Cerven
ohodnotit

Žít

Ikiru

Další název:
Living; To Live; Doomed; 生きる
Žánr:
Země:
Rok:
1952
Délka:
143 minut

Obsah filmu Žít

 
Úředník Watanabe se dozví, že trpí rakovinou a že mu zbývá jen několik málo měsíců života. Otřesen touto zprávou, pokouší se na vše zapomenout a rozptýlit se pitím alkoholu a návštěvami ve striptýzových barech, zkrátka dohnat všechny požitky, které dosud neznal, neboť plynuly kdesi mimo něho. Když nic z toho nezabírá, hledá útočiště v práci: se vší energií se zasazuje u úřadu o zřízení dětského hřiště ve slumech. Téhož večera, kdy se koná slavnostní otevření, na hřišti umírá - konečně s pocitem klidu a naplněného života.
Akiro Kurosawa na příkladu nemocného muže zkoumá vliv anonymity města na psychiku jeho obyvatel, pocity osamění...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Jazyková verze:
japonská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Žít >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.4.2013
Hlavní hereckou předností pana Shimury je   rejstřík tří upřených pohledů (vyvalený,   vyvalenější a nejvyvalenější - to podle   závažnosti situace, či momentu překvapení) a   permanentní japonský předklon, přesto mě jeho   postava pobavila i dojala, a chvíle, kdy zmizel z   obrazovky, se mně jevily stejně, jako u valné   většiny japonských filmů - takové hemživé   pimprlové divadlo.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2008
Hodně dojemný, působivý příběh, navíc   formálně neobvykle zpracovaný (o hrdinově   "posledním boji" se dozvídáme až v   retrospektivě po jeho smrti). A to i přesto, že   pro nás můžou některé citově vypjaté   pasáže vyznívat přehnaně. Prostě japonská   mentalita je úplně jiná než naše. Například   nezapomenutelná scéna, v níž Watanabe   uprostřed prohýřené noci zpívá v   utichajícím baru smutnou ústřední píseň.   Detail jeho rozechvělé, plačící tváře   může cynickému Evropanovi ve své hluboké   tragičnosti připadat až groteskní. A to   nemluvím o opilých úřednících na smutečním   setkání - to je fascinující pohled. Není to   film pro každého, dokonce i Kurosawovi ctitelé   zvyklí na jeho samurajské eposy, mohu být   zklamáni. Fajnšmekři si ale určitě přijdou   na své.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Žít (2022)

 Žít (2022)
Žít n
Living
Žánr: drama
Země: Japonsko / Velká Británie / Švédsko
Režie: Oliver Hermanus

(remake)

Žít (1952)Žít (1952)Žít (1952)Žít (1952)
Reklama