich tam víc. Děti nemohou   sportovat, což ukazuje srdcervoucí scéna, kdy   hrají kluci fotbal s imaginárním !!! míčem.   Běhají a přihrávají si pomyslný míč. To   jsem měla fakt slzy v očích a ještě teď mám   z toho husí kůži. Tak trochu film připomíná   Íránský snímek Ukamenování Soray M.,protože   i tady byl ukamenován mlady muž a dívka jen   proto, že on hrál na kytaru a ona zpívala.   Hyenismus toho nejhrubšího zrna. Film si   určitě zasloužil tu spoustu cen, kterých se   mu dostalo včetně nominace na Oskara. V každém   případě stojí za zhlédnutí. Dávám 85%.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Timbuktu (2014)Timbuktu (2014)Timbuktu (2014)Timbuktu (2014)
Reklama